Από τα θρανία... Αναπληρωτής Γραμματέας στη Χάγη! (vid)

Gazzetta team
Από τα θρανία... Αναπληρωτής Γραμματέας στη Χάγη! (vid)
O Γιώργος Καρχιμάκης Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μαθητικού Συνεδρίου Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών.

O νέος Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μαθητικού Συνεδρίου Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών (The Ηague International Model United Nations), είναι ο μαθητής του CGS (Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα), Γιώργος Καρχιμάκης. Ο Γιώργος είναι ο πρώτος Έλληνας μαθητής που γίνεται μέλος στην ανώτατη γραμματεία του MUN της Χάγης, του μεγαλύτερου και σημαντικότερου MUN παγκοσμίως.

To Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών (MUN -Thimun), είναι η σημαντικότερη εκπαιδευτική εξομοίωση για τη διπλωματία, τις διεθνείς σχέσεις και τη λειτουργία του ΟΗΕ παγκοσμίως.

Ο Γιώργος Καρχιμάκης έχοντας παρακολουθήσει και συμμετάσχει σε 21 συνέδρια του “μαθητικού” ΟΗΕ, από την Β’ Γυμνασίου μέχρι και σήμερα, απέκτησε την απαραίτητη εμπειρία που σε συνδυασμό με τη σωστή προετοιμασία, του εξασφάλισαν την ευρεία αποδοχή του συνόλου των συμμετεχόντων του.

Η διάκριση του Γιώργου, του οποίου η ομιλία χαιρετήθηκε με πρωτοφανή ενθουσιασμό, είναι μια μεγάλη κατάκτηση στη μαθητική του ζωή και μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους τόσο η προσπάθειά του, όσο και η αναγνώριση της υποστήριξής του από το σχολείο μας.

Μιλώντας στη Χάγη, στα τέλη Ιανουαρίου, ο Γιώργος Καρχιμάκης αναφέρθηκε στη διεύρυνση του ρόλου που θα έπρεπε να έχει ο ΟΗΕ προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα φλέγοντα κοινωνικά ζήτηματα ευρείας κλίμακας, όπως η ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών ως συνέπεια της δραματικής κατάστασης στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο τη Συρία, αλλά και η συμβολή του MUN ως προς την ενημέρωση και την εκπαίδευση των νέων ως προς τα σχετικά διεθνή εργαλεία, τους οργανισμούς και τις διαδικασίες. «Το πρόβλημα με τον ΟΗΕ είναι ότι έχει περιορισμένες αρμοδιότητες. Πρέπει να αυξηθούν οι αρμοδιότητές του όσον αφορά στις παγκόσμιες κρίσεις. (…)

Το MUN δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές να ενημερωθούν, να ευαισθητοποιηθούν αλλά και να συζητήσουν διεθνή προβλήματα, εμπλουτίζοντας με αυτό τον τρόπο τις γνώσεις μας αλλά και οξύνοντας την κριτική μας σκέψη. (…)

Πιστεύουμε σε έναν κόσμο δημοκρατικό. Όλοι μας βρισκόμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές αρχές και τη δικαιοσύνη. Δεν είναι σίγουρο ότι θα κερδίσουμε, αλλά είναι σίγουρο ότι θα αγωνιστούμε με τιμιότητα.

Δεν είναι σίγουρο ότι θα επιτύχουμε σε όλα, αλλά είναι σίγουρο πως σε ότι κάνουμε προμετωπίδα θα είναι οι αξίες του καθενός μας.

Nα λειτουργείτε ως ηγέτες, μην κοιτάζετε αμήχανα την πραγματικότητα να περνάει και σας διαβεβαιώ ότι θα είμαι μαζί σας ο πρώτος που θα πολεμήσει για να φυσήξει άνεμος αλλαγής. (…)

Τολμώ να ονειρεύομαι και είμαι σίγουρος ότι όλα θα είναι καλύτερα μετά από τις συλλογικές μας προσπάθειες.

Οι άνθρωποι στην Ελλάδα, στην Ιταλία δίνουν καθημερινά το δικό τους αγώνα, και μας δίδαξαν ότι το πρόσωπο της πραγματικότητας είναι ανθρώπινο. Αυτοί οι άνθρωποι βιώνουν μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις (και) παρόλα αυτά βουτάνε στα παγωμένα νερά για να σώσουν τους πρόσφυγες.

Οι δυσκολίες λυγίζουν μερικούς ανθρώπους, αλλά αναδεικνύουν κάποιους άλλους. (…)

Θα πρέπει να ρισκάρετε περισσότερο από όσο οι άλλοι θεωρούν ασφαλές.

Θα πρέπει να νοιάζεστε περισσότερο από όσο, οι άλλοι θεωρούν σοφό.

Θα πρέπει να ονειρεύεστε περισσότερο από όσο οι άλλοι θεωρούν πρακτικό.

Θα πρέπει να καρτερείτε περισσότερα από όσα οι άλλοι θεωρούν δυνατά.»

Ευχόμαστε στο Γιώργο καλή επιτυχία στο θεσμικό του ρόλο και ευχόμαστε η επιτυχία του να εμπνεύσει όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές στην Ελλάδα.

Το φετινό συνέδριο -Hague International Model United Nations, πραγματοποιήθηκε στις 25 – 29 Ιανουρίου.

Παρακολουθήστε απάσπασμα της ομιλίας του Γιώργου στο συνέδριο της Χάγης

Λίγα λόγια για το Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών (επίσης γνωστό ως «Μοντέλο UN» ή απλά "MUN"): Πρόκειται για είναι ένα εκπαιδευτικό συνέδριο - προσομοίωση των οργάνων και των εργασιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σε αυτό οι συμμετέχοντες μαθητές αναλαμβάνουν τον ρόλο διπλωματών διαφόρων κρατών-μελών του ΟΗΕ, ερευνούν τα διεθνή ζητήματα της επικαιρότητας και στα πλαίσια των επιτροπών και οργάνων του ΟΗΕ, δημιουργούν συμμαχίες και προτείνουν λύσεις με μορφή "ψηφισμάτων". Η θεμελιώδης ιδέα του Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών είναι ότι «η πολιτική δραστηριότητα πρέπει να βιώνεται και όχι μόνο να παρατηρείται».

Κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου του Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών, οι μαθητές αναλαμβάνουν ρόλους ως ξένοι διπλωμάτες και συμμετέχουν σε μια συνεδρία προσομοίωσης ενός διακυβερνητικού οργανισμού (IGO). Οι συμμετέχοντες ερευνούν μια χώρα, αναλαμβάνουν έναν ρόλο διπλωμάτη, διερευνούν διεθνή θέματα, συνεξετάζουν, μελετούν, συμβουλεύονται και κατόπιν αναπτύσσουν λύσεις σε παγκόσμια ζητήματα. Κατά τη διάρκεια μιας προσομοίωσης πρέπει να εφαρμόσουν μια ποικιλία μεθόδων επικοινωνίας και ικανοτήτων κριτικής σκέψης για να υπερασπιστούν και να προωθήσουν τις πολιτικές της χώρας τους.

Στα περισσότερα συνέδρια ΜUN προσομοιώνονται οι εργασίες των σημαντικότερων οργάνων του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, όπως:

· Η Γενική Συνέλευση

· Το Συμβούλιο Ασφαλείας

· Το Οικονομικό & Κοινωνικό Συμβούλιο

· Η Επιτροπή Οικονομικών και Χρηματοδοτήσεων της Γενικής Συνέλευσης.

Οι προσομοιώσεις του Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να «βιώσουν, εφαρμόσουν και να πειραματιστούν με την επίλυση διαμαχών, τον δημόσιο λόγο, τις μικρές δυναμικές ομάδων και τη διαπραγμάτευση. Οι προσομοιώσεις του Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών στοχεύουν στο να είναι ακαδημαϊκά αυστηρές. Απαιτείται έρευνα, η οποία περιλαμβάνει τρέχοντα θέματα, οικονομικά, γεωγραφία, κυβέρνηση, ιστορία και πολιτική. Οι σπουδαστές πρέπει να κάνουν έρευνα σε βάθος, και συχνά υποχρεούνται να γράψουν αρχές της διεθνούς πολιτικής και εργασίες-θέσεις δίνοντας μια ευρεία περίληψη της θέσης της χώρας τους, αντιμετωπίζοντας και προβλήματα που πηγάζουν από το θέμα και πιθανές λύσεις που προτίθενται να προτείνουν, και να μάθουν την κοινοβουλευτική διαδικασία. Πρέπει να διατυπώσουν προετοιμασμένες παρουσιάσεις και στον ίδιο βαθμό να δώσουν αυτοσχέδιες ομιλίες. Πρέπει να κατέχουν την διεθνή πολιτική και τις πολιτιστικές νόρμες. Πρέπει να γράφουν σωστά μορφοποιημένα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Οι σπουδαστές εξασκούν επίσης την προσεκτική ακρόαση, την λήψη αποφάσεων και τις ικανότητες στρατηγικής σκέψης τους.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για μια εμπνευσμένη και πολλαπλά εποικοδομητική δράση για τους συμμετέχοντες νέους ανθρώπους. Και για εμάς τους μεγαλύτερους είναι απόλαυση και πηγή ελπίδας.

Περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο συνέδριο μπορείς να δεις στο http://cgsmun.gr/