Στα μπλόκα θα συζητήσουν τις προτάσεις Τσίπρα οι αγρότες (vids&pics)

Gazzetta team
Στα μπλόκα θα συζητήσουν τις προτάσεις Τσίπρα οι αγρότες (vids&pics)
Για εποικοδομητικό διάλογο έκαναν λόγο οι αγρότες, αν και σημείωσαν ότι η κυβέρνηση δεν υποχώρησε - Τις επόμενες κινήσεις θα τις αποφασίσουν ξεχωριστά - Διαβάστε την πρόταση 25 σημείων της κυβέρνησης και τα αιτήματα των γεωργών - «Βάζουν μέσα μόνο όποιους θέλουν» κατήγγειλαν οι αγρότες πριν την έναρξη της συνάντησης.

Για εποικοδομητικό διάλογο με τον πρωθυπουργό έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι των αγροτών που συμμετείχαν στη διάρκειας τεσσεράμιση ωρών συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Πήραμε τις προτάσεις και συζητήσαμε όλα τα θέματα που είναι ανοιχτά» είπαν οι αγρότες βγαίνοντας από το πρωθυπουργικό γραφείο, εξηγώντας ότι θα μεταβούν στα μπλόκα για τις γενικές συνελεύσεις, όπου θα μεταφερθούν όσα συζητήθηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα και θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

«Έγινε ουσιαστικός διάλογος» είπαν μπροστά στις κάμερες εκπρόσωποι των αγροτών.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες από τους συνδικαλιστές των αγροτών που συμμετείχαν στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα η κυβέρνηση δεν έκανε καμία υποχώρηση. «Είμαστε μακριά από συμφωνία» είπαν κάποιοι από τους αγροτοσυνδικαλιστές μακριά από τις κάμερες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός πρότεινε να μειωθεί το αφορολόγητο για τους αγρότες από τις 12.000 ευρώ στις 9.500 ευρώ (για πρώτη φορά, ωστόσο, θα συμψηφιστούν οι επιδοτήσεις στο αγροτικό εισόδημα) και το ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών να μειωθεί στο 16% από το 20% (για πάντα, όπως διευκρίνιζαν κυβερνητικές πηγές, και όχι μόνο μέχρι το 2021 -πρόταση που αφορά στους κατ' επάγγελμα αγρότες), που προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου.



Ανοιχτό φαίνεται πώς παραμένει το ζήτημα της τύχης του ΟΓΑ, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει σε ισχύ.

Χωρίς δηλώσεις αποχώρησαν από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά το πάρας της μαραθώνιας συνάντησης, οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, και Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ακολούθησε η κυρία Όλγα Γεροβασίλη, η οποία ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τις προτάσεις της κυβέρνησης προς τους αγρότες, που περιλαμβάνουν 25 σημεία.

Από την κυβέρνηση εκτιμούν ότι, με δεδομένο ότι στη συνάντηση έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι από 39+15 μπλόκα, εκπροσωπήθηκε σε αυτήν η πλειοψηφία των αγροτών. Λένε ακόμη ότι οι αγρότες δεν είχαν σαφή εικόνα για τα φορολογικά και είχαν «άλλο πράγμα στο μυαλό τους», από αυτό που πρότεινε η κυβέρνηση.

Τα κυβερνητικά μέτρα για την στήριξη του αγροτικού κόσμου

Η κυβέρνηση επεδίωκε και επιδιώκει τον απευθείας διάλογο με τους αγρότες. Η σημερινή συνάντηση είναι ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκε η πλειοψηφία των μπλόκων και των αγροτικών κινητοποιήσεων και έγινε μια ειλικρινής συζήτηση.

Στους εκπροσώπους των αγροτών, καταστήσαμε σαφή την δέσμευση της κυβέρνησης να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των αγροτών, ακόμα και μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, που είναι γνωστές σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

Τα μέτρα για την στήριξη του αγροτικού κόσμου, που παρουσιάσαμε στην σημερινή συνάντηση, αφορούν το σύνολο των αγροτών και των δραστηριοτήτων τους, με ισχυρή έμφαση στους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.


Τα μέτρα αυτά είναι:

Για το ασφαλιστικό:
1. Πενταετής μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών έως το 2021.
2. Κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021.
3. Δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16 αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.
4. Θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση.

Για το φορολογικό:
5. Φορολογική ελάφρυνση για την μέγιστη πλειοψηφία των αγροτών.
6. Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.
Ως αποτέλεσμα του συνδυασμού των παραπάνω προτάσεων επί του ασφαλιστικού και του φορολογικού, η συνολική επιβάρυνση για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, που αγγίζει το 90%, θα είναι μικρότερη από την σημερινή.
Επίσης η κυβέρνηση παρουσίασε μια ακόμα σειρά μέτρων που στοχεύουν στην στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Τα μέτρα αυτά είναι:
7. Ορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και ένταξη στο Μητρώο Αγροτών, με αυστηρό προσδιορισμό που προβλέπει δύο βασικές προϋποθέσεις: ασφάλιση στον ΟΓΑ και εισόδημα προερχόμενο τουλάχιστον κατά 51% από αγροτικές δραστηριότητες.
8. Ρύθμιση χρεών στην ΔΕΗ με τουλάχιστον 36 δόσεις, για όλα τα παλιά και νέα χρέη, χωρίς προκαταβολή.
9. Στήριξη για εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για την μείωση του κόστους παραγωγής.
10. Άμεση καταβολή ποσού των συνδεδεμένων ενισχύσεων και αποζημιώσεων των παραγωγών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για το ρωσικό εμπάργκο.
11. Ομαλοποίηση και σταθεροποίηση ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Σε ετήσια βάση, οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ξεκινούν από τον Νοέμβριο και θα ολοκληρώνονται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους, εκτός από το 10% που αφορά την εξόφληση και θα καταβάλλεται τον Ιούνιο. Δέσμευση για συντομότερη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.
12. Στήριξη των νέων αγροτών, έως 40 ετών, με στόχο την παραμονή αλλά και την επιστροφή των νέων στην περιφέρεια. Στήριξη επενδυτικών σχεδίων πρώτης εγκατάστασης με επιδότηση έως 22.000 ευρώ. Στήριξη εκκίνησης μη γεωργικής δραστηριότητας με επιδότηση από 11.000 έως 20.000 ευρώ.
13. Επιτάχυνση στης επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, καθώς και όλων των οφειλών του δημοσίου, όπως ο ΦΠΑ και ο φόρος πετρελαίου.
14. Κάρτα του αγρότη, για χρηματοδότηση των αγροτικών εργασιών, σε ετήσια βάση, με εγγύηση τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Στόχος αυτού του μέτρου είναι η εξασφάλιση ρευστότητας με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο και η μείωση του κόστους κατά τουλάχιστον 10%, ιδιαίτερα στον τομέα των εφοδίων. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση της κάρτας και για τους αγρότες που έχουν ανοιχτά δάνεια.
15. Έλεγχος της αγοράς και αποφασιστικός περιορισμός της ασυδοσίας των μεσαζόντων και των καρτέλ. Φραγμός στην διακίνηση προϊόντων με ανεξέλεγκτη έκδοση τιμολογίων αγοράς και στις απαράδεκτες –πολλές φορές επτάμηνες και οκτάμηνες- καθυστερήσεις πληρωμών.
16. Καθιέρωση υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων, χωρίς γραφειοκρατικές δυσκολίες. Κατ εξοχήν ωφελημένοι θα είναι οι ίδιοι οι αγρότες, που θα μπορούν να αφαιρούν από το ακαθάριστο εισόδημά τους το σύνολο του υψηλού κόστους παραγωγής.
17. Άμεση προώθηση προς ψήφιση του σχεδίου νόμου για το πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού. Κίνητρα για συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης, συνεταιρισμούς, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών. Δομές αυστηρού ελέγχου για να αποφευχθούν νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος που δυσφήμισαν τον συνεταιριστικό θεσμό.
18. Συγκρότηση Εθνικού Δικτύου Αγροτικής Πολιτικής, για την υλοποίηση πολιτικής και χάραξη συνολικής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα, με την συμμετοχή των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου.
19. Ίδρυση Φορέα Αξιοποίησης της δημόσιας αγροτικής γης και παραχώρησή της προς αξιοποίηση σε νέους αγρότες και συνεταιρισμούς,
20. Υλοποίηση προγραμμάτων για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.
21. Συγκρότηση συμβουλευτικών δομών σε όλη την Ελλάδα, για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής.
22. Ειδικό σχέδιο για ην στήριξη της κτηνοτροφίας, με στόχο την αύξηση της παραγωγής, την διατροφική επάρκεια. Την συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και την συμπληρωματική απασχόληση ιδιαιτέρα των κατοίκων των ορεινών περιοχών.
23. Στήριξη της αλιείας με άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την δυνατότητα αναγέννησης των ιχθυοαποθεμάτων και θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την αειφορική διαχείρισή τους.
24. Υλοποίηση διαφοροποιημένων προγραμμάτων και παρεμβάσεων για την αγροτική παραγωγή σε ορεινές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.
25. Δημιουργία Τράπεζας Γενετικού Υλικού με στόχο την διατήρηση, αναπαραγωγής, εμπορίας και προώθησης του εγχώριου γενετικού υλικού.

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει την απόφασή της να στηρίξει με κάθε διαθέσιμο μέσον τον αγροτικό τομέα, στον οποίο αποδίδει καθοριστική σημασία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώξαμε -και αποδείξαμε ότι το εννοούμε- ο διάλογος με τους εκπροσώπους των αγροτών, παρά την δύσκολη συγκυρία, να είναι παραγωγικός, ειλικρινής και αποτελεσματικός.









Τα αιτήματα των αγροτών







Η μαραθώνια συνάντηση

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι η συνάντηση των αγροτών με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η συνάντηση εξελίχθηκε σε μαραθώνια αφού η συζήτηση ολοκληρώθηκε περί τις 5 το απόγευμα, οπότε οι εκπρόσωποι των αγροτών βγήκαν στο μπαλκόνι του Μεγάρου Μαξίμου για τσιγάρο και προκειμένου να συζητήσουν όσα τους υπόσχονται από την πλευρά της κυβέρνησης.

Οι εκπρόσωποι των 39 μπλόκων που παραβρίσκονται τελικά στο σημερινό ραντεβού για τοασφαλιστικό υποβλήθηκαν σε εξονυχιστικούς ελέγχους πριν καν πλησιάσουν το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η περιοχή της Ηρώδου Αττικού ήταν αποκλεισμένη από κλούβες των ΜΑΤ.

Παρ'όλα αυτά εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών και της Πανελλήνιας Συντονιστικής Αγροτών, Κτηνοτροφών και Αλιέων «έφαγαν πόρτα» και δεν τους επιτράπηκε να περάσουν καν από τις κλούβες των ΜΑΤ στην αρχή της Ηρώδου Αττκού, δηλώνοντάς τους πως δεν είναι στην «λίστα» των προσκεκλημένων!

Κλούβες της αστυνομίας άλλωστε είχαν αποκλείσει και την έξοδο της Ηρώδου Αττικού προς την Βασιλέως Κωνσταντίνου, ενώ οι αγρότες που πέρασαν, γιατί τα ονόματά τους «ήταν στη λίστα», οδηγήθηκαν συνοδεία αντρών ασφαλείας από την πλαϊνή είσοδο στο εσωτερικό του Μεγάρου. Στην περιοχή άλλωστε έφτανε κανείς μόνο με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας, ενώ και οι δημοσιογράφοι στέκονται σε συγκεκριμένο σημείο απέναντι από την είσοδο.

Μαξίμου: Βάλαμε βέτο μόνο για έναν άνθρωπο

Πάντως, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου απάντησαν στις καταγγελίες περί αποκλεισμού από την κυβέρνηση, τονίζοντας πως υπάρχει βέτο μόνο μόνο για έναν άνθρωπο, «ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν τοποθετημένος στην ελληνική βιομηχανίας Ζάχαρης και τώρα προσέρχεται ως συνδικαλιστής».

Παράλληλα, σημειώνουν ότι δεν είχε κατατεθεί αίτημα από την Ένωση Νέων Αγροτών και πως ευχαρίστως μπορεί να οριστεί ένα ραντεβού, μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τσίπρας: Ώριμες οι συνθήκες για έναν ανοιχτό διάλογο διαρκείας

Μιλώντας στους αγρότες, ο κ. Τσίπρας είπε πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε όλες τις φωνές και τις απόψεις, ενώ εξέφρασε την άποψή του ότι το αγροτικό κίνημα έχει πια ωριμάσει».

«Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για έναν ανοιχτό διάλογο διαρκείας και την συγκρότηση ενός μόνιμου συμβουλίου, ανάμεσα στους αγρότες και τους θεσμικούς φορείς για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στον αγροτικό χώρο», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει χάραξη πολιτικής για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας χωρίς τους αγρότες, καθώς και ότι οι αγρότες δεν μπορεί να μην λαμβάνουν υπόψη τους στις προτάσεις τους τη συνολική κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα.

Μιλώντας στους αγρότες ο κ. Τσίπρας είπε πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε όλες τις φωνές και τις απόψεις, ενώ εξέφρασε την άποψή του ότι το αγροτικό κίνημα έχει πια ωριμάσει».

«Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για έναν ανοιχτό διάλογο διαρκείας και την συγκρότηση ενός μόνιμου συμβουλίου, ανάμεσα στους αγρότες και τους θεσμικούς φορείς για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στον αγροτικό χώρο», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει χάραξη πολιτικής για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας χωρίς τους αγρότες, καθώς και ότι οι αγρότες δεν μπορεί να μην λαμβάνουν υπόψη τους στις προτάσεις τους τη συνολική κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα.

Τσίπρας σε αγρότη: «Την καρότσα αυτή την έχεις; Να την κρατήσεις...»

Υποδεχόμενος τους αγρότες στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Τσίπρας είχε έναν διάλογο με τον κ. Γιώργο Τζαβάρα, από το μπλόκο του Κάστρου.

Ο πρωθυπουργός θυμήθηκε την επίσκεψη και την ομιλία που είχε κάνει στην περιοχή πριν από τρία χρόνια, όπου είχε μιλήσει στους αγρότες ανεβασμένος πάνω στην καρότσα του αγροτικού οχήματος του κ. Τζαβάρα.

Ο διάλογος των δύο αντρών:

Τζαβάρας: Είμαστε από το μπλόκο του Κάστρου. Μας είχατε επισκεφθεί;
Τσίπρας: Ναι, σε είχα επισκεφθεί. Την καρότσα αυτή την έχεις;
Τζαβάρας: Ναι, την έχω
Τσίπρας: Να την κρατήσεις

«Να την κρατήσεις την καρότσα», είπε ο πρωθυπουργός στον κ. Τζαβάρα.


Εκπρόσωποι των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου


Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας από την αστυνομία


Εκτός διαλόγου και η Πανελλήνια Συντονιστική Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους το μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων κατήγγειλε τη σημερινή απόφαση της κυβέρνησης, τονίζοντας πως παραβιάζονται τα δικαιώματα τους.

«Μια επιτροπή εκλεγμένη από τα μπλόκα μας δεν μπορεί να παραστεί στη συνάντηση. Αυτά τα περιμέναμε από άλλα καθεστώτα. Από αλλού τα περιμέναμε και από αλλού μας ήρθαν», ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν θα πάμε μέσα, αλλά ο αγώνας μας συνεχίζεται. Θα συντηρηθούμε με τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων, που μας δέχονται χωρίς διακρίσεις, όπως είμαστε».

Αποκλεισμό από τον διάλογο καταγγέλλουν οι νέοι αγρότες

Τον αποκλεισμό τους από τον διάλογο που διεξάγεται με εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου κατήγγειλε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Νέων Αγροτών, κ. Βασιλόπουλος.

«Δυστυχώς για μια άλλη φορά η κυβέρνηση δεν θέλει το διάλογο», δήλωσε ο κ. Βασιλόπουλος και πρόσθεσε ότι το Μαξίμου «έριξε πόρτα» στους νέους αγρότες.


Στη συνάντηση εκτός από τον πρωθυπουργό, μετέχουν και οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκος Μπόλαρης, αλλά και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Φάμελλος, Αραχωβίτης και Παπαδόπουλος. Εκ μέρους των αγροτών, 24 εκπρόσωποι από τα μπλόκα μετέχουν στο τραπέζι των συζητήσεων. Όπως δήλωσαν νωρίτερα οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα Τέμπη Παναγιώτης Καλογιάννης και από τις Μικροθήβες Χρήστος Μάντσιος, οι επιφυλάξεις και οι αμφισβητήσεις που είχαν ξεπεράστηκαν καθώς δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις από το Μέγαρο Μαξίμου και συμμετέχουν στην συνάντηση.

Η εμπλοκή είχε δημιουργηθεί καθώς οι αγρότες είχαν ενστάσεις για το ποιοι θα ήταν αυτοί που θα κάθονταν στο τραπέζι του διαλόγου καθώς δεν ήθελαν να καθίσουν και με εκπροσώπους από άλλους φορείς που τους θεωρούν μη αγρότες, δεν ανήκουν στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και δεν έχουν βγει στα μπλόκα.

Οι αγρότες από πολλά αγροτικά μπλόκα διαμηνύουν ότι δεν αποσύρουν τα τρακτέρ τους από το δρόμο, αλλά αντίθετα τονίζουν, πως σε περίπτωση που από την συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν πάρουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αλλαγές στο σχέδιο Κατρούγκαλου, βάσει των προτάσεών τους, τότε θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, ακόμα και με επ' αόριστον αποκλεισμό κάθε διόδου.

Πάντως, σε ένδειξη καλής θέλησης, το πρωί της Δευτέρας άνοιξε η εθνική οδός στα Τέμπη, χωρίς να αποσυρθούν τα τρακτέρ από το σημείο, ενώ το ίδιο έγινε και στον Προμαχώνα, από το απόγευμα της Κυριακής(διαβάστε αναλυτικά εδώ).

Ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται τους εκπροσώπους των αγροτών, ενώ ήδη από χθες βράδυ η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ξεκαθάρισε ότι το ραντεβού θα γίνει κανονικά και, ουσιαστικά είπε ότι όποιος θέλει προσέρχεται. «Ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει εδώ και ένα μήνα την πρόθεση της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά για διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτικών κινητοποιήσεων. Η συνάντηση αυτή έχει οριστεί για τη Δευτέρα 22/2/2016» σημείωσε σε δήλωσή της και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους. Ευελπιστούμε ότι στην συνάντηση αυτή θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου. Ακόμα και συλλογικότητες αγροτών και συντονιστικά των μπλόκων που μέχρι σήμερα δεν ήταν θετικοί απέναντι στην κυβερνητική πρόσκληση για διάλογο, έχουν κάθε δυνατότητα να επανακαθορίσουν την στάση τους και να συμμετάσχουν με τον εκπρόσωπό τους στην αυριανή συνάντηση».

Τι προβλέπουν οι βελτιωτικές προτάσεις της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση ετοίμαζε χθες πυρετωδώς μία σειρά από βελτιωτικές προτάσεις, ώστε να πειστούν οι αγρότες να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους. Μέχρι αργά το βράδυ έγινε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, ο οποίος θα παρουσιάσει την τελική κυβερνητική πρόταση σήμερα στους ίδιους τους εκπροσώπους των αγροτών.

Η πρόταση περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων τρεις διαφορετικές ασφαλιστικές κατηγορίες και με αναλογία εισφορών-παροχών, ενώ στη σύσκεψη συζητήθηκε και η αυτονόμηση του ΟΓΑ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και Μάρκος Μπόλαρης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Αναστάσιος Πετρόπουλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Η βελτιωμένη πρόταση που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στους αγρότες για την αποκλιμάκωση της έντασης προβλέπει τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε τρεις ασφαλιστικές κλάσεις που θα αντιστοιχούν σε ανάλογες συνταξιοδοτικές παροχές.

Δηλαδή:
-οι χαμηλότερες εισφορές 12% επί του εισοδήματος θα οδηγούν σε χαμηλότερη εθνική σύνταξη 12/20 δηλαδή 230 ευρώ.
-η μεσαία κατηγορία με εισφορά 14% ή 15% του εισοδήματος θα αντιστοιχεί σε εθνική σύνταξη 268 ευρώ, ενώ ανάλογη μείωση θα υποστεί και η ανταποδοτική σύνταξη.
- Όσοι επιλέξουν την κατάταξη στην υψηλότερη κατηγορία που αντιστοιχεί σε εισφορά 20% επί του εισοδήματος θα έχουν ως μπόνους μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο, έως το 2021. Η Εθνική Σύνταξη θα ανέρχεται στα 384 ευρώ, ενώ χωρίς περικοπές θα καταβάλλεται και η ανταποδοτική.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, οι δανειστές έχουν αποδεχθεί τις συγκεκριμένες βελτιώσεις. Αντίθετα, ίσως προβάλλουν ενστάσεις σε σχέση με την επέκταση της μεταβατικής περιόδου πέραν της τριετίας καθώς το μνημόνιο αναφέρει ρητά ως έτος εξίσωσης των εισφορών του ΟΓΑ με το ΙΚΑ το 2019.

Δεν αποκλείεται ωστόσο η πρόταση να μην είναι τόσο γενναιόδωρη και η κυβέρνηση να ξεκινήσει με εισφορές 14%, 17% και 20% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος από την αγροτική δραστηριότητα.

Η διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ για μια μεταβατική περίοδο συζητείται στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά μάλλον δε θα κερδίσει έδαφος ως πρόταση καθώς υπάρχουν διαφωνίες από το οικονομικό επιτελείο.

Τέλος, θα υπάρχει πρόβλεψη για τους αγρότες που αν και επέλεξαν να πληρώνουν μειωμένες εισφορές, θα θελήσουν να λάβουν τελικά ολόκληρη την Εθνική Σύνταξη, μέσω εξαγοράς καθώς και δυνατότητα αλλαγής ασφαλιστικής κλάσης, ώστε να λάβουν υψηλότερη σύνταξη.



Τι προηγήθηκε

Η συντονιστική επιτροπή του μπλόκου των Τεμπών, διαμήνυσε την Κυριακή ότι αν η συνάντηση δεν γινόταν κάτω από τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ομάδα που θα επισκεπτόταν τον πρωθυπουργό, δεν σκόπευαν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Η ομάδα των Τεμπών, που απαρτίζεται πλέον από 38 επίσημα και υπαρκτά μπλόκα, στέλνει ξεκάθαρο το μήνυμα ότι εάν μέχρι το βράδυ δεν διασφαλιστεί ο ουσιαστικός και σωστός διάλογος που έχει αποφασιστεί να γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και βάσει των αιτημάτων που έχει θέσει η ομάδα, τότε δεν θα πάμε στη συζήτηση και ας αναλάβουν την ευθύνη αυτοί που τελικά θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η κυβέρνηση», δήλωνε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάννης.

Η ομάδα της Νίκαιας που εκπροσωπεί 69 μπλόκα είχε ανακοινώσει ότι ζητεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό για την Τρίτη. «Όπως είναι γνωστό δεν τα ζητάμε όλα, ζητάμε τα 5 αιτήματα και επιμένουμε σε αυτά που συμπυκνώσαμε στην προηγούμενη σύσκεψη. Ζητάμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη να θέσουμε αυτά τα αιτήματα και να πάρουμε απάντηση» ανακοίνωσε εκ μέρους των αγροτών ο Βαγγέλης Μπούτας.

Να μην συμμετέχουν σε «έναν προσχηματικό διάλογο, που δεν έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις που τέθηκαν από τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα για συζήτηση επί των προτάσεων που έχουν καταθέσει στο Μέγαρο Μαξίμου», αποφάσισαν οι συμμετέχοντες στα μπλόκα της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπως επισήμανε ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στην Εξοχή Βασίλης Καστίδης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου. Τόνισε δε ότι, «στην απόφαση αυτή συντέλεσε και το γεγονός ότι δεν τηρήθηκε η συμφωνία για την εκλογή ανάδειξης της επιτροπής που θα εκπροσωπήσει την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων στο διάλογο με τον Έλληνα πρωθυπουργό μέσα από τα συμμετέχοντα μπλόκα» και στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, «δεν νομιμοποιούνται αυτοί που θα παρευρεθούν στο διάλογο, εάν τελικά το πράξουν».

Πηγή: protothema.gr