«Χρειάζονται 100 χρόνια για την μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ελλάδα»

Gazzetta team
«Χρειάζονται 100 χρόνια για την μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ελλάδα»
Περίπου 100 χρόνια θα χρειαστούν για να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα οι πρόσφυγες και 47 από την Ιταλία όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Bruegel, λόγω της αργής αντίδρασης που επέδειξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέναντι στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης.

Το περασμένο έτος πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διέσχισαν τη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ελλάδα, με σχεδόν 4.000 εξ αυτών να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή. Ο αριθμός των προσφύγων που πέρασαν τη θάλασσα από την Τουρκία στην Ελλάδα αυξήθηκε 20 φορές από το 2014 στο 2015 ενώ μεγάλοι αριθμοί προσφύγων εξακολουθούν να καταφθάνουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Από την αρχή του έτους, η Ελλάδα έχει δεχθεί 74.052 πρόσφυγες, ενώ εκτιμάται ότι χιλιάδες πρόσφυγες θα εξακολουθήσουν να φθάνουν στις ελληνικές ακτές. Μάλιστα, η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιανουαρίου 2016, προβλέπει ότι μέχρι 1 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τη διαδρομή ανατολικής Μεσογείου και δυτικών Βαλκανίων φέτος.



Ωστόσο, ελάχιστοι από αυτούς επιλέγουν την Ελλάδα για μόνιμο τόπο διαμονής. Για τους περισσότερους είναι μόνο η πόρτα για τη διαδρομή από τα Βαλκάνια στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, σχεδόν 700.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φύγει από την Ελλάδα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας από τον περασμένο Ιούλιο.

Το Bruegel αναφέρεται επίσης στο σχέδιο των ευρωπαϊκών χωρών για μετεγκατάσταση ενός αριθμού προσφύγουν ώστε να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ιταλία να αντιμετωπίσουν την πληθώρα προσφύγων. Το σχέδιο προβλέπει τη μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από τη Συρία και την Ερυθραία από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση επιπλέον 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Ιταλία, με τον συνολικό αριθμό των προς μετεγκατάσταση προσφύγων να φθάνει τις 160.000 τα επόμενα δύο χρόνια.

Ωστόσο, η εφαρμογή του σχεδίου αλληλεγγύης έχει υπάρξει πολύ αργή αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2016 μόνον 279 άτομα είχαν μετεγκατασταθεί από την Ιταλία και 202 από την Ελλάδα.

Πηγή: protothema.gr