Το Ισλαμικό Κράτος τάζει «λαγούς με πετραχήλια» σε ξένους επιστήμονες

Gazzetta team
Το Ισλαμικό Κράτος τάζει «λαγούς με πετραχήλια» σε ξένους επιστήμονες
Γιατροί, μηχανικοί, επιχειρηματίες αλλά και φοιτητές παίρνουν το δρόμο του τζιχάντ, ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις πρωτοκλασάτων στελεχών του Ισλαμικού Κράτους.

Γιατροί, μηχανικοί, φοιτητές αλλά και πτυχιούχοι Πληροφορικής από τη Γαλλία, την Τυνησία ή ακόμα και την Αυστραλία έχουν μπει στο «μάτι» του Ισλαμικού Κράτους με στόχο να τους ενσωματώσει στους κόλπους του.

Πολλοί από αυτούς έχουν πέσει ήδη στην... παγίδα της ισλαμικής προπαγάνδας, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους δεν έχουν προσχωρήσει μόνο μαχητές ή υποψήφιοι καμικάζι, έτοιμοι να γίνουν μάρτυρες.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα, γιατροί, μηχανικοί, επιχειρηματίες αλλά και φοιτητές παίρνουν το δρόμο του τζιχάντ, ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις πρωτοκλασάτων στελεχών του Ισλαμικού Κράτους.

Η πρώτη έκκληση έγινε τον Ιούνιο του 2014 από τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκνταντί, ο οποίος κάλεσε επιστήμονες και ειδικούς να προσχωρήσουν στα εδάφη που ελέγχει, προκειμένου να βοηθήσουν στην δημιουργία του χαλιφάτου.

Η έκκληση διατυπώθηκε εκ νέου λίγους μήνες αργότερα, μέσω του τρίτου τεύχους του «Dabiq», της αγγλόφωνης έκδοσης του περιοδικού των τζιχαντιστών.

Όμως το Ισλαμικό Κράτος δεν ψάχνει όποιους κι όποιους επιστήμονες, επισημαίνει το επίμαχο δημοσίευμα. Για να εκπονήσει το σχέδιό του, στρατολογεί πρώτα συγκεκριμένους επαγγελματίες: πρώτα γιατρούς για να φροντίζουν τους τραυματίες, στη συνέχεια μηχανικούς για να τους δίνουν πληροφορίες για τα εργοστάσια πετρελαίου και τα εκρηκτικά αλλά και δημοσιογράφους καθώς και επικοινωνιολόγους που θα αναλάβουν την προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους.

Επιπλέον, ζητούν και διοικητικούς υπαλλήλους για να αναλάβουν την γραφειοκρατική δουλειά του Ισλαμικού Κράτους, όπως επισημαίνει η εφημερίδα.

Στη διάρκεια των τεσσάρων ετών του πολέμου στη Συρία, πολλοί μορφωμένοι Σύροι αλλά και Ιρακινοί εγκατέλειψαν την πατρίδα τους, αναζητώντας ένα ασφαλές «καταφύγιο», υποστηρίζει ο Γάλλος καθηγητής, Ρομέν Γκαλιέ, ερευνητής και σύμβουλος ισλαμιστικών θεμάτων.


Στη Συρία, πριν τις ένοπλες συγκρούσεις υπήρχαν μόνο εννέα ψυχίατροι, τώρα όμως έχουν φύγει όλοι, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Για το λόγο αυτό, το Ισλαμικό Κράτος ξεκίνησε μία εκστρατεία στρατολόγησης επιστημόνων μέσω των social media.

Χρησιμοποιώντας βίντεο και φωτογραφικό υλικό, οι τζιχαντιστές διαφημίζουν τις ιατρικές υποδομές τους, από νοσοκομεία μέχρι ιατρικές σχολές, σε μία προσπάθεια να δελεάσουν ξένους επιστήμονες.

Τον Απρίλιο του 2015, ένας Αυστραλός γιατρός προσχώρησε στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους και μάλιστα ο ίδιος εμφανίστηκε σε προπαγανδιστικό βίντεο των τζιχαντιστών, δηλώνοντας πως είναι πολύ χαρούμενος.

«Έπρεπε να έχω έρθει νωρίτερα», φέρεται να λέει στο επίμαχο βίντεο ο γιατρός από την Αδελαΐδα , Τάρεκ Χαχμέλ, φορώντας την ιατρική μπλούζα και το στηθοσκόπιο γύρω από το λαιμό του.

Για τον Γάλλο καθηγητή Ρομέν Γκαλιέ, το Ισλαμικό Κράτος τάζει «λαγούς με πετραχήλια» και μισθό που αγγίζει τις 7.000 δολάρια το μήνα σε όλους όσοι δεν έχουν βρει δουλειά, σε όσους έχουν δουλειά αλλά δεν έχουν προοπτικές και σε όσους αισθάνονται ότι έχουν γίνει «θύματα» διακρίσεων.


Πηγή: protothema.gr