+slo-gun

Ισχυρότατος κυκλώνας στα νησιά Φίτζι αφήνει πίσω του 29 νεκρούς

Ισχυρότατος κυκλώνας στα νησιά Φίτζι αφήνει πίσω του 29 νεκρούς

Ισχυρότατος κυκλώνας στα νησιά Φίτζι αφήνει πίσω του 29 νεκρούς

Η πορεία προς την αποκατάσταση εκτιμάται μακρά.

Στους 29 νεκρούς ανήλθε ο απολογισμός των νεκρών στα νησιά Φίτζι από το πλήγμα του κυκλώνα Ουίνστον, του ισχυρότερου που έχει καταγραφεί στην ιστορία του αρχιπελάγους, σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες ανακοινώσεις.

Ο κυκλώνας Ουίνστον, που έφερε ανέμους ταχύτητας έως και 325 χλμ/ώρα, είχε καταστρέψει τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή δεκάδες σπίτια, προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε υποδομές και ανάγκασε τρομοκρατημένους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο σε κέντρα εκτάκτου ανάγκης.

Αεροφωτογραφίες δείχνουν ολόκληρα χωριά κατεστραμμένα. «Οι εικόνες που φθάνουν από τις πρώτες εναέριες καταγραφές στις πληγείσες περιοχές είναι αληθινά τραγικές και δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τη σκληρότητα αυτού του κυκλώνα», δήλωσε η συντονίστρια του ΟΗΕ για τις νήσους Φίτζι, Οζνάτ Λουμπράνι.

«Είναι ξεκάθαρο με βάση αυτές τις καταστροφικές συνέπειες ότι τα Φίτζι είναι αντιμέτωπα με μια μακρά πορεία για την ανάρρωση» είπε.

Ο Ουίνστον είναι ο μοναδικός κυκλώνας κατηγορίας 5 που έχει πλήξει ποτέ τα νησιά Φίτζι, στο άλλοτε μελανησιακό αρχιπέλαγος, μια νησιωτική χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό κι έχει 900.000 κατοίκους.

«Ο επίσημος απολογισμός είναι πλέον 29 νεκροί, οκτώ ακόμη πτώματα ανακαλύφθηκαν στο νησί Κόρο από την Δευτέρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Δημοκρατίας των Φίτζι Γιούαν Πέριν στο Radio New Zealand.

«Περιμένουμε ότι θα αυξηθεί κι άλλο, αλλά, όπως ελπίζουμε, ελαφρά».

Από τη δική της πλευρά η Ρατζελί Νικόλ, επικεφαλής της διεύθυνσης Ειρηνικού της Oxfam, εκτίμησε ότι «λαμβανομένων υπόψη της ισχύος του κυκλώνα και των εικόνων που έχουμε δει μέχρι στιγμής, φοβούμαστε ότι ο απολογισμός των νεκρών δεν θα σταματήσει να αυξάνεται και ότι εκατοντάδες άνθρωποι είδαν τα σπίτια τους και τα μέσα με τα οποία εξασφάλιζαν τα προς το ζην να καταστρέφονται».

Περίπου 8.500 άνθρωποι φιλοξενούνται προσωρινά σε κέντρα εκτάκτου ανάγκης. Σύμφωνα με τον Πέριν, «οι εκτοπισμένοι από ορισμένα χωριά είναι αναγκασμένοι να ζήσουν για μήνες» στα κέντρα αυτά, «καθώς τα πάντα καταστράφηκαν». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί η επικοινωνία με ορισμένες περιοχές.

Οι τουρίστες που είχαν παγιδευτεί λόγω του κυκλώνα άρχισαν χθες να αναχωρούν από τα νησιά, καθώς ξανάρχισαν οι πτήσεις, που είχαν ανασταλεί επί δύο ημέρες.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα βοήθειας ύψους πέντε εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (3 εκατ. ευρώ), που αφορά κυρίως τη διανομή τροφίμων και πόσιμου νερού.

Η Νέα Ζηλανδία αύξησε τη δική της βοήθεια στα 2,2 εκατ. δολάρια Νέας Ζηλανδίας (1,3 εκατ. ευρώ) κι έστειλε στα Φίτζι ένα αεροσκάφος C-130 φορτωμένο με τρόφιμα και προμήθειες.

Η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση εθνικής φυσικής καταστροφής, ένα μέτρο διάρκειας ενός μήνα.

Πηγή: tovima.gr

Best of internet