Παπανδρέου: Όταν ήμουν πρωθυπουργός μου φέρονταν σαν να ήμουν λεπρός

Gazzetta team
Παπανδρέου: Όταν ήμουν πρωθυπουργός μου φέρονταν σαν να ήμουν λεπρός
«Δεν ήθελαν να βγάλουν ούτε selfie μαζί μου για να μην κολλήσουν τον ιό της Ελλάδας» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός αναφερόμενος στις επαφές του με τους κορυφαίους εκπροσώπους της ΕΕ.

Μετά τις αποκαλύψεις για τη νέα φάση της ζωής του και τις φωτογραφίες με την μεζονέτα στα Δικαστικά, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς βρέθηκε σε ένα συνέδριο στις Βρυξέλλες με το παράξενο και μάλλον πρωτότυπο θέμα «Πώς να τραβήξεις την προσοχή ενός Πρωθυπουργού σε ένα πρόβλημα δημόσιας Υγείας, όπως η Ηπατίτιδα C».

Στην ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε σε πολλά περιστατικά από την πρωθυπουργική του θητεία, σημειώνοντας ότι στις πρώτες συναντήσεις με τα ηγετικά στελέχη της ΕΕ (Ρομπάϊ, Τρισέ, Γιούνκερ, Μπαρόζο, Μέρκελ) αισθανόταν σαν να ήταν «λεπρός».

«Κανείς δεν ήθελε να φωτογραφηθεί μαζί μου, ούτε καν για μία selfie» είπε ο πρώην πρωθυπουργός, «για να μην προσβληθούν από τον ίδιο ιό που έπασχε η Ελλάδα. Ήμασταν στιγματισμένοι»

Μιλώντας για την στάση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ είπε: «Εμείς προωθήσαμε τεράστια μέτρα λιτότητας, μείζονες μεταρρυθμίσεις, αρκετές για να γίνουμε το νούμερο 1 των χωρών του ΟΟΣΑ στις πολιτικές προσαρμογής. Ωστόσο, οι αγορές ακόμα δεν καταλάβαιναν. Η αντίδραση από πολλούς ήταν να απομονώσουν περαιτέρω την Ελλάδα – ακόμα να μιλούν για ένα Grexit. Αλλά αυτό το μόνο που έκανε ήταν να επιτείνει περαιτέρω το πρόβλημα στην ευρωζώνη».

Ο Γ. Παπανδρέου έκανε έναν ακόμη παραλληλισμό με τις μεταδοτικές ασθένειες: «Με χτύπησε ακόμη μια φορά, δύο χρόνια πριν, όταν καθόμουν δίπλα στον πρόεδρο της Γουινέας Αλφα Κοντέ, στον ΟΗΕ. Το μήνυμά του για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα ήταν δραματικό: «Παρακαλώ μην κλείσετε τα σύνορά μας και επιχειρήσετε να απομονώσετε την χώρα μου. Αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα, ούτε θα σταματήσει το φάντασμα της μόλυνσης». Ζήτησε συλλογική δράση από τη διεθνή κοινότητα!» είπε ο πρώην Πρωθυπουργός.

Υιοθέτησε δε την πρόταση από τον αμερικανό καθηγητή δημόσιας υγείας, Τζακ Τσόου, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει ένας συνασπισμός χωρών, κάτι σαν το ΝΑΤΟ, όπως το ονόμασε, μια συμμαχία που θα καταπολεμά τις πανδημίες. «Αυτό είναι ό, τι χρειαζόμασταν στην Ευρώπη. Η κρίση του δημόσιου χρέους αποκάλυψε όχι μόνο τα λάθη που κάναμε στην Ελλάδα. Το πιο σημαντικό, είναι ότι η ελληνική κρίση αποκάλυψε πολλές από τις ατέλειες στη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης. Και αυτό που απαιτείται τελικά, είναι συντονισμένη συλλογική δράση».

Mιλώντας για την δημιουργία του ESM o κ. Παπανδρέου σημείωσε: «Η Ελλάδα και άλλοι έχουν επωφεληθεί από αυτή τη σημαντική κίνηση. Ωστόσο, στο τέλος η πραγματική δύναμη ήταν η δήλωση Ντράγκι του «ό,τι χρειάζεται» η οποία έβαλε τέλος στην μετάδοση του ιού στην Ευρωζώνη».

Αναφερόμενος στη δημιουργία των hotspots και τις αντιδράσεις στην Κω. «Σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με μια κρίση προσφύγων. Ήμουν κάποτε πρόσφυγας στη Σουηδία. Όταν ήμουν Πρωθυπουργός ήμασταν ήδη αντιμέτωποι με το πρόβλημα του μεγάλου πληθυσμού μεταναστών χωρίς έγγραφα. Ταυτόχρονα, γνωρίζαμε ότι πολλοί από αυτούς ήταν φορείς μεταδοτικών ασθενειών. Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια κινητή μονάδα για να τους ελέγχει, να τους δώσουμε τη δυνατότητα να ασχοληθεί με την ασθένειά τους και ταυτόχρονα να τους παράσχει έγγραφο της παρουσίας τους στην Ελλάδα. Σήμερα δημιουργούμε hotspots στην Ελλάδα και αλλού. Αυτό ήταν αμφιλεγόμενο. Ιδιαίτερα στο νησί της Κω. Το νησί του μεγάλου επιστήμονα της ιατρικής, Ιπποκράτη.

«Δεν θα ήταν σημαντικό η ΕΕ να ενσωματώσει άμεσα τις υπηρεσίες υγείας, ξεκινώντας με τις διαδικασίες ελέγχου στα hot spots, με άμεση θεραπεία όπου αυτό είναι δυνατό; Έτσι ώστε να μπορούσε να κάνει μια κοινή εκστρατεία για την εξάλειψη του HCV με μια εκστρατεία ώστε να βοηθήσει τους πρόσφυγες» είπε ο Γ. Παπανδρέου.

Μιλώντας για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών επισήμανε ότι: «Το να σέβεσαι κάθε έναν από τα ανθρώπινα πλάσματα, σημαίνει ότι αφαιρείς το στίγμα. Είτε είναι ο ιός HIV, είτε ο HCV, είτε τα ναρκωτικά, πολύ συχνά διασκεδάζουμε με το να ρίχνουμε την ευθύνη στον ασθενή: «Αυτοί είναι το πρόβλημα». Οπως κάνουμε συχνά και με τους πρόσφυγες σήμερα. «Αυτοί είναι το πρόβλημα»».

Πρότεινε δε την δημιουργία ενός ταμείου, το οποίο θα χρηματοδοτήσει μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την πλήρη εξάλειψη του ιού HCV όπως και την μακροπρόθεσμη αποταμίευση για το σύστημα υγείας και ακόμη αποδόσεις από ιδιώτες επενδυτές που θα μπορούσε εύκολα να χρηματοδοτηθεί μέσω αυτού του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος σε συνεργασία με την ΕΤΕπ ή / και την ΕΤΑΑ.

Πηγή: protothema.gr