Συμφώνησαν Τσίπρας-Τουσκ: Τα τείχη και η μικρότερη Σένγκεν δεν λύνουν το πρόβλημα

Gazzetta team
Συμφώνησαν Τσίπρας-Τουσκ: Τα τείχη και η μικρότερη Σένγκεν δεν λύνουν το πρόβλημα
Tην ανάγκη να βρεθεί μία κοινή λύση για το προσφυγικό ζήτημα η οποία θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της Ε.Ε. τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας ζήτησε δίκαιο επιμερισμό των βαρών ενώ αναφέρθηκε και στη στάση μίας σειράς χωρών που προβάλλουν, όπως είπε, την αντίληψη ότι χρειάζεται λιγότερη Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού. «Δεν διστάζουν να επιτίθενται και εναντίον της Ελλάδας και να προτείνουν αντιμετώπιση του ζητήματος με κλείσιμο συνόρων και τείχη ανάμεσα στις χώρες. Αυτή η είδους αντιμετώπιση θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο», είπε ο Πρωθυπουργός, και πρόσθεσε ότι οι κοινές προκλήσεις δεν μπορούν παρά να αντιμετωπιστούν με συνυπευθυνότητα και όχι με blame game.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι εντός της Ευρώπης κυριαρχούν δύο αντιλήψεις: μία φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση και μία αντιευρωπαϊκή αντίληψη που θεωρεί ότι τα προβλήματα μπορεί να τα λύνει ο καθένας μόνος του. «Η Ελλάδα ανήκει στην πρώτη οικογένεια και η κυβέρνηση έχει δώσει μεγάλο αγώνα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην κατεύθυνση της συνυπευθυνότητας», είπε και τόνισε ότι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει η Ευρώπη πρέπει «να προχωρήσουμε όλοι μαζί».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην δημιουργία των hotspot. «Η Ελλάδα έχει αναλάβει δυσανάλογο βάρος σε σχέση με τις δυνάμεις της στο προσφυγικό. Έχουμε προχωρήσει τάχιστα στη δημιουργία των hotspots. Ο αγώνας είναι καθημερινός», είπε ενώ υπογράμμισε ότι δεν είναι ώρα για exits, αλλά είναι ώρα η Ε.Ε. να δράσει ενωμένη για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι υπάρχει σύγκλιση με τις απόψεις που εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ τόνισε ότι η έξοδος της Ελλάδας από τη Schengen δεν αποτελεί λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Επιπλέον ο κ. Τουσκ σημείωσε αυτό που απαιτείται είναι η καλύτερη φύλαξη των συνόρων μια και το προσφυγικό δοκιμάζει τις αντοχές της Ε.Ε.

Τέλος, υποστήριξε ότι η Ευρώπη αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει η Ελλάδα, ενώ είπε ότι είναι αισιόδοξος μετά την συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.


Πηγή: iefimerida.gr