ZDF: Διχάζει η Μέρκελ για το προσφυγικό

Gazzetta team
ZDF: Διχάζει η Μέρκελ για το προσφυγικό
Στα χαμηλότερα επίπεδα της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου στη Γερμανία υποχωρούν τα ποσοστά Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στο νέο πολιτικό βαρόμετρο του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Στη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα Παρασκευή, η ένωση των χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU χάνει εκ νέου μια ποσοστιαία μονάδα, συγκεντρώνοντας πλέον 36% στην πρόθεση ψήφου. Μια μονάδα όμως χάνει και το ξενοφοβικό Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (AfD) που βλέπει τα ποσοστά του να υποχωρούν στο -ακόμη διψήφιο- 10%.

Μια μονάδα κερδίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) που λαμβάνουν 25% αλλά και η Αριστερά (Die Linke) που συγκεντρώνει 9%. Μια μονάδα λιγότερη αντιθέτως για τους Πράσινους (Grüne) που λαμβάνουν 10% ενώ στο εκλογικό όριο του 5% συνεχίζουν να βρίσκονται οι Φιλελεύθεροι (FDP).

Βάσει αυτών των ποσοστών ο μεγάλος συνασπισμός των συντηρητικών χριστιανικών κομμάτων με τους Σοσιαλδημοκράτες θα μπορούσε, θεωρητικά, να συνεχιστεί. Αντιθέτως ενδεχόμενες συνεργασίες SPD, Αριστεράς και Πρασίνων ή CDU/CSU και Πρασίνων δεν θα συγκέντρωναν την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Σταϊνμάγερ, Σόιμπλε και Μέρκελ οι δημοφιλέστεροι πολιτικοί

Διχασμένοι εμφανίζονται οι Γερμανοί όσον αφορά τον τρόπο που η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση. Το 50% των ερωτηθέντων εμφανίζονται δυσαρεστημένοι ενώ το 47% ικανοποιημένοι με τη δουλειά της. Οι αριθμοί καταδεικνύουν ότι εξασθενεί ελαφρώς η κριτική προς το πρόσωπο της καγκελαρίου, αφού στο τελευταίο πολιτικό βαρόμετρο, στα τέλη Ιανουαρίου, δυσαρεστημένο δήλωνε το 54% των πολιτών.

Ελαφρά αύξηση παρουσιάζουν την ίδια ώρα τα ποσοστά της δημοτικότητάς της. Στη σχετική κλίμακα (από +5 έως -5) κατάφερε να βελτιώσει ελαφρά την προσωπική της βαθμολογία από το 1,0 στο 1,1. Η Μέρκελ συνεχίζει να συγκαταλέγεται έτσι στη λίστα των δημοφιλέστερων πολιτικών της χώρας, καταλαμβάνοντας όμως την τρίτη θέση. Της σχετικής λίστας ηγούνται ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ με βαθμολογία 2,0 και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με 1,8.

Στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης πάντως το 58% των Γερμανών τάσσονται υπέρ της επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων ενώ το 39% διαφωνούν.

Επίσης η πλειονότητα των πολιτών και συγκεκριμένα το 54% αμφισβητεί τις πιθανότητες επιτυχίας όσον αφορά στην κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων ενώ αντίθετη γνώμη έχει το 41%.

Πηγή: iefimerida.gr