Η πιο μεγάλη συγκέντρωση αγροτών στην Αθήνα (pics&vids)

Gazzetta team
Η πιο μεγάλη συγκέντρωση αγροτών στην Αθήνα (pics&vids)
Με ελληνικές σημαίες και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο κατευθύνονται στο Σύνταγμα - Πριν λίγο 20 τρακτέρ πέρασαν από τα διόδια των Αφιδνών - Εχουν στηθεί σκηνές στην πλατεία Συντάγματος - Το χρονικό των επεισοδίων έξω από το υπουργείο - «Βγάλτε τις μάσκες, είστε δικά μας παιδιά», έλεγαν οι αγρότες στους αστυνομικούς

Συνεχώς καταφτάνουν στην Αθήνα αγρότες από όλη την Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχουν στο μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος το απόγευμα.

Το πρωί η Αθήνα μετατράπηκε σε πεδίο μάχης μπροστά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αχαρνών όπου είχαν συγκεντρωθεί αγρότες από την Κρήτη. Οι συγκεντρωμένοι συνεπλάκησαν με τις δυνάμεις των ΜΑΤ που φρουρούσαν το υπουργείο. Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι έφτασαν στο σημείο και οι πρώτοι αγρότες από την Πελοπόννησο, που έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα από τους Κρητικούς. Κρατούσαν ένα πανό που έγραφε: «Τσίπρα δεν έχεις τσίπα» και παρέμειναν εκεί μέχρι τις 5. Αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αυτή τη στιγμή έχουν αποχωρήσει από το υπουργείο και κατευθύνονται στο Σύνταγμα για το μεγάλο συλλαλητήριο, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Αγρότη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα».




Ώρα 16:00: Οι αγρότες της Νίκαιας περνούν τα διόδια στις Αφίδνες



Ώρα 14:40: Φτάνουν οι πρώτοι αγρότες από την Πελοπόνησσο
Την ίδια ώρα, από τα διόδια Αφιδνών περνούν συνεχώς λεωφορεία με αγρότες, ενώ στις 15:30 πέρασαν τα μοναδικά τρακτέρ που πήραν το πράσινο φως για το συλλαλητήριο. Πρόκειται για 22 τρακτέρ από τη Νίκαια και το Κάστρο. Η αστυνομία σταματά κάθε λεωφορείο και το ελέγχει εξονυχιστικά, πριν δώσει το πράσινο φως για να προχωρήσει προς το κέντρο. Οι αγρότες, με αγωνιστική διάθεση φωνάζουν συνθήματα και τραγουδούν, ενώ οι πολίτες που διέρχονται με τα αυτοκίνητά τους κορνάρουν χαιρετώντας και δηλώνοντας την συμπαράστασή τους στον αγώνα τους.

Τι έγινε στα επεισόδια στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Το πρωί οι αγρότες από την Κρήτη πέταξαν καπνογόνα, ντομάτες και πέτρες κατά του κτηρίου και των αστυνομικών που το φρουρούσαν, οι οποίοι απάντησαν με χρήση δακρυγόνων. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν για ώρα, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ ο δρόμος μπροστά στο υπουργείο θύμιζε πεδίο μάχης, με φωτιές σε κάδους, σπασμένα πεζοδρόμια και ζημιές στην πρόσοψη. «Επίθεση, αγρότες, στους αλήτες» φώναζαν εξοργισμένοι οι Κρητικοί και ακόμα: «Είστε προδότες, μας πουλήσατε, πάνω τους, αγρότες, φάτε τους»! Η αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις προσαγωγές αγροτών, ενώ οι υπόλοιποι συμπαραστεκόμενοι και θέλοντας να δείξουν πως δεν υποχωρούν τραγουδούσαν «Πότε θα κάνει ξαστεριά», του Νίκου Ξυλούρη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε διαμαρτυρία για τις τέσσερις συλλήψεις αγροτών, αρκετά μπλόκα που είχαν ανοίξει αποφασίστηκε σήμερα να ξανακλείσουν.




«Βγάλτε τις μάσκες, είστε δικά μας παιδιά», φώναζαν οι αγρότες και εξοργισμένοι απευθύνονταν στους αστυνομικούς, ενώ κατηγορούσαν την κυβέρνηση πως ευθύνεται για την κατάσταση. Το θέμα είναι εθνικό και όχι αγροτικό, έλεγαν. «Εμείς δεν κωλώσαμε ούτε με τους Γερμανούς στον πόλεμο, δεν θα οπισθοχωρήσουμε τώρα».




«Ήρθε η ώρα που ο Τσίπρας πρέπει να μας πάρει σοβαρά. Να πάρει πίσω τα μέτρα. Δεν έχουμε καμιά δουλειά με τον υπουργό. Τις αποφάσεις τις παίρνει ο Πρωθυπουργός της χώρας. Και αυτός ενίσχυσε τις πελατειακές σχέσεις, κάνοντας αυτά που κορόιδευε όταν ήταν αντιπολίτευση. Ένα πράγμα κατάφερε κι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ: Εφερε στο δρόμο τους δικηγόρους, τους γιατρούς, τους αγρότες. Κατάφερε να μας ενώσει και να γίνουμε όλοι μαζί μια γροθιά. Μια γροθιά που θα κινηθεί εναντίον του. Τον πιστέψαμε και μας κορόιδεψε», λένε μεταξύ άλλων οι αγρότες.



Οι αγρότες από την Κρήτη είχαν φτάσει νωρίτερα στην πλατεία Βάθη, στο υπουργείο, με τις κατσούνες (τις κρητικές μαγκούρες) στα χέρια, φωνάζοντας «Αγρότη, πολέμα σου πίνουνε το αίμα» και ζητώντας να φτάσουν μέχρι την πόρτα του υπουργείου και να διαδηλώσουν ειρηνικά.

Στο κτήριο όμως συνάντησαν πολύ ισχυρή αστυνομική δύναμη που δεν τους επέτρεπαν να περάσουν και στο σημείο υπήρξε μικροένταση. «Μας υποδέχτηκαν σαν να είμαστε τραμπούκοι με τα ΜΑΤ μπροστά από το Υπουργείο. Φορούν μάσκες και είναι έτοιμοι να μας ψεκάσουν. Εμείς ήρθαμε για να διαδηλώσουμε ειρηνικά», δήλωναν οι αγρότες έξω από το υπουργείο.

Με πανό στα οποία έγραφαν «όχι στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα της αγροτιάς» και «πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο» οι περίπου 2.000 αγρότες από τα Χανιά και το Ηράκλειο έφτασαν τα ξημερώματα στην πρωτεύουσα. «Μας πήραν τα όπλα μας, τα τρακτέρ μας», λένε οι αγρότες από την Κρήτη και δηλώνουν αποφασισμένοι να κατασκηνώσουν έξω από τη Βουλή. «Δεν έχουν ιδέα από τη γη, πρέπει να καταλάβουν, οι αποφάσεις δεν μπορούν να παίρνονται από μια καρέκλα», λένε.

Επεισόδια και χημικά έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Το κυνηγητό των ΜΑΤ

Επίσης νωρίς το πρωί εκτυλίχθηκαν πρωτοφανείς καταστάσεις με αγρότες να κυνηγούν άντρες των ΜΑΤ στο κέντρο της Αθήνας. Οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Βάθη Κρητικοί έμαθαν ότι η αστυνομία μπλοκάρει ένα αυτοκίνητο με αγροτικά προϊόντα στην πλατεία Καραϊσκάκη και ξεκίνησαν για εκεί τρέχοντας. Οι τηλεοπτικές κάμερες μετέδωσαν ένα πρωτοφανές κυνηγητό, όπου μπροστά έτρεχαν άντρες των ΜΑΤ και αρκετά πιο πίσω αγρότες τους κυνηγούσαν!

Αγρότες κυνήγησαν τα ΜΑΤ στην πλατεία Καραϊσκάκη
Αγρότες από την Κρήτη κυνήγησαν τα ΜΑΤ στην πλατεία Καραϊσκάκη!
Πηγή: protothema.gr