Πώς η υπερθέρμανση του πλανήτη παγώνει την οικονομία

Gazzetta team
Πώς η υπερθέρμανση του πλανήτη παγώνει την οικονομία
Αμερικανική έρευνα αποκάλυψε ότι η πιο «παραγωγική» θερμοκρασία είναι οι 13 βαθμοί Κελσίου

Ο Ιανουάριος που μας πέρασε ήταν, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, ο θερμότερος από το 1880, από τη χρονιά δηλαδή που οι ειδικοί ξεκίνησαν να κρατούν στοιχεία. Αν κρίνουμε από την Ελλάδα, και ο Φεβρουάριος πρέπει να καταταγεί μεταξύ των θερμοτέρων στον πλανήτη. Θα υπέθετε κανείς ότι η εξέλιξη αυτή είναι καθ' όλα θετική για τα πορτοφόλια τουλάχιστον όσων ζουν στο Βόρειο Ημισφαίριο, μια και πληρώνουν λιγότερα για να ζεσταθούν. Θα υπέθετε επίσης ότι είναι οικονομικά ευεργετική επειδή ο ηπιότερος καιρός επιτρέπει τη διενέργεια υπαίθριων εργασιών (δημόσιων έργων, κατασκευών κ.τ.λ.) που αναστέλλονται λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Φευ, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ερευνα που δημοσίευσε το βρετανικό περιοδικό «Nature» κατέδειξε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας ψαλιδίζει δραστικά την παραγωγικότητα.

Είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές αποδεικνύουν τη σχέση μεταξύ κλίματος και οικονομικής δραστηριότητας. Πρόκειται για μια ομάδα αμερικανών ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια Μάρσαλ Μπερκ, η οποία κατέληξε στην ιδανική θερμοκρασία περιβάλλοντος για την καλύτερη ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας και την επίτευξη μιας βέλτιστης παραγωγικότητας: είναι οι 13 βαθμοί Κελσίου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσο αυξάνεται η θερμοκρασία από το επίπεδο αυτό τόσο μειώνεται η παραγωγικότητα!
Σημειωτέον ότι η έρευνα διενεργήθηκε με βάση την επεξεργασία και ανάλυση οικονομικών δεδομένων από 166 χώρες τα οποία συνελέγησαν σε μια χρονική περίοδο 50 ετών, από το 1960 ως το 2010. Το βασικό πόρισμα της έρευνας είναι ότι κατά την περίοδο αυτή του μισού αιώνα η παραγωγικότητα των οικονομιών και των ανθρώπων ακολούθησε πορεία αντιστρόφως ανάλογη με την καταγραφείσα αύξηση της μέσης θερμοκρασίας σε ολόκληρη την υφήλιο. Και στις πλούσιες χώρες και στις φτωχές. Και ο κλάδος ο οποίος επλήγη περισσότερο από την αντιπαραγωγική αύξηση της θερμοκρασίας είναι ο κλάδος της γεωργίας! Διότι φαίνεται ότι ενώ τα θερμοκήπια βοηθούν τα φυτά των γεωργικών καλλιεργειών να αναπτυχθούν, το φαινόμενο του «πλανητικού» θερμοκηπίου τα βλάπτει.

Θα «καεί» 20% του ΑΕΠ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του βραβευμένου το 2007 με το Νομπέλ Ειρήνης Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), ως το έτος 2100 η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί κατά 4,3 βαθμούς Κελσίου. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ υπολόγισαν ότι το κακό αυτό σενάριο, αν τελικά επαληθευθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μέση πτώση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά περισσότερο από 20%. Αυτό σημαίνει ότι, αν η παγκόσμια κοινότητα δεν αντιδράσει για να ανακόψει την άνοδο της θερμοκρασίας, το 77% των κρατών του πλανήτη θα φτωχύνει αισθητά.

Είναι προφανές ότι η διαδικασία αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη δεν επηρεάζει εξίσου όλες τις χώρες. Υπάρχουν μάλιστα και κάποιες που θα επωφεληθούν. «Η υπερθέρμανση οξύνει τις ανισότητες» σημειώνει το «Nature», το οποίο θυμίζει ότι και σήμερα οι θερμότερες χώρες είναι και οι πιο φτωχές. Αυτές θα είναι τα πρώτα θύματα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αντιθέτως, θα επωφεληθούν από αυτήν οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης και επίσης η Ρωσία, καθώς εκεί η μέση θερμοκρασία θα πλησιάσει το επίπεδο «ύψιστης παραγωγικότητας» των 13 βαθμών Κελσίου.

«Η ζημιά από την υπερθέρμανση του πλανήτη θα είναι τις επόμενες δεκαετίες πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που έχουν προβλέψει τα περισσότερα μοντέλα ανάλυσης» προειδοποιεί η έρευνα του Στάνφορντ. Διότι εκτός από τις ισορροπίες του οικοσυστήματος, η άνοδος του υδραργύρου θα διαταράξει και τις ισορροπίες της παγκόσμιας οικονομίας.

Πηγή tovima.gr