Στρατόπεδο στη Θέρμη προτείνει για κέντρο υποδοχής ο Τζιτζικώστας

Gazzetta team
Στρατόπεδο στη Θέρμη προτείνει για κέντρο υποδοχής ο Τζιτζικώστας
Την πρότασή του για την τοποθεσία που ενδείκνυται για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής προσφύγων, κατέθεσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας πρότεινε το στρατόπεδο 561 στην περιοχή της Θέρμης, αποκλείοντας άλλες προτάσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων.

«Σε καμία περίπτωση η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν συμφωνεί στο να γίνει το κέντρο αυτό εντός του αστικού ιστού. Άρα λοιπόν, προτάσεις όπως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το παλιό 424, ή το κτήριο της ΥΦΑΝΕΤ στην Τούμπα που προτάθηκαν από συγκεκριμένο δήμαρχο, δεν είναι κάτι με το οποίο η Περιφέρεια συμφωνεί», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας μετά τη συνάντηση του με τον κ. Παπαδόπουλο. Διευκρίνισε, δε, πως προηγήθηκε διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται τόσο σημαντικές αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή μιας πόλης, ή μιας περιοχής χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας».

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι άκουσε τις προτάσεις των δημάρχων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας: «Θα τις μεταφέρουμε προς την κυβέρνηση και θα προσπαθήσουμε να είμαστε σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Σχολιάζοντας την προηγούμενη τακτική της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Τζιτζικώστας είπε: «η κυβέρνηση κατάλαβε έστω και καθυστερημένα ότι έπρεπε να γίνει διάλογος με την αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως η δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης».

Στις συναντήσεις παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρου Κυρίζογλου, ο οποίος δήλωσε από την πλευρά του: «Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας διαιρέσει. Είναι μια από τις λίγες περιπτώσεις που υπάρχει ομοφωνία όλων των δημάρχων και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Πρέπει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτή την ομοφωνία της Περιφέρειας, της ΠΕΔΚΜ και του τοπικού δημάρχου Θέρμης, να παραχωρήσει τμήμα του στρατοπέδου 561 στη Θέρμη και να μην παίξει το παιχνίδι της… πινακωτής».

Πηγή: protothema.gr