On air «εμφύλιος» μεταξύ των Αγροτών (vids)

Gazzetta team
On air «εμφύλιος» μεταξύ των Αγροτών (vids)
- Μαλλιά κουβάρια έγιναν σε τηλεοπτική εκπομπή του Mega ο Βαγγέλης Μπούτας και ο Γιάννης Παναγής. Οι δύο αγροτοσυνδικαλιστές αντάλλαξαν βαριές εκφράσεις με αφορμή τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. ''Είσαι λαγός και λαμόγιο'' από τη μια, ''κοίτα ποιος μιλάει για κομματικούς στρατούς'' από την άλλη. Η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο - Το σχέδιο πριν κάτσουν οι αγρότες στο ίδιο τραπέζι με τον Αλέξη Τσίπρα. Συνεχίζονται τα μπλόκα, οι αποκλεισμοί δρόμων και τελωνείων αλλά και οι καταλήψεις σε εφορίες.

Ένα 24ωρο μετά την κίνηση αγροτών της Φθιώτιδας να καταθέσουν στο Μέγαρο Μαξίμου τις δικές τους προτάσεις για διάλογο, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα μπλόκα της Νίκαιας και των Τεμπών, οι τόνοι ανεβαίνουν ακόμα περισσότερο με τους αγρότες να δείχνουν πλέονδιασπασμένοι. Στην πρωινή εκπμπή του Mega, ο Βαγγέλης Μπούτας από το μπλόκο της Νίκαιας, συγκρούστηκε με τον γραμματέα του συντονιστικού Γιάννη Παναγή. Ο κύριος Μπούτας κατήγγειλε ότι όσοι πήγαν σε διάλογο με την κυβέρνηση είναι κομματικά υποκινούμενοι. Ο αγροτοσυνδικαλιστής υποστήριξε ότι κάποιοι «έχουν διοριστεί από τον Βαγγέλη Αποστόλου» και πως ένας εξ αυτών, ο Γιάννης Παναγής, είναι στο Δ.Σ. της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης...


Από εκείνη τη στιγμή, οι δύο αγροτοσυνδικαλιστές άρχισαν να ανταλλάσσουν βαριές εκφράσεις και τα επόμενα 10 λεπτά, έδειξαν γιατί η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, πριν κάτσει ο Αλέξης Τσίπρας στο ίδιο τραπέζι μαζί τους. ''Δεν ήσουνα λαγός του Σαμαρά στην προηγούμενη κινητοποίηση; Δεν καθόσουνα στο ίδιο τραπέζι με τον Αποστόλου''; ''Λαγός είσαι εσύ κύριε Μπούτα και ντροπή σου''...

''Δεν είπα ψέματα, ήταν διορισμένος στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και το παραδέχτηκε και ο ίδιος'' είπε λίγο αργότερα ο Βαγγέλης Μπούτας στον Νίκο Ευαγγελάτο, στα parapolitika 90,1 και συνέχισε: ''κάθε φορά που κάνουμε κινητοποιήσεις κάνουν τα ίδια. Τα αιτήματα που έστελαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου φάσκουν και αντιφάσκουν''.

Ρήγμα και στα μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας

Ρήγμα φαίνεται πως έχει επέλθει στο μέτωπο των αγροτών και στη Δυτική Μακεδονία. Η επιστολή με τα αιτήματα των αγροτών που έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπογράφεται μόνο από το μπλόκο του Πολυμύλου στην Κοζάνη. Οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων επτά μπλόκων δεν συμφώνησαν στο πλαίσιο των αιτημάτων, καθώς θεωρούν ότι το ζήτημα της δημιουργίας μητρώου αγροτών δεν είναι κυρίαρχο και επιτακτικό στην παρούσα συγκυρία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του μπλόκου των Γρεβενών, Στέργιο Τζημιόπουλο, τα επτά από τα οκτώ μπλόκα της περιφέρειας διαχώρισαν τη θέση τους, θεωρώντας ότι «τα βασικά θέματα που πρέπει να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του διαλόγου με την κυβέρνηση πρέπει να είναι το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής». Επίσης σημείωσε την ανάγκη να καταργηθεί άμεσα ο φόρος που έχει επιβληθεί σε κάθε φιάλη εμφιαλωμένου οίνου.

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Με πρόταση για διάλογο και αντεπίθεση για τους προπηλακισμούς στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τους αγανακτισμένους διαδηλωτές, επιχειρεί η κυβέρνηση να σπάσει τα μπλόκα των αγροτών. Ωστόσο ο χρόνος φαίνεται ότι αποτελεί κρισιμότατη παράμετρο με την κυβέρνηση να θεωρεί πως κάθε μέρα που περνά αποδυναμώνεται το αγροτικό κίνημα και η διάσπαση έρχεται όλο και πιο κοντά. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση οι αγρότες θα συναντήσουν υπουργούς και όχι τον Αλέξη Τσίπρα όπως ζητούσαν από την πρώτη στιγμή. Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα γίνει αργότερα, πιθανότατα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με την κυβέρνηση να αισιοδοξεί πως μέχρι τότε οι αγρότες είτε θα έχουν φύγει από τα μπλόκα είτε θα έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός τους.

Τι δίνει η κυβέρνηση στους αγρότες

Η σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα δεν είναι διαπραγματεύσιμη για την κυβέρνηση, αυτό που το Μαξίμου θα δώσει στους αγρότες θα είναι κλίμακες στις εισφορές τους οι οποίες με τη σειρά τους θα καθορίζουν και το ποσό της σύνταξης. Η σύνταξη πλέον δεν θα είναι “στάνταρ” για τους αγρότες, θα καθορίζεται από τις εισφορές που έχουν επιλέξει να πληρώνουν καθ' όλο τον εργασιακό τους βίο. Η κυβέρνηση για να “σπάσει” τα μπλόκα ετοιμάζει τη νέα πρόταση που ουσιαστικά προβλέπει τρεις διαφορετικές κλίμακες εισφορών από 18,95% ως και 26,95% για τους αγρότες.

Με βάση τη νέα πρόταση της κυβέρνησης οι νέες κλίμακες θα είναι 12%, 14% και 20% και σε αυτές θα προστίθεται η εισφορά για την υγειονομική περίθαλψη 6,95%. Έτσι τα τελικά ποσοστά εισφοράς καθορίζονται σε 18,95%, 20,95% και 26,95%. Τα τρία παραπάνω ποσοστά οδηγούν και σε τρία διαφορετικά ποσά εθνικής σύνταξης.

Όποιος πληρώνει με βάση τη μικρή κλίμακα θα πάρει εθνική σύνταξη 230 ευρώ το μήνα, όσοι επιλέξουν τη μεσαία θα πάρουν εθνική σύνταξη 268 ευρώ το μήνα και μόνο όσοι επιλέξουν την υψηλή κλίμακα θα λάβουν στο τέλος του εργασιακού βίου ολόκληρη την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ το μήνα. Στην εθνική σύνταξη, όπως και στις άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων θα προστίθεται το ποσό που αναλογεί στις εισφορές κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου.

Κόβουν την Ελλάδα στα δύο

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες στη χώρα με νέους αποκλεισμούς δρόμων και τελωνείων. Στη 13.00 το μεσημέρι θα κλείσουν την εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στο 200ό χιλιόμετρο στην περιοχή του κόμβου του Μπράλου. Εκεί βρίσκονται περίπου 70 τρακτέρ από την περιοχή του Μώλου, έχοντας κλείσει τις διαβάσεις εισόδου ή εξόδου στην εθνική οδό, αλλά και την κίνηση των αυτοκινήτων από και προς Μπράλλο και Άμφισσα. Το συγκεκριμένο σημείο, ο κόμβος του Μπράλου, είναι στρατηγικό σημείο και ο αποκλεισμός του ουσιαστικά κόβει την Ελλάδα στα δύο.

Οι δυνατότητες που έχει η αστυνομία για να διοχετεύσει την κυκλοφορία είναι ελάχιστες και αυτές αφορούν μόνο ΙΧ αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν οι αγρότες μετά τη 1.00 το μεσημέρι ουσιαστικά δεν θα υπάρχει δυνατότητα διέλευσης οχημάτων στο εθνικό δίκτυο πριν και μετά τη Λαμία.

Πηγή: newsit.gr