Τελικά η πορνογραφία είναι εθιστική;

Gazzetta team
Τελικά η πορνογραφία είναι εθιστική;
Η σειρά ταινιών «Dirty Little Secrets» (Μικρά, βρώμικα μυστικά) δίχασε το κοινό και «πυροδότησε» για άλλη μια φορά το ντιμπέιτ για το εάν ο εμμονή με τις ταινίες σεξουαλικού περιεχομένου μπορεί να θεωρηθεί εθισμός.

Εκατομμύρια άνθρωποι από τις ΗΠΑ αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο καθηλώθηκαν μπροστά από οθόνες υπολογιστών και ταμπλετών για να ακούσουν τον πρώην παίκτη του φούτμπολ και νυν ηθοποιό Τέρι Κρουζ να μιλάει για τον εθισμό του στην πορνογραφία. Η σειρά ταινιών «Dirty Little Secrets» (Μικρά, βρώμικα μυστικά) δίχασε το κοινό και «πυροδότησε» για άλλη μια φορά το ντιμπέιτ για το εάν ο εμμονή με τις ταινίες σεξουαλικού περιεχομένου μπορεί να θεωρηθεί εθισμός.

Στα βίντεο, ο Κρουζ εξηγεί ότι ξεκίνησε να παρακολουθεί πορνό όταν ήταν μόλις 12 ετών. «Η πορνογραφία κατέστρεψε πολλές πτυχές της ζωής μου» ανέφερε ο ηθοποιός σε ένα από τα βίντεο, και συνέχισε: «Όταν η μέρα γίνεται νύχτα και εσύ ακόμα βλέπεις τέτοιες ταινίες τότε μάλλον έχεις πρόβλημα. Αυτός ήμουν εγώ».

Το πρώτο μέρος της σειράς τριών βίντεο έχει ήδη τρία εκατομμύρια «κλικ» από θεατές ανά τον κόσμο.
Και χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν την ευκαιρία να σχολιάσουν τα λεγόμενά του, είτε θετικά είτε αρνητικά. Ο Κρουζ παραδέχεται ότι ο εθισμός του παραλίγο να διαλύσει το γάμο του με την τραγουδίστρια Ρεμπέκα Κινγκ- Κρουζ, με την οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διάσταση. Ο κόσμος επικρότησε την ειλικρίνειά του.

«Πολεμάω χρόνια -ΧΡΟΝΙΑ- με την πορνογραφία. Χαίρομαι πολύ, που σήμερα δεν παρακολουθώ πλέον και έχω καταφέρει να είμαι "καθαρός" για ένα σημαντικό διάστημα» έγραψε ένας χρήστης στο Facebook, ενώ κάποιος άλλος σχολίασε: «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο εθισμός με την πορνογραφία μπορεί να αποτελεί πρόβλημα για έναν άνθρωπο. Αν είσαι σε σχέση ή παντρεμένος, δεν υπάρχει καμία ανάγκη για αυτό. Αν έχεις μια καλή γυναίκα δίπλα σου κάθε βράδυ και με κάποιο τρόπο χρειάζεσαι ακόμα την πορνογραφία, μάλλον υπάρχει πρόβλημα».

Τι λένε οι ειδικοί

Για την επιστημονική κοινότητα, η έφεση στην πορνογραφία δεν μπορεί να θεωρηθεί εθισμός -τουλάχιστον όχι επίσημα. Και αυτό γιατί δεν βρίσκεται στη λίστα του Diagnostic and Statistical Manual, τη «βίβλο της ψυχιατρικής» που εκδίδεται από την Αμερικανική Εταιρία Ψυχιατρικής και ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Ορισμένοι ερευνητές αναφέρουν ότι οι εγκέφαλοι όσων παρακολουθούν μανιωδώς πορνογραφικές ταινίες δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο με των ναρκομανών ή των αλκοολικών. Άλλοι βρίσκουν κάποιες ομοιότητες...

Σε πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, μια από τις ελάχιστες, οι ειδικοί σκάναραν τους εγκέφαλους 19 αντρών-εθελοντών, την ώρα που παρακολουθούσαν πορνογραφία.
Παρατήρησαν λοιπόν, ότι ενεργοποιούνταν τα κέντρα επιβράβευσης του εγκεφάλου -ακριβώς τα ίδια που «φωτίζονται» όταν οι ναρκομανείς παίρνουν το ναρκωτικό της αρεσκείας τους.

Η Νικόλ Προς, ερευνήτρια του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Λος Άντζελες ισχυρίζεται ότι η έφεση σε πορνογραφικές ταινίες δεν πρέπει να βρίσκεται στην ίδια μοίρα με τον εθισμό στο αλκοόλ ή τα ναρκωτικά.

«Στην περίπτωση της πορνογραφίας, ο εγκέφαλος μοιάζει όπως και σε άλλους εθισμούς μέχρι ένα σημείο αλλά στη συνέχεια αποκλίνει» δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC, και τόνισε ότι ορισμένα άλλα σημαντικά «σημάδια» εθισμού δεν εντοπίζονται σε αυτή την περίπτωση.

Μάλιστα, εξήγησε ότι όλα όσα γνωρίζει η επιστημονική κοινότητα μέχρι σήμερα δείχνουν ότι δεν πρόκειται για εθισμό και πιθανώς οι προσπάθειες αντιμετώπισής του ως κάτι άλλο από έξη να μην είναι αποτελεσματικές.

Διαφωνούν οι «εθισμένοι»

Και μπορεί η επιστημονική κοινότητα να διαφωνεί, οι «εθισμένοι», όμως, δηλώνουν βέβαιοι ότι η εμμονή τους με ταινίες σεξουαλικού περιεχομένου είναι ασθένεια.

Αυτό μαρτυρούν τουλάχιστον, οι δεκάδες ομάδες σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, που αριθμούν χιλιάδες μέλη ανά τον κόσμο. Εκείνοι αισθάνονται εθισμένοι, δεν μπορούν να κλείσουν τον υπολογιστή και περνούν ώρες ατελείωτες αναζητώντας το τέλειο «κλιπ».

Ορισμένοι, μάλιστα, δηλώνουν ότι το σεξ αποκτά δευτερεύουσα σημασία και η πορνογραφία μονοπωλεί το ενδιαφέρον τους.

Πηγή: ethnos.gr