+slo-gun

Αποστόλου: Η ΝΔ ποντάρει σε ξενοφοβικά αντανακλαστικά

«Αυτή είναι η υπεύθυνη αντιπολίτευση που έχει διακηρύξει ο αρχηγός τους;»

Αποστόλου: Η ΝΔ ποντάρει σε ξενοφοβικά αντανακλαστικά

Αποστόλου: Η ΝΔ ποντάρει σε ξενοφοβικά αντανακλαστικά

«Την ώρα που η κυβέρνηση δίνει διαπραγματευτική μάχη για να πείσει τους θεσμούς για την αναγκαιότητα νόμιμης καταγραφής, ελέγχου και ασφάλισης, μέσω του εργοσήμου, της εργασίας που ούτως ή άλλως παρέχεται στον αγροτικό τομέα από τους κατά τόπους μετανάστες, τα στελέχη της ΝΔ δίνουν ‘’μάχες οπισθοφυλακής’’», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, σχολιάζοντας την κοινή δήλωση του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, και των τομεαρχών Αγροτικής Ανάπτυξης, και Φορολογικής Πολιτικής, κ.κ. Γιώργου Κασαπίδη και Απόστολου Βεσυρόπουλου, σύμφωνα με την οποία το εργόσημο των μεταναστών που δουλεύουν σε αγροτικές εργασίες, «δεν μπορεί να γίνει διαβατήριο νομιμοποίησης ή προσκλητήριο για τους παράνομους οικονομικούς μετανάστες».

«Εκμεταλλεύονται», συνέχισε o κ. Αποστόλου, «την ανησυχία των πολιτών λόγω του τεράστιου προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος, ποντάρουν προφανώς σε ξενοφοβικά αντανακλαστικά και δεν διστάζουν να κινηθούν σε αντίθεση με τους ίδιους τους αγρότες που ζητούν την επίλυση του βασικού αυτού προβλήματος». Και κατέληξε λέγοντας: «Αυτή είναι η υπεύθυνη αντιπολίτευση που έχει διακηρύξει ο αρχηγός τους; Αυτή είναι η πολιτική εναντίον του λαϊκισμού για την οποία κομπορρημονούν; Έτσι θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου για τα οποία κόπτονται;»

Σημειώνεται ότι στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις απασχολούνται σήμερα χιλιάδες αλλοδαποί εργάτες γης που μένουν στη χώρα «χωρίς χαρτιά». Οι εργοδότες τους, κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων, δεν μπορούν να τους ασφαλίσουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι αγρότες - εργοδότες να μη μπορούν να περάσουν στα έξοδά τους τα ημερομίσθια που πληρώνουν, ο ΟΓΑ να έχει απώλεια εσόδων λόγω ανασφάλιστης εργασίας και οι μετανάστες να είναι ευάλωτοι σε ακραία εργασιακή εκμετάλλευση

Με τροπολογία που έχει ήδη καταρτιστεί και συζητείται με τους εταίρους, η κυβέρνηση θεσπίζει διαδικασία μέσω της οποίας, εφόσον δεν έχουν εξαντληθεί τα αριθμητικά όρια μετακλητών εργατών γης και ο αγρότης επικαλείται αντικειμενική αδυναμία για απασχόληση εργατών γης με έγκυρες συμβάσεις, τότε θα μπορεί να ζητήσει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της περιοχής του, την έγκριση κατ' εξαίρεση απασχόλησης διαμενόντων μεταναστών, οι οποίοι θα ασφαλίζονται με εργόσημο. Για την αποφυγή καταστρατηγήσεων, η τροπολογία προβλέπει πως κάθε αγρότης θα μπορεί να δηλώνει την απασχόληση τόσων αλλοδαπών εργατών, όσων δικαιολογεί το είδος της καλλιέργειάς του και η καλλιεργούμενη έκταση.

Το υπουργείο εκτιμά ότι κατά αυτόν τον τρόπο, οι αγρότες διευκολύνονται να δίνουν νόμιμα αμοιβή και ασφάλιση στους αλλοδαπούς εργάτες γης που δουλεύουν ήδη με «μαύρη εργασία», χωρίς αυτό να συνεπάγεται σε καμία περίπτωση, τη νομιμοποίηση της παραμονής τους στη χώρα. Υπολογίζεται δε, ότι εάν δηλωθούν κανονικά τα ημερομίσθια που πληρώνονται σήμερα σε παράνομα διαμένοντες αλλοδαπούς, ο αγροτικός κόσμος θα δικαιολογήσει ετήσια έξοδα κοντά στο 1 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι θα μειωθεί το δηλούμενο φορολογικό εισόδημα κατά αντίστοιχο ποσό, ενώ ο ΟΓΑ λόγω εργοσήμου, θα προσθέσει εισφορές περίπου 100 εκατ. ευρώ ετησίως.

Πηγή: newsbeast.gr

Best of internet