+slo-gun

Deal έκπληξη από Σκλαβενίτη - Μαρινόπουλο

Deal έκπληξη από Σκλαβενίτη - Μαρινόπουλο

Οικονομική ανάσα στον μεγαλύτερο Όμιλο λιανεμπορίου στην χώρα, δίνει η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των αλυσίδων Μαρινόπουλος και Σκλαβενίτης για τη σύσταση κοινής εταιρίας, με σκοπό τη λειτουργία και ανάπτυξη hypermarkets σε όλη την Ελλάδα.

Deal έκπληξη από Σκλαβενίτη - Μαρινόπουλο

Η νέα εταιρεία θα διαχειρίζεται κατ’ αρχήν τη λειτουργία των 33 hypermarkets, συνολικής έκτασης 160.000 τμ., που διαθέτει σήμερα η Μαρινόπουλος σε μεγάλα αστικά κέντρα, και θα προχωρήσει μελλοντικά σε περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω δικτύου. Τα καταστήματα αυτά απασχολούν σήμερα πάνω από 3.000 εργαζόμενους και ο κύκλος εργασιών τους ανήλθε το 2015 σε 325 εκατ. περίπου.

Η συμμετοχή των δύο Ομίλων στο μετοχικό κεφάλαιο και το Δ.Σ. της νέας εταιρίας θα είναι 50% - 50%. 

Ο Όμιλος Μαρινόπουλος θα επιλέγει τον εκάστοτε μη εκτελεστικό Πρόεδρο του δ.σ. και ο Όμιλος Σκλαβενίτη τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Το deal αποτελεί σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, ιδιαίτερα θετική εξέλιξη τόσο για τον Όμιλο Μαρινόπουλο που θα καταφέρει να «διασώσει» και να αναπτύσει 33 από τα υπερμάρκετ του αλλά και για την Σκλαβενίτη όπου διερύνει σημαντικά την παρουσία του εκτός της Αθήνας.

Το insider.gr επικοινώνησε και με τις δύο αλυσίδες, οι οποίες όμως αρνήθηκαν να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τους οικονομικούς όρους της συμφωνίας, όπως αν η Σκλαβενίτης θα εισφέρει κεφάλαια και πόσα θα είναι αυτά, καθώς και αν θα υπάρξει μετονομασία των υπερμάρκετ αυτών.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχεία το οποίο δεν έχουν αποκαλύψει ακόμη οι δύο αλυσίδες είναι τί θα γίνει με τις μεγάλες οφειλές των προμηθευτών της Μαρινόπουλος, οι οποίοι έχουν σταματήσει εδώ και καιρό να δίνουν προϊόντα τους, με αποτέλεσμα πολλά ράφια της αλυσίδας να παραμένουν άδεια. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία αυτή ήταν και ο βασικός λόγος όπου η γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ έκανε προ ημερών στροφή 180 μοιρών... καθώς παρά την απόφαση της να προχωρήσει σε σφράγισμα των επιταγών της Μαρινόπουλος, τελικά έκανε πίσω, ανακοινώνοντας ότι αποκαταστάθηκαν οι οικονομικές διαφορές οι οποίες υπήρχαν.

Η ανακοίνωση του deal πυροδότησε πολλές φήμες στην αγορά... που ξεκινούν από «μεταβίβαση» στην νέα κοινή εταιρεία και άλλων κερδοφόρων καταστημάτων, που φτάνουν μέχρι και το σπάσιμο της Μαρινόπουλος σε «καλή» και «κακή» εταιρεία.

Προμηθευτές με τους οποίους επικοινώσε το insider.gr χαρακτήριζαν την εξέλιξη αυτή ιδιαίττερα σημαντική, καθώς εκτιμούν ότι θα ομολοποιηθούν οι πληρωμές και η αποπληρωμές των οφειλομένων τους. 

Η ανακοίνωση της εταιρίας Μαρινόπουλος για το deal με τον Σκλαβενίτη 

«Στρατηγική κίνηση που εντάσσεται στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της εταιρίας για την επιστροφή του Ομίλου στην ανάπτυξη αποτελεί η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Μαρινόπουλος και της Σκλαβενίτης. 

Το δίκτυο των 33 hypermarkets που ανέπτυξε η Μαρινόπουλος σε στρατηγικά σημεία των μεγαλύτερων αστικών κέντρων της χώρας, όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα περάσει στον έλεγχο της κοινής εταιρίας που ιδρύεται με έναν από τους πλέον έμπειρους και υγιείς παίκτες του λιανεμπορίου. 
Πρακτικά, η συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει τις χρηματοροές της Μαρινόπουλος γεγονός που αποτελεί μέρος του ολοκληρωμένου σχεδίου που έχει καταρτιστεί για την επιστροφή της εταιρίας στην ανάπτυξη. Η εξέλιξη αυτή είναι απολύτως εναρμονισμένη με το όραμα της Μαρινόπουλος να χαίρει της εμπιστοσύνης των καταναλωτών της και να τους προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία τόσο σε επίπεδο ποιότητας, όσο και επιλογών. 

Στο πλαίσιο αυτό, η κοινή εταιρία θα αποτελέσει πλατφόρμα ανάπτυξης δημιουργικών και καινοτόμων concepts στην αγορά της λιανικής και είναι ξεκάθαρο ότι θα επιφέρει ορατά οφέλη, όχι μόνο για τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες μας, αλλά και για τους καταναλωτές που για περισσότερα από 50 χρόνια εμπιστεύονται τα καταστήματα Μαρινόπουλος.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι πέραν την συμφωνίας αυτής και σε συνέχεια της τροποποίησης της μετοχικής σύνθεσης της Μαρινόπουλος η οποία έχει περάσει στον έλεγχο της οικογένειας Λεωνίδα Μαρινόπουλου, μέρος του στρατηγικού σχεδίου είναι η μετάβαση σε ένα νέο διοικητικό σχήμα που θα υλοποιήσει το στρατηγικό σχέδιο της εταιρίας.

Στο σημείο αυτό η Μαρινόπουλος οφείλει να ευχαριστήσει θερμά τον Γ. Βογιατζάκη, ο οποίος μετά πολυετή συνεργασία με την επιχείρησή, από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και Γενικού Διευθυντή, αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί. Η συνεργασία όλα αυτά χρόνια υπήρξε ιδιαίτερα δημιουργική και η συνεισφορά του πολύτιμη.»

Για το deal οι οικογένειες Μαρινόπουλου και Σκλαβενίτη δήλωσαν σχετικά:

«Δύο ελληνικές οικογένειες που δραστηριοποιούνται χρόνια στο χώρο του λιανεμπορίου ενώνουν τις δυνάμεις τους προς όφελος των καταναλωτών, των Ελλήνων παραγωγών και των εργαζομένων τους. Ευελπιστούμε ότι και με το νέο σχήμα θα συμβάλλουμε θετικά στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας».

Εκτιμάται ότι η ολοκλήρωση συμφωνίας θα επιτευχθεί σε βάθος 2 μηνών και τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Πηγή: insider.gr

Best of internet