Ούτε ένας πρόσφυγας δεν πέρασε το τελευταίο 24ωρο από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα!

Gazzetta team
Ούτε ένας πρόσφυγας δεν πέρασε το τελευταίο 24ωρο από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα!
Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα όπου έχουν εγκλωβιστεί περίπου 25.000 άνθρωποι, ενώ Αυστρία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Σλοβενία και Κροατία ανακοίνωσαν πως συμφώνησαν να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών στα σύνορά τους σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα.

Χιλιάδες πρόσφυγες, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και άρρωστοι, έχουν μπλοκαριστεί στις εθνικές οδούς καθώς προσπαθούν να φτάσουν με τα πόδια στην Ειδομένη, ενώ χάος επικρατεί σε Αθήνα και Πειραιά.

Πρόχειροι καταυλισμοί μεταναστών έχουν δημιουργηθεί σε Πειραιά, Πεδίον του Άρεως, πλατεία Βικτωρίας και Ελληνικό, ενώ το μεσημέρι εκατοντάδες πρόσφυγες βγήκαν στην παραλιακή από το πρώην δυτικό αεροδρόμιο που είχαν καταλύσει και πέρασαν την νύχτα και ξεκίνησαν πεζοί για την Ειδομένη!

Πρόσφυγες στο παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό


Τις τελευταίες ώρες, σε ένα άτυπο κέντρο φιλοξενίας έχει μετατραπεί μεγάλο κομμάτι του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Από χθες το βράδυ άρχισαν σταδιακά να μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις των αφίξεων εσωτερικού του μετανάστες και πρόσφυγες, με τη ροή τους να συνεχίζεται μάλιστα και το βράδυ.



Ένας χώρος έκτασης άνω των χιλίων τετραγωνικών μέτρων έχει κατακλυστεί από οικογένειες, οι οποίες οδηγήθηκαν εκεί, αφού δεν μπορούσαν ούτε να προωθηθούν προς τα σύνορα αλλά ούτε και να παραμείνουν στον δρόμο. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες βρίσκονται στον πρώτο όροφο των αφίξεων του παλιού αεροδρομίου, το δάπεδο του οποίου είναι καλυμμένο με κουβέρτες πάνω στις οποίες κοιμούνται μικρά παιδιά.



Το απόλυτο σκοτάδι σε συνδυασμό με τις υπαίθριες φωτιές που έχουν ανάψει οι πρόσφυγες στα πάρκινγκ του παλαιού αεροδρομίου κάλλιστα θα μπορούσε συγκριθεί με το σκηνικό που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην Ειδομένη. Αν και οι περισσότεροι από τους μετανάστες βρίσκονται μέσα στην τεράστια αίθουσα των αφίξεων, περισσότερα από 200 άτομα μέχρι κι αυτή την ώρα παραμένουν στα ανοιχτά πάρκινγκ του αεροδρομίου, στη λεωφόρο Ποσειδώνος.

Οι μετανάστες, στην πλειοψηφία τους Σύριοι και Ιρακινοί, έχουν συγκεντρωθεί γύρω από τις φωτιές, ενώ σε τσίγκινα κουτάκια αναψυκτικών προσπαθούν να βράσουν φαγητό για να ταΐσουν τα παιδιά τους.

Σκηνές που παραπέμπουν στην Ειδομενη διαδραματίζονται στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού

Ούτε ένας πρόσφυγας δεν πέρασε το τελευταίο 24ωρο από Ελληνοσκοπιανά σύνορα!

Όλα αυτά ενώ έγινε γνωστό ότι σε κανέναν πρόσφυγα δεν επετράπη την Παρασκευή η είσοδος στην ΠΓΔΜ καθώς οι αρχές της γειτονικής χώρας δεν έχουν ανοίξει από το βράδυ της Πέμπτης, το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη.

Ο καταυλισμός στην Ειδομένη είναι ασφυκτικά γεμάτος από 5.000 άτομα ενώ εκατοντάδες άλλοι πρόσφυγες, εξακολουθούν να προσεγγίζουν πεζοί το σημείο, ευελπιστώντας να μπορέσουν, κάποια στιγμή, να περάσουν.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από το απόγευμα υπάρχει ένταση στον καταυλισμό μεταξύ Σύρων και Αφγανών οι οποίοι τσακώνονται για το φαγητό το οποίο δεν φτάνει για όλους...

Εκτός από τον καταυλισμό, άλλοι περίπου 1.500 να περιμένουν σε βενζινάδικο του Πολυκάστρου.

Εικόνες από τον καταυλισμό στην Ειδομένη - Πηγή: Eurokinissi














Όπως φαίνεται και από την παρακάτω φωτογραφία, μέσα στις σκηνές στον καταυλισμό στην Ειδομένη επικρατεί συνωστισμός, ενώ λόγω της έντασης που σημειώθηκε μεταξύ μεταναστών και προσφύγων, κάποια στιγμή χρειάστηκε να επέμβουν τα ΜΑΤ. Επίσης, σύμφωνα να πληροφορίες, στις 11 το πρωί του Σαββάτου διοργανώνεται διαδήλωση στον καταυλισμό από Σύρους πρόσφυγες.





Πρόσφυγες περπατούν στην εθνικό οδό έξω από το Πολύκαστρο με προορισμό την Ειδομένη




Άνοιξαν παλιό ξενοδοχείο για τους τους πρόσφυγες στη Φθιώτιδα

Εν το μεταξύ, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα lamiastar.gr, τo εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο που βρίσκεται στο χώρο των ιαματικών πηγών Θερμοπυλών, πίσω από το τμήμα τροχαίας αυτοκινητοδρόμων Φθιώτιδας θα φιλοξενήσει τους πρόσφυγες που ακινητοποιούνται στη Λαμία.

Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε το απόγευμα στο γραφείο του περιφερειάρχη Φθιώτιδας Κώστα Μπακογιάννη παρουσία βουλευτών , εκπροσώπου της Μητρόπολης Φθιώτιδας, αυτοδιοικητικών, φορέων, συλλόγων και εθελοντών. Ήδη στο ξενοδοχείο βρίσκονται συνεργεία της περιφέρειας Στερεάς που εκτελούν εργασίες προκειμένου να είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους πρόσφυγες.