Χαμός τους μετανάστες στο Σχιστό: Τους πάνε με πούλμαν και φεύγουν με ταξί! (pics)

Gazzetta team
Χαμός τους μετανάστες στο Σχιστό: Τους πάνε με πούλμαν και φεύγουν με ταξί! (pics)
Πολλοί από τους Αφγανούς πήραν ταξί και «εξαφανίστηκαν» προς το κέντρο της Αθήνας - Πάνω από 800 μετανάστες αναμένεται να φτάσουν στο hotspot μέχρι τα μεσάνυχτα.

Δύο πούλμαν γεμάτα με Αφγανούς μετανάστες από την Ειδομένη έφτασαν αργά το απόγευμα της Τρίτης στο Σχιστό.

Μέχρι στιγμής στο hotspot, το οποίο άνοιξε εσπευσμένα τη Δευτέρα, βρίσκονται πάνω από 100 άτομα, ωστόσο, τις επόμενες ώρες αναμένονται να φτάσουν άλλα 15 λεωφορεία με μετανάστες.

Οι περισσότεροι από τους Αφγανούς που έφτασαν απόψε στο Σχιστό μπήκαν στο hotspot, ωστόσο, υπήρξαν και κάποιοι που επιβιβάστηκαν σε ταξί, με κατεύθυνση το κέντρο της Αθήνας και πιθανότατα την πλατεία Βικτωρίας, η οποία έχει αρχίσει ξανά να γεμίζει από ανθρώπους που ψάχνουν έναν τρόπο για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

Συνολικά μέχρι τα μεσάνυχτα αναμένεται να φτάσουν στο Σχιστό 800 μετανάστες, στην πλειοψηφία τους Αφγανοί, οι οποίοι ήταν εγκλωβισμένοι στα σύνορα για τρεις ημέρες.

Ατυπο hot spot ο Πειραιάς

Σήμερα το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue star 1» μεταφέροντας 1.130 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη. Λίγες ώρες αργότερα κατέπλευσε και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» με 10 πρόσφυγες και μετανάστες από την Κω. Το μεσημέρι έφτασε και το πλοίο «Νήσος Μύκονος» με 220 μετανάστες από τη Σάμο.

Όσοι φτάνουν και έχουν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα, ενημερώνονται μεν ότι δεν μπορούν να περάσουν από τα σύνορα, καθώς αυτά είναι κλειστά, ωστόσο οι αρχές τους αφήνουν να επιβιβαστούν σε πούλμαν και να κατευθυνθούν κανονικά προς την Ειδομένη.

Στο χώρο του λιμανιού λειτουργεί ουσιαστικά ένα άτυπο hotspot, με τις αρχές να ελέγχουν τα χαρτιά των μεταναστών και των προσφύγων και να τους διαχωρίζουν, ανάλογα με το αν διαθέτουν τα κατάλληλα έγγραφα.

Εκείνοι που έχουν όλα τα χαρτιά που χρειάζονται, κυρίως Σύροι, μπαίνουν κανονικά στα πούλμαν και κατευθύνονται προς την Ειδομένη. Οι υπόλοιποι παραμένουν στον χώρο του λιμανιού. Στο σημείο βρέθηκε μάλιστα και ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μόραλης, προκειμένου να συντονίσει την κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι να διαμοιραστούν σε διάφορα σημεία της Αττικής, όπως στο Σχιστό και τον Ελαιώνα.


Φωτογραφίες από το Σχιστό











Πηγή: protothema.gr