Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για χρήση υπέρμετρης βίας έναντι των Παλαιστίνιων

Gazzetta team
Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για χρήση υπέρμετρης βίας έναντι των Παλαιστίνιων
Κάλεσε τις ισραηλινές αρχές είτε να απαγγείλουν κατηγορίες ή να απελευθερώσουν τους Παλαιστινίους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές

Ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να ερευνήσει τη χρήση υπέρμετρης βίας από τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας και τον ισραηλινό στρατό εναντίον Παλαιστινίων και να προσαγάγει τους υπεύθυνους στη δικαιοσύνη.

Ο Μάκαριμ Ουιμπισόνο, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, κάλεσε παράλληλα τις ισραηλινές αρχές είτε να απαγγείλουν κατηγορίες ή να απελευθερώσουν τους Παλαιστινίους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές βάσει του λεγόμενου μέτρου της διοικητικής κράτησης, ιδίως τα παιδιά.

«Η ραγδαία αύξηση της βίας μας υπενθυμίζει με μακάβριο τρόπο την απαράδεκτη κατάσταση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και το εκρηκτικό περιβάλλον που δημιουργεί» αυτή, ανέφερε ο ειδικός εισηγητής σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο κύμα βίας στα Παλαιστινιακά Εδάφη και το Ισραήλ έχουν σκοτωθεί από την 1η Οκτωβρίου 166 Παλαιστίνιοι, 26 Ισραηλινοί, ένας Αμερικανός, ένας Ερυθραίος και ένας Σουδανός. Το Ισραήλ λέει ότι 101 από τους Παλαιστίνιους διέπραξαν ή αποπειράθηκαν να διαπράξουν επιθέσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ απέρριψε την έκθεση χαρακτηρίζοντάς την προκατειλημμένη.

«Η έκθεση αντανακλά την μεροληψία της εντολής και την κατάφωρη αντιισραηλινή προκατάληψή της. Είναι αυτή η μεροληψία που έκανε αδύνατη την εκπλήρωση της αποστολής του ειδικού εισηγητή, για αυτό παραιτήθηκε», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ Εμάνουελ Ναχσόν.

Ο Μάκαριμ Ουιμπισόνο ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση τον περασμένο μήνα, από 31ης Μαρτίου, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι αθέτησε τη δέσμευσή του να του επιτρέψει την πρόσβαση στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη.

Ο Ουιμπισόνο τόνισε σήμερα ότι η κλιμάκωση της βίας καταγράφηκε εν μέσω της επέκτασης των «παράνομων» ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Όχθη, περιλαμβανομένων αυτών στην ανατολική Ιερουσαλήμ, της οικοδόμησης του Τείχους και του αποκλεισμού της Γάζας από τις ισραηλινές αρχές, που όπως τόνισε «στραγγαλίζει» τον παλαιστινιακό θύλακα κι αποτελεί μια μορφή «συλλογικής τιμωρίας».

Το Ισραήλ πρέπει να δώσει απαντήσεις στα ζητήματα αυτά εάν θέλει να τηρήσει το διεθνές δίκαιο και να εγγυηθεί την ασφάλεια των Παλαιστινίων, πρόσθεσε.

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την ανατολική Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1967 και αργότερα προσάρτησε την ανατολική Ιερουσαλήμ, ανακηρύσσοντάς την τμήμα της αιώνιας και αδιαίρετης πρωτεύουσάς του, μια κίνηση που δεν αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητας.

Περίπου 5.680 Παλαιστίνιοι κρατούνταν στο Ισραήλ στα τέλη του Οκτωβρίου του 2015, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων ανηλίκων, τόνισε ο Ουιμπισόνο, επικαλούμενος στοιχεία της ισραηλινής ΜΚΟ B'Tselem.

Αναφερόμενος στα πρόσωπα που έχουν φυλακιστεί βάσει διαταγών διοικητικής κράτησης, ο ειδικός εισηγητής σημείωσε: «Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κρατούνται, πλέον περιλαμβανομένων παιδιών, βάσει αποδεικτικών στοιχείων τα οποία συχνά παραμένουν απόρρητα, για έως και έξι μήνες, διάστημα που μπορεί να παρατείνεται επ' αόριστον, κάτι που αντίκειται στα διεθνή πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Η κυβέρνηση του Ισραήλ οφείλει αμέσως να απαγγείλει κατηγορίες ή να απελευθερώσει όλους τους κρατούμενους (βάσει διαταγών) διοικητικής κράτησης», πρόσθεσε ο Μάκαριμ Ουιμπισόνο.

Πηγή protothema.gr