Θρίλερ με το ΔΝΤ για την αξιολόγηση

Gazzetta team
Θρίλερ με το ΔΝΤ για την αξιολόγηση
Να κάμψει την αδιάλλακτη στάση του ΔΝΤ προκειμένου να ξεμπλοκάρει η επιστροφή του κουαρτέτου και η αξιολόγηση επιχειρεί η κυβέρνηση.

Στο κυβερνητικό επιτελείο υπογραμμίζουν ότι το Ταμείο και οι παράλογες απαιτήσεις του αποτελούν τον τελευταίο κάβο που εμποδίζει την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς επιμένουν σε βαθιές περικοπές στις κύριες συντάξεις και πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που υπερβαίνουν τη συμφωνία του καλοκαιριού.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Έκδηλος ο προβληματισμός για τη στάση που τηρεί το Ταμείο, καθώς όπως σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι έτοιμοι να επιστρέψουν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και απομένει να διευκρινιστεί η στάση του ΔΝΤ. Αν και σημείωσε πως δεν έχουμε φύγει από τα χρονικά περιθώρια που είχαν τεθεί, δηλαδή οι θεσμοί αναμένονταν αυτή τη βδομάδα, είπε πως «δεν έχουμε εικόνα πότε» θα επιστρέψουν.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για συντονισμένες προσπάθειες τόσο της κυβέρνησης, όσο και των Ευρωπαίων προκειμένου να υπάρξει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από την Ουάσινγκτον. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ευρωπαϊκοί κύκλοι θα κλιμακώσουν τις πιέσεις προς το ΔΝΤ, στο ίδιο μήκος κύματος με την ελληνική πλευρά, καθώς όπως τονίζουν «έχει καταστεί σαφές και συνομολογίεται από όλους πως η Ευρώπη δεν μπορεί να σηκώσει μία νέα υποτροπή της οικονομικής κρίσης μαζί με την προσφυγική».

Την αγωνία του κυβερνητικού επιτελείου πάντως μετέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μέσω της ραδιοφωνικής υπηρεσίας BBC World Service ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες. «Ζητώ τη στήριξη του διεθνούς ακροατηρίου. Το ΔΝΤ μας πιέζει υπερβολικά (far too much) και με τρόπο που δεν έχει νόημα και δεν έχει νόημα ούτε από οικονομική άποψη» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, επαναλαμβάνοντας τα όρια που θέτει η κυβέρνηση στο πεδίο της διαπραγμάτευσης: «θα κάνουμε ότι αναφέρεται στη συμφωνία του καλοκαιριού και τίποτα παραπάνω».

Την ίδια ώρα πάντως συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, τα οποία μάλιστα εντός της εβδομάδας αναμένεται να προσγειωθούν στην Αθήνα. Έχοντας καταλήξει πως χωρίς υποχώρηση δεν μπορεί να επιτευχθεί μία έντιμη συμφωνία, τα ελληνικά τεχνικά κλιμάκια έχουν ρίξει στο τραπέζι το plan b της κυβέρνησης, που όπως τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποτελεί και το ύστατο σημείο υποχώρησης που μπορεί να είναι πολιτικά ανεκτό από την κοινωνία και την κοινοβουλευτική ομάδα. Σύμφωνα με αυτό, προβλέπονται επιμέρους περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, περικοπές και πλαφόν στις κύριες από ένα ποσό και πάνω, μειώσεις στα εφάπαξ βοηθήματα και στα μερίσματα.

Στην κυβέρνηση επιμένουν να στέκονται στις θετικές δηλώσεις από την πλευρά της Κομισιόν και εκφράζουν εκτιμήσεις για ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το Πάσχα των Καθολικών, δηλαδή στις 27 Μαρτίου, χωρίς κάτι τέτοιο ωστόσο να τεκμηριώνεται από τη μέχρι στιγμής στάση του Ταμείου.

Πηγή: newsbeast.gr