Πούτιν: Οι ρωσικές δυνάμεις στη Συρία αξίζουν τις ύψιστες τιμές

Gazzetta team
Πούτιν: Οι ρωσικές δυνάμεις στη Συρία αξίζουν τις ύψιστες τιμές
Υποστηρίζει πως «προστατεύουν τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας και τον άμαχο πληθυσμό».

Οι ρωσικές δυνάμεις στη Συρία αξίζουν τις ύψιστες τιμές, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος σε νέες του δηλώσεις το Σάββατο εξύμνησε τους στρατιώτες της χώρας του, υποστηρίζοντας πως «προστατεύουν τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας και τον άμαχο πληθυσμό».

«Βοηθούν τον συριακό στρατό και άλλες δυνάμεις στη μάχη ενάντια στους τρομοκράτες και μάχονται κάτω από σκληρές και αντίξοες συνθήκες για να προστατέψουν τους πολίτες από τη βία και τις εχθροπραξίες», είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν, λίγη μόνο ώρα αφότου ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ, διεμήνυσε πως «η Ρωσία εμμένει στην υλοποίηση της πολιτικής της, για εξασφάλιση βοήθειας στις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας στις επιθετικές ενέργειες τους κατά των τρομοκρατών, αλλά και κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Οι διαπραγματευτικές προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας κατά τους τελευταίους μήνες απέτυχαν, ενώ στον πρόσφατο κύκλο των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ, στη Γενεύη προεδρεύουν από κοινού οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Κεντρικό ρόλο στην επίτευξη προσωρινής ανακωχής, θα έχει ο τερματισμός των βομβαρδισμών της ρωσικής αεροπορίας, ενδεχόμενο το οποίο δε φαίνεται ότι θα συμβεί χρονικά άμεσα.

Η αντιπολίτευση της Συρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι συμφωνεί στην «πιθανότητα» προσωρινής ανακωχής, με την προϋπόθεση ότι θα προηγηθούν εγγυήσεις, ότι οι σύμμαχοι της Δαμασκού, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας θα προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός, θα γίνει άρση των αποκλεισμών και θα επιτρεπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη χώρα.

Σημειώνεται ότι οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί άρχισαν τον Σεπτέμβριο του 2015, διασώζοντας το στρατό του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, μετά τις διαδοχικές νίκες των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στα πεδία των μαχών. Ωστόσο, η κατάσταση τώρα, έχει αλλάξει, καθώς οι πολεμικές ισορροπίες στα θέατρα των πολεμικών επιχειρήσεων, είναι υπέρ των δυνάμεων του συριακού στρατού.

Πηγή: protothema.gr