Οι αμερικανικές δυνάμεις θα συμμετάσχουν στη μάχη ανακατάληψης της Μοσούλης

Gazzetta team
Οι αμερικανικές δυνάμεις θα συμμετάσχουν στη μάχη ανακατάληψης της Μοσούλης
Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ας Κάρτερ δήλωσε σήμερα πως ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που πολεμά τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) πρόκειται να παράσχει στις ιρακινές δυνάμεις πρόσθετους τύπους στήριξης για τη μάχη ανακατάληψης της ιρακινής πόλης Μοσούλης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο αμερικανικό Πεντάγωνο, ο Κάρτερ τόνισε πως εξαιτίας της απόφασης που ελήφθη πέρσι από τον συνασπισμό να εντείνει την εκστρατεία του ενάντια στο ΙΚ, “η δυναμική τώρα είναι με το μέρος μας και όχι στην πλευρά του ΙΚ”.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας και ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Τζόζεφ Ντάνφορντ σημείωσαν πως οι ιρακινές δυνάμεις θα ηγηθούν της επικείμενης μάχης για την ανακατάληψη της Μοσούλης, με τις αμερικανικές δυνάμεις να προσφέρουν τον ίδιο τύπο υποστήριξης που χορήγησαν πέρσι στην μάχη για τον Ραμάντι.

Εντούτοις, ο Κάρτερ επισήμανε ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ αναμένεται να παράσχουν επιπρόσθετους τύπους στήριξης, αντίστοιχους με αυτούς που χορηγήθηκαν για την μάχη για το Ραμάντι, χωρίς όμως να χρειαστούν, όπως υλικοτεχνική υποστήριξη και επιχειρήσεις γεφύρωσης.

Τηλεφωνική επικοινωνία Κέρι-Λαβρόφ

Ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζον Κέρι είχαν τηλεφωνική συνομιλία, με αντικείμενο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων των χωρών τους, ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας στη Συρία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η τηλεφωνική συνομιλία πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς, επεσήμανε το υπουργείο των Εξωτερικών, στη ρωσική πρωτεύουσα. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης, το συντονισμό των ενεργειών τους ενόψει σχεδίου απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να αυξηθεί η άσκηση πίεσης στη Βόρεια Κορέα και σε σχέση με τις παραβιάσεις προηγούμενων αποφάσεων.

Πηγή: newsbeast.gr