Γκάμπριελ: «Όχι» στην έξοδο από την Σένγκεν, «ναι» στη μείωση χρέους

Gazzetta team
Γκάμπριελ: «Όχι» στην έξοδο από την Σένγκεν, «ναι» στη μείωση χρέους
Ο αντικαγκελάριος διαφοροποιεί τη θέση του και τονίζει πως ήρθε η ώρα η Γερμανία να κάνει υποχωρήσεις στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

«Όχι» στην έξωση της Ελλάδας από τη Σένγκεν, «ναι» στην ελάφρυνση του χρέους λέει ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine Zeitung".


Την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές στην Ευρώπη για έξοδο της Αθήνας από την Σέγκεν, το «νούμερο 2» της γερμανικής κυβέρνησης επισημαίνει πως κάτι τέτοιο θα δηλητηρίαζε την ευρωπαϊκή συζήτηση και πως εάν η Αθήνα συνεχίσει σοβαρά με τη πορεία των μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί στο ζήτημα της κρίσης χρέους. «Έξωση ή αποκλεισμός ενός κράτους μέλους από τη ζώνη Σένγκεν είναι μία ψευτολύση που δηλητηριάζει την ευρωπαϊκή συζήτηση», γράφει ο Γερμανός αντικαγκελάριος. Για τον Γκάμπριελ η προσφυγική κρίση είναι μία ευκαιρία ανανέωσης της ευρωπαϊκής σκέψης.

Αναφερόμενος στο οικονομικό πεδίο, ο Γερμανός αντικαγκελάριος τονίζει πως το ζήτημα συνδέεται με δίκαιη κατανομή των βαρών, αναπτυξιακή πολιτική και καταπολέμηση της ανεργίας. «Η Γερμανία έχει ιδιαίτερη ευθύνη σε αυτό, δεν μπορεί να περιμένει ότι θα βοηθηθεί στο προσφυγικό, εάν δεν είναι έτοιμη να επενδύσει περισσότερο από ό,τι μέχρι τώρα στην ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη», γράφει ο Γκάμπριελ.

«Μέρος της δίκαιης κατανομής των βαρών», προσθέτει, είναι και οι συμβιβασμοί στην ελληνική κρίση χρέους. «Εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει σοβαρά με την πορεία μεταρρυθμίσεων, πρέπει να βρούμε τρόπο να μειώσουμε περαιτέρω το ελληνικό χρέος, όπως με μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής ή τροποποιήσεις στα επιτόκια. Διαφορετικά, η Ελλάδα απειλείται με κοινωνικές αναταραχές και ακυβερνησία».

«Ενώπιον αυτής της κατάστασης, ακούγεται σχεδόν κυνική η εβδομαδιαία προειδοποίηση στην Ελλάδα να κάνει περισσότερα για την διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», υπογραμμίζει ο Γερμανός αντικαγκελάριος.


Πηγή: protothema.gr