Το Βερολίνο καλεί Ρωσία και Άσαντ να μειώσουν τις επιχειρήσεις στο Χαλέπι

Gazzetta team
Το Βερολίνο καλεί Ρωσία και Άσαντ να μειώσουν τις επιχειρήσεις στο Χαλέπι
«Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μονάχου, όλες οι πλευρές καλούνται να συμβάλουν σε μια άμεση μείωση της βίας», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Σταϊνμάγερ

Έντονες πιέσεις στη Ρωσία και στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ άσκησε με δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, αξιώνοντας να μειωθεί ο αριθμός των επιθέσεων γύρω και μέσα στο Χαλέπι, ως δείγμα καλής θέλησης ενόψει των συνομιλιών για την ειρήνη στην περιοχή.

Οι μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν στο Μόναχο την Παρασκευή (12/2) να σταματήσουν τις εχθροπραξίες στη Συρία, αλλά η συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας και δεν υπογράφηκε από οποιοδήποτε εμπόλεμο μέρος - ούτε από την κυβέρνηση της Δαμασκού, ούτε από τις διάφορες οργανώσεις των ανταρτών που την πολεμούν.

«Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μονάχου, όλες οι πλευρές καλούνται να συμβάλουν σε μια άμεση μείωση της βίας, ακόμη και προτού τεθεί σε εφαρμογή μια εκεχειρία», ανέφερε σε δήλωσή του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε «αυτό αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας και του συριακού καθεστώτος γύρω από το Χαλέπι και τις πρόσφατες επιθέσεις των πολιτοφυλακών PYD στη βόρεια Συρία». «Δεδομένης αυτής της κατάστασης, η Τουρκία θα πρέπει επίσης να δείξει αυτοσυγκράτηση», ανέφερε ο Σταϊνμάγερ στη δήλωσή του.

Πηγές της γερμανικής κυβέρνησης σχολίασαν και τις δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος έκανε λόγο για την έναρξη ενός νέου «ψυχρού πολέμου» με τις ΗΠΑ. Η γερμανική κυβέρνηση τόνισε την άποψη ότι δεν υφίσταται κάτι τέτοιο και πως αν υπάρχει πιθανότητα να συμβεί, η Μόσχα μπορεί να το αποτρέψει.

«Σε αυτούς που μιλάνε για έναν ψυχρό πόλεμο ή για κίνδυνο ψυχρού πολέμου, όπως ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, το μόνο που μπορώ να πω είναι πως οπωσδήποτε αυτή δεν είναι η άποψη της γερμανικής κυβέρνησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ. «Μπορεί κανείς να πει ότι είναι στο χέρι του να αποτρέψει μια τέτοια κατάσταση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: protothema.gr