O Γερμανός διοικητής και τα πλοία που θα περιπολούν στο Αιγαίο (pics)

Gazzetta team
O Γερμανός διοικητής και τα πλοία που θα περιπολούν στο Αιγαίο (pics)
Ξεκινούν άμεσα οι περιπολίες στο Αιγαίο από την πλευρά του ΝΑΤΟ, έπειτα από συμφωνία της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Γερμανίας.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη άμεση συνδρομή ενός διεθνούς οργανισμού στην περιοχή του Αιγαίο με στόχο την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Από την άλλη πλευρά ειδικοί αναλυτές εκτιμούσαν πως μια τέτοια προσπάθεια δεν θα αποφέρει απτά αποτελέσματα, ενώ εκφράστηκαν φόβοι ότι θα χαθεί χρόνος. Μάλιστα αυτό θα συμβεί σε μια περίοδο που οι μάχες σε περιοχές της Συρίας μένοντας και ως εκ τούτου νέες προσφυγικές ροές είναι πιθανόν να αναπτυχθούν ξανά.

Συγκεκριμένα η εταιρία ανάλυσης πολιτικού ρίσκου Teneo Intelligence, υπογραμμίζει πως η σημαντικότερη συνεισφορά που θα επιφέρει η εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης θα είναι ο περιορισμός των ακόμα δυσμενέστερων συνεπειών, οι οποίες μπορεί να προκύψουν από την συνέχιση των εχθροπραξιών στην Συρία.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο γγ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ το ΝΑΤΟ ξεκινά άμεσα περιπολίες στο Αιγαίο με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

«Δεν είναι στόχος μας να απωθούμε ή να σταματάμε τις βάρκες με τους μετανάστες αλλά η παρακολούθηση των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων» διευκρίνισε ο κ. Στόλτενμπεργκλ.

Η δύναμη του ΝΑΤΟ (SNMG2 2), η οποία θα αποτελείται από 5 πλοία, θα αναπτύσσεται ανάμεσα στα νησιά Λέσβος, Χίος, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και τις τουρκικές ακτές. Τα σκάφη και τα φουσκωτά που θα αναχαιτίζονται στη θάλασσα, θα επαναπροωθούνται με τη βοήθεια της Frontex στα παράλια της Τουρκίας.

Η δύναμη θα είναι υπό γερμανική διοίκηση και διοιηκητής της θα είναι ο υποναύαρχος Jorg Klein. Τον στολίσκο θα αποτελούν το γερμανικό πολεμικό πλοίο FGS Bonn, το καναδικό HMCS Fredericton, το τουρκικό TCG Barbaros, το ιταλικό ITS Libeccio και την ελληνική φρεγάτα Σαλαμίς.

Το γερμανικό FGS Bonn

Το καναδικό HMCS Fredericton

Το τουρκικό TCG Barbaros

Το ιταλικό ITS Libeccio

Η ελληνική φρεγάτα Σαλαμίς



Πηγή: iefimerida.gr