Συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ για προσφυγικό και αξιολόγηση

Gazzetta team
Συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ για προσφυγικό και αξιολόγηση
Στη σκιά των πληροφοριών ότι η ΕΕ θα δώσει τρεις μήνες προθεσμία στην Ελλάδα να περιορίσει τις προσφυγικές ροές - Δε θα πάει στις Βρυξέλλες ο Νταβούτογλου - «Κάνετε καλή δουλειά» είπε ο Γιούνκερ τονίζοντας την πρόοδο εκ μέρους της Αθήνας.

«Κάνετε καλή δουλειά με την προσφυγική κρίση, συνεχίστε». Με αυτή τη φράση υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στη συνάντηση των δύο ανδρών συμμετείχαν και οι υπουργοί Μουζάλας και Ξυδάκης.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές το κλίμα στη συνομιλία Τσίπρα-Γιούνκερ ήταν καλό. Μάλιστα ο επικεφαλής της Κομισιόν μίλησε θετικά για τις ελληνικές προσπάθειες στο προσφυγικό και χαρακτήρισε σημαντική τη πρόοδο που έχει γίνει στο ζήτημα. Επιπλέον οι κύριοι Γιούνκερ και Τσίπρας συζήτησαν όλα τα θέματα της αυριανής Συνόδου Κορυφής αλλά και και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι μετά την συνάντηση με τον κ. Τσίπρα ο πρόεδρος της Κομισιόν μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα έχουν δείπνο εργασίας με τους πρωθυπουργούς Κροατίας, ΠΓΔΜ, Σλοβενίας και Σερβίας, τους πρωθυπουργούς της λεγόμενης οδού των δυτικών Βαλκανίων.

Η Αθήνα θεωρεί κλειδί στην αντιμετώπιση του προσφυγικού το ρόλο της Τουρκίας, ζητώντας από τις Βρυξέλλες να πιέσουν την Άγκυρα ώστε η γειτονική χώρα να σταματήσει αποφασιστικά τις προσφυγικές ροές και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της που περιλαμβάνονται στη συμφωνία της με την ΕΕ.

Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση, επικαλούμενη και το γεγονός ότι κατά βάση έχει ανταποκριθεί στις τελευταίες απαιτήσεις των Eυρωπαίων για τα hot spot, θα ζητήσει να σταματήσει η συζήτηση που τροφοδοτούν ορισμένες χώρες περί κλεισίματος των συνόρων και απομόνωσης της Ελλάδας, με την έξοδο από τη Σένγκεν.

Σημειωτέον ότι ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον Τσέχο ομόλογό του Μπ. Σομπότκα, το μεσημέρι της Πέμπτης, καθώς η Πράγα περιλαμβάνεται στις δυνάμεις που ζητούν ουσιαστικά κλείσιμο των συνόρων.

Για τη διατύπωση και την ευτυχή κατάληξη των αιτημάτων της Αθήνας, η κυβέρνηση έχει ήδη τις υποστηρικτικές δηλώσεις που έκανε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος μίλησε για την πρόθεση της ΕΕ για μαζικές επαναπροωθήσεις μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, αλλά και θετικά σχόλια για την ολοκλήρωση των κέντρων υποδοχής.

Πέρα από το προσφυγικό ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να θέσει και πάλι το θέμα της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, ζητώντας ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης με βάση τη συμφωνία του καλοκαιριού και θα επικρίνει τους κύκλους εκείνους των δανειστών – κυρίως το ΔΝΤ – που ζητούν την υλοποίηση μέτρων, που δεν περιλαμβάνονται στα συμφωνηθέντα.

«Υλοποιούμε τη συμφωνία, κάντε και σεις το ίδιο» είναι το μήνυμα της Αθήνας, η οποία ευελπιστεί ότι οι Eυρωπαίοι ηγέτες αντιλαμβάνονται πως δεν υπάρχουν περιθώρια, για παράταση της εκκρεμότητας με τόσα καυτά μέτωπα, όπως το προσφυγικό, να αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή.

Τα Tweet του Τσίπρα πριν από τη Σύνοδο

Λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα μέσω Twitter σε όσους μιλούν για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που σώζει καθημερινά δεκάδες ζώες, οπότε το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι λύση.«Πρέπει να σταματήσουν οι πνιγμοί στο Αιγαίο, όχι να κλείσουν τα σύνορα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: protothema.gr