Κατασκήνωσαν στο Σύνταγμα οι αγρότες (vids & pics)

Gazzetta team
Κατασκήνωσαν στο Σύνταγμα οι αγρότες (vids & pics)
Χιλιάδες αγρότες πήγαν στο Σύνταγμα με τρακτέρ και άναψαν φωτιές μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη - Εστησαν σκηνές στην πλατεία Συντάγματος για να διανυκτερεύσουν

Απίστευτες εικόνες εκτυλίχθηκαν το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας το οποίο «πλημμύρισε» από χιλιάδες αγρότες που έφτασαν στην Αθήνα από διάφορα μπλόκα της χώρας, προκειμένου να συμμετάσχουν στο μεγάλο παναγροτικό συλλαλητήριο.

Οι αγρότες ξεκίνησαν λίγο μετά τις 17.30 από την Ομόνοια και με ελληνικές σημαίες στα χέρια και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο και το «Πότε θα κάνει ξαστεριά» πήγαν στην πλατεία Συντάγματος και λίγη ώρα αργότερα έφτασαν έξω από τη Βουλή τα τρακτέρ από τη Νίκαια της Λάρισας.

Οι αγρότες που βρίσκονταν από νωρίς εκεί υποδέχθηκαν με καπνογόνα και χειροκροτήματα τα τρακτέρ, ενώ στον χώρο μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη, άναψαν φωτιές με κλαδιά από ελιές.

Λίγο μετά τις 20.00 τα τρακτέρ αποχώρησαν, ωστόσο, παρά την βροχή οι αγρότες παραμένουν έξω από τη Βουλή, ενώ στην πλατεία Συντάγματος έχουν ήδη στηθεί σκηνές, αφού πρόθεση των αγροτών είναι να παραμείνουν στην πρωτεύουσα μέχρι να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα νέα μέτρα.

«Έχω μια σύνταξη πείνας, δύσκολα βγαίνει ο μήνας. Μαύρα γεράματα θα περάσω», τραγουδούν οι αγρότες που μένουν μέχρι και αυτή την ώρα στο κέντρο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα ξημερώματα αναμένεται να φτάσουν στον Πειραιά και αγρότες από την Κρήτη.

Μεγαλειώδης συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Νωρίτερα εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν στην πλατεία Βάθη, όταν ομάδα αγροτών επιχείρησε να απωθήσει τις δυνάμεις των ΜΑΤ και να προχωρήσει σε κατάληψη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα ΜΑΤ τούς απομάκρυναν με χρήση χημικών και λίγο αργότερα οι αγρότες, από την πλευρά τους, άρχισαν να πετούν ξύλα, σίδερα, ενώ από τη ρίψη αντικειμένων έσπασαν τα τζάμια του πρώτου ορόφου του υπουργείου. Η αστυνομία προχώρησε σε εκτεταμένη χρήση χημικών, απωθώντας τους αγρότες από το υπουργείο και από την πλατεία Βάθη ενώ έγιναν τέσσερις προσαγωγές.

Η κατάσταση εκτονώθηκε με τους αγρότες να παραμένουν μπροστά από το υπουργείο απέναντι από τις παρατεταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ αργότερα αναμένεται να κατευθυνθούν προς το Σύνταγμα.

Κουτσούμπας: Δίκαιος ο αγώνας των αγροτών

Την ώρα που οι αγρότες συγκεντρώνονταν στο κέντρο της Αθήνας, δηλώσεις για την απίστευτη διαδήλωση έκανε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να πάψει να συκοφαντεί το αγροτικό κίνημα.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια, ενώ όπως τόνισε, οι αγρότες «παλεύουν και αγωνίζονται για να ζήσουν αυτοί κι οι οικογένειές τους με αξιοπρέπεια, για να μείνουν στα χωράφια τους, να μείνουν στα χωριά τους, για να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς και να παράγουν για να έχει τη διατροφή την απαραίτητη ο ελληνικός λαός».

«Η πρωτογενής παραγωγή, η αγροτική οικονομία πρέπει να ενισχυθεί εδώ και τώρα. Πρέπει η κυβέρνηση, μετά και τη σημερινή μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση, να αποσύρει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο – έκτρωμα», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό το νομοσχέδιο δεν βελτιώνεται, δεν τροποποιείται. Εάν τελικά το φέρει στη Βουλή πρέπει να καταψηφιστεί. Δεν πρέπει να φέρει τα φορολογικά νομοσχέδια, που πλήττουν πάλι την ελληνική αγροτιά, όλο τον εργαζόμενο λαό».

Όπως ανέφερε, «θα πρέπει αντίθετα να καταργήσει φορολογικούς νόμους-λαιμητόμους, να καταργήσει όλους τους αντιασφαλιστικους νόμους, να δώσει πετρέλαιο έτσι όπως είναι δωρεάν, όπως δίνει στους εφοπλιστές, να έχει φθηνό ρεύμα ο Έλληνας αγρότης για να μπορεί να παράγει, για να μπορεί να θρέφει τον ελληνικό λαό, για να μπορεί να καλύπτει το κόστος παραγωγής στα προϊόντα του, για να μπορεί να ζει την οικογένεια του αξιοπρεπώς, με περηφάνια στα ελληνικά χωριά, στην ελληνική ύπαιθρο».

«Είμαστε μαζί τους οι εργάτες, οι άνεργοι, όλοι οι υπόλοιποι αγρότες από όλη την Ελλάδα που δε βρίσκονται σήμερα εδώ, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, οι νέοι και οι νέες, οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη. Καλή δύναμη σε όλους και σε όλες», κατέληξε.

Πεδίο μάχης η Αθήνα το πρωί

Το πρωί η Αθήνα μετατράπηκε σε πεδίο μάχης μπροστά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αχαρνών όπου είχαν συγκεντρωθεί αγρότες από την Κρήτη. Οι συγκεντρωμένοι συνεπλάκησαν με τις δυνάμεις των ΜΑΤ που φρουρούσαν το υπουργείο. Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι έφτασαν στο σημείο και οι πρώτοι αγρότες από την Πελοπόννησο, που έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα από τους Κρητικούς. Κρατούσαν ένα πανό που έγραφε: «Τσίπρα δεν έχεις τσίπα» και παρέμειναν εκεί μέχρι τις 5.

Τι έγινε στα επεισόδια στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Το πρωί οι αγρότες από την Κρήτη πέταξαν καπνογόνα, ντομάτες και πέτρες κατά του κτηρίου και των αστυνομικών που το φρουρούσαν, οι οποίοι απάντησαν με χρήση δακρυγόνων. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν για ώρα, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ ο δρόμος μπροστά στο υπουργείο θύμιζε πεδίο μάχης, με φωτιές σε κάδους, σπασμένα πεζοδρόμια και ζημιές στην πρόσοψη.

«Επίθεση, αγρότες, στους αλήτες» φώναζαν εξοργισμένοι οι Κρητικοί και ακόμα: «Είστε προδότες, μας πουλήσατε, πάνω τους, αγρότες, φάτε τους»! Η αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις προσαγωγές αγροτών, ενώ οι υπόλοιποι συμπαραστεκόμενοι και θέλοντας να δείξουν πως δεν υποχωρούν τραγουδούσαν «Πότε θα κάνει ξαστεριά», του Νίκου Ξυλούρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε διαμαρτυρία για τις τέσσερις συλλήψεις αγροτών, αρκετά μπλόκα που είχαν ανοίξει αποφασίστηκε σήμερα να ξανακλείσουν.
















Στο κέντρο της Αθήνας επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο καθώς οι περισσότεροι δρόμοι έχουν κλείσει.




Το πρωί η Αθήνα μετατράπηκε σε πεδίο μάχης μπροστά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αχαρνών όπου είχαν συγκεντρωθεί αγρότες από την Κρήτη. Οι συγκεντρωμένοι συνεπλάκησαν με τις δυνάμεις των ΜΑΤ που φρουρούσαν το υπουργείο. Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι έφτασαν στο σημείο και οι πρώτοι αγρότες από την Πελοπόννησο, που έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα από τους Κρητικούς. Κρατούσαν ένα πανό που έγραφε: «Τσίπρα δεν έχεις τσίπα» και παρέμειναν εκεί μέχρι τις 5. Αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αυτή τη στιγμή έχουν αποχωρήσει από το υπουργείο και κατευθύνονται στο Σύνταγμα για το μεγάλο συλλαλητήριο, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Αγρότη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα».

Τι έγινε στα επεισόδια στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Το πρωί οι αγρότες από την Κρήτη πέταξαν καπνογόνα, ντομάτες και πέτρες κατά του κτηρίου και των αστυνομικών που το φρουρούσαν, οι οποίοι απάντησαν με χρήση δακρυγόνων. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν για ώρα, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ ο δρόμος μπροστά στο υπουργείο θύμιζε πεδίο μάχης, με φωτιές σε κάδους, σπασμένα πεζοδρόμια και ζημιές στην πρόσοψη. «Επίθεση, αγρότες, στους αλήτες» φώναζαν εξοργισμένοι οι Κρητικοί και ακόμα: «Είστε προδότες, μας πουλήσατε, πάνω τους, αγρότες, φάτε τους»! Η αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις προσαγωγές αγροτών, ενώ οι υπόλοιποι συμπαραστεκόμενοι και θέλοντας να δείξουν πως δεν υποχωρούν τραγουδούσαν «Πότε θα κάνει ξαστεριά», του Νίκου Ξυλούρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε διαμαρτυρία για τις τέσσερις συλλήψεις αγροτών, αρκετά μπλόκα που είχαν ανοίξει αποφασίστηκε σήμερα να ξανακλείσουν.

Πηγή: protothema.gr