+slo-gun

Οι αγρότες στην Αθήνα: Οι Κρητικοί στο κέντρο, μπλόκο στον Ισθμό

Οι αγρότες στην Αθήνα: Οι Κρητικοί στο κέντρο, μπλόκο στον Ισθμό

Δεν αφήνουν τα τρακτέρ να περάσουν τον Ισθμό - «Χειρότερα αν μας κόψουν αλλού», προειδοποιούν οι αγρότες - «Θα κατασκηνώσουμε έξω από τη Βουλή», λένε οι Κρητικοί - Καθ' οδόν από τη Νίκαια κομβόι 20 οχημάτων - Πρώτος προορισμός το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι αγρότες στην Αθήνα: Οι Κρητικοί στο κέντρο, μπλόκο στον Ισθμό

Στην Αθήνα έφτασαν τα ξημερώματα της Παρασκευής οι πρώτοιαγρότες από την Κρήτη για να συμμετάσχουν στο μεγάλο συλλαλητήριο που προγραμματίζεται για τις 6 το απόγευμα στο Σύνταγμα. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση σταματά τα τρακτέρ με αιφνιδιαστικό μπλόκο στον Ισθμό της Κορίνθου, παρά την συμφωνία περί του αντιθέτου, όπως καταγγέλλει το συντονιστικό, ενώ παράλληλα οι αγρότες προειδοποιούν πως «θα είναι πολύ χειρότερα αν μας κόψουν αλλού».

Με πανό στα οποία έγραφαν «όχι στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα της αγροτιάς» και «πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο» οι αγρότες από τα Χανιά και το Ηράκλειο αποτελούν την πρώτη ομάδα που φτάνει στην πρωτεύουσα καθώς αργότερα μέσα στην ημέρα αναμένονται χιλιάδες συνάδελφοί τους από τα υπόλοιπα μπλόκα σε όλη τη χώρα.

«Μας πήραν τα όπλα μας, τα τρακτέρ μας», λένε οι αγρότες από την Κρήτη και δηλώνουν αποφασισμένοι να κατασκηνώσουν έξω από τη Βουλή. «Δεν έχουν ιδέα από τη γη, πρέπει να καταλάβουν, οι αποφάσεις δεν μπορούν να παίρνονται από μια καρέκλα», λένε.

Οι αγρότες από την Κρήτη έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 10:30 το πρωί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ήδη βρίσκονται εκεί. Εκεί θα συναντηθούν με τους ανθοπαραγωγούς από το μπλόκο στα διόδια των Αφιδνών και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Στην Πλατεία Βάθη θα μείνουν έως τις 5 το απόγευμα όταν και θα αναχωρήσουν για το Σύνταγμα.

Ήδη από το μπλόκο της Νίκαιας ταξιδεύουν για Αθήνα δεκάδες πούλμαν με αγρότες ενώ καθ' οδόν για την πρωτεύουσα βρίσκεται και ένα κομβόι 20 οχημάτων με αγρότες από το συγκεκριμένο μπλόκο.

Το ραντεβού έχει δοθεί στην Ομόνοια όπου και θα υπάρξει προσυγκέντρωση, ώστε όλοι εν συνεχεία να πάνε στο Σύνταγμα, εκεί όπου προβλέπεται να στηθούν σκηνές και ειδικές κατασκευές που θα φιλοξενήσουν τους αγρότες, για το διήμερο Παρασκευή- Σάββατο όπως προβλέπει ο σχεδιασμός ότι θα παραμείνουν στην Αθήνα.

Για να διευκολυνθεί η μετακίνηση των αγροτών ανοιχτά είναι από το βράδυ της Πέμπτης τα Τέμπη με τους αγρότες να ανακοινώνουν ότι θα μείνουν ανοιχτά μέχρι τις 12 σήμερα το μεσημέρι.

Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας από την Κυβέρνηση και τα κόμματα να πάρουν θέση επί των τεκμηριωμένων προτάσεων που κατέθεσαν για ασφαλιστικό, φορολογικό και κόστος παραγωγής και συγκεκριμένη πρόσκληση του Πρωθυπουργού προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος. Όπως έχουν από την αρχή ξεκαθαρίσει πάντως, η έναρξη του διαλόγου αυτού δεν μπορεί να γίνει πριν την ολοκλήρωση των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Αθήνα.

 

Δεν μας αφήνουν ούτε ένα τρακτέρ στην Αθήνα, καταγγέλλουν οι αγρότες

Αλλάζει τα σχέδιά της η κυβέρνηση και δεν επιτρέπει σε κανένα τρακτέρ να πλησιάσει την Αθήνα, καταγγέλλουν οι αγρότες της Πελοποννήσου, που επρόκειτο να ξεκινήσουν το πρωί για το Σύνταγμα.

Όπως τονίζει μέλος του συντονιστικού του μπλόκου του Ισθμού, υπήρχε η συμφωνία με τις αρχές να προπορευθούν 35 τρακτέρ, για συμβολικούς λόγους, και να ακολουθήσουν πίσω σε πορεία προς την Αθήνα τα αγροτικά οχήματα των χιλιάδων υπολοίπων. Όμως, η συμφωνία αυτή άλλαξε αιφνιδιαστικά νωρίς το πρωί της Παρασκευής, περίπου μια ώρα πριν ξεκινήσουν οι αγρότες. Ξαφνικά, κλούβες της αστυνομίας απέκλεισαν τον δρόμο στο ύψος του Ισθμού, ενώ η εντολή είναι πως κανένα τρακτέρ δεν πρόκειται να περάσει προς την Αθήνα. 

Οι αγρότες δηλώνουν πάντως προετοιμασμένοι και επιφυλάσσονται να απαντήσουν με νέο σχέδιο. «Εμείς τους την έχουμε στήσει πιο κάτω, δεν πειράζει, όπου μας κόψουν θα στρατοπεδεύσουμε και θα δούμε τι θα γίνει», δηλώνει το ίδιο μέλος του συντονιστικού των αγροτών και προειδοποιεί πως «θα είναι πολύ χειρότερα αν μας κόψουν στο δρόμο».

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως στα διόδια των Αφιδνών η τροχαία ελέγχει κάθε νταλίκα μήπως και μεταφέρει στην καρότσα της τρακτέρ!

 
Η κυβέρνηση θα βάλει λεωφορεία

Την πρόθεση της κυβέρνησης να πληρώσει λεωφορεία προκειμένου να κατέβουν στο Σύνταγμα οι αγρότες... χωρίς τα τρακτέρ τους, αποκάλυψε ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας. «Ουδέποτε στην Αθήνα και στο παρελθόν δεν είχαν μπει τα τρακτέρ. Εκείνο που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση είναι να βάλει λεωφορεία στο μέρος εκείνο που θα σταματήσουν τα τρακτέρ για να μεταφέρει τους αγρότες στο Σύνταγμα», δήλωσε μιλώντας  στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90.1», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως εκτίμησε ότι οι αγρότες θα κάνουν την κινητοποίηση τους και «άρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ιδιαίτερα με το τρακτέρ ή όχι», όπως αναφέρει. «Θα υπάρχουν πούλμαν που θα επιβιβάζονται οι αγρότες για να πηγαίνουν στο Κέντρο της Αθήνας και να επιστρέψουν όποτε θέλουν. Η κυβέρνηση θα το πληρώσει, βεβαίως», εξήγησε. Η πρόθεση σημείωσε  «δεν είναι να αποκόψουμε την κινητοποίηση, ούτε έχει γίνει μέχρι τώρα πουθενά. Και στα διάφορα μέρη που έχουνε κλείσει την κυκλοφορία και μάλιστα σε σημεία σοβαρά για την οικονομία, όπως είναι τα σύνορα με τα φορτηγά κτλ δεν έχουμε λάβει μέτρα ακραία παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα». 

 

 

 

Πηγή: protothema.gr

Best of internet