+slo-gun

Τσίπρας: Βάζουμε τέλος στη διαπλοκή - Κυριάκος: Εσείς είστε η διαπλοκή (vids)

Τσίπρας: Βάζουμε τέλος στη διαπλοκή - Κυριάκος: Εσείς είστε η διαπλοκή (vids)

Είναι και πολλές οι τέσσερις άδειες, υποστήριξε ο πρωθυπουργός - Δεν μπορείτε να βγείτε στην κοινωνία, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ - Παππάς: Σήμερα η Ελλάδα παύει να είναι η ντροπή της Ευρώπης - Γεννηματά: Θέλετε μια βολική για εσάς διαπλοκή - Θεοδωράκης: Ευνοείτε τα παζάρια με τους καναλάρχες - Λεβέντης: «Δεν θα προλάβετε να κλείσετε τα κανάλια, η ΕΡΤ θα κλείσει» - Βενιζέλος: Στήνετε σκηνικό δήθεν μάχης με τα ΜΜΕ που σας έφεραν στην εξουσία - Όταν ανέβουν οι νέοι καναλάρχες στα... δέντρα, θα φανούν τα οπίσθια.  

Τσίπρας: Βάζουμε τέλος στη διαπλοκή - Κυριάκος: Εσείς είστε η διαπλοκή (vids)

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η συζήτηση στη Βουλή επί της τροπολογίας για τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Από το ξεκίνημα της διαδικασίας στην Ολομέλεια, η αντιπολίτευση έκανε λόγο για ευθεία και κατ' επανάληψη παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία επέλεξε να καταθέσει την τροπολογία σε «κύρωση συμφωνίας» της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της Λευκορωσίας που, εκ του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, απαγορεύεται.
 

Τσίπρας: Βάζουμε τέλος στη διαλοκή και τη διαφθορά

Περί τις 9 το βράδυ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στο βήμα της Βουλής, σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό τη βούληση της κυβέρνησης να επιβάλει τη νομιμότητα, αλλά και να ολοκληρώσει ένα ακόμα προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στη διαπλοκή και στη διαφθορά, «είτε το θέλετε είτε δεν το θέλετε», όπως είπε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

Ο κ. Τσίπρας ανέβασε τους τόνους, μιλώντας για «χρεοκοπημένα κανάλια» που δανειοδοτούνται από τις τράπεζες, και εγκαλώντας, μεταξύ άλλων, τη ΝΔ, για το ό,τι δεν επέδειξε συναίνεση για τον ορισμό της νέας σύνθεσης του ΕΣΡ, οδηγώντας στη σημερινή διαδικασία.

Παράλληλα, απαντώντας σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για την «σπουδή» που δείχνει πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η αναδιάταξη του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου είχε συμπεριληφθεί στις προγραμματικές εκδηλώσεις της κυβέρνησης, τόσο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου όσο και έπειτα από αυτές του Σεπτεμβρίου του 2015.

«Θα ήταν σαν να πήγαινες να πουλήσεις άμμο στην έρημο ή πάγο στον Βόρειο Πόλο» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας, επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε ανοιχτό διαγωνισμό για τα κανάλια, αλλά επιλέγει να πάει σε έναν «κλειστό» διαγωνισμό, με δημοπράτηση μόλις τεσσάρων αδειών. Επικαλέστηκε, δε, το ευρωπαϊκό παράδειγμα και ανέφερε ότι τα οκτώ κανάλια λειτουργούν σήμερα σε καθεστώς ανομίας.

«Όχι μόνο δεν είναι λίγες, αλλά είναι και πολλές οι τέσσερις άδειες» συμπέρανε ο πρωθυπουργός, καλώντας τη ΝΔ να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό παράδειγμα και κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι θέλει τη χώρα «ευρωπαϊκή μπανανία».

Παράλληλα, απαντώντας, όπως είπε, στη νεοφιλελεύθερη επιχειρηματολογία, αναρωτήθηκε γιατί η αγορά δεν έχει προχωρήσει, 27 χρόνια τώρα, σε αυτορρύθμιση και τα «υπερχρεωμένα κανάλια συντηρούνται από τις τράπεζες, όταν η υπόλοιπη οικονομία έχει στεγνώσει».

Ακόμη, χαρακτήρισε θεσμική εκτροπή την στάση της ΝΔ ως προς τον ορισμό της νέας σύνθεσης του ΕΣΡ και είπε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει το Σύνταγμα, ενώ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας.

Διερωτήθηκε, ακόμη, εάν το επόμενο βήμα είναι να υπάρξει ρύθμιση για τις ζημιογόνες εφημερίδες και τόνισε ότι η λύση δεν είναι να κλείσουν κανάλια, αλλά να ευνοηθεί ο ανταγωνισμός.
 

 
Κυριάκος: Στην κοινωνία δεν μπορείτε να βγείτε - Εσείς είστε η διαπλοκή

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, παίρνοντας το λόγο, κατηγόρησε την κυβέρνηση για το καθεστώς πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα, τονίζοντας ακόμη ότι οι κυβερνώντες έχουν πει πολλά ψέματα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. 
«Μπορείτε να μετακινηθείτε από το Μέγαρο Μαξίμου στη Βουλή και πίσω, αλλά στην κοινωνία δεν μπορείτε να βγείτε» είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών, αλλά και των επιστημονικών φορέων για το ασφαλιστικό.

Μιλώντας για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η ΝΔ είναι υπέρ της διαφάνειας, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να καταστήσει τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, ως τον απόλυτο κυρίαρχο των μέσων ενημέρωσης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ειρωνεύτηκε τον πρωθυπουργό, ρωτώντας τον χαρακτηριστικά: «Αφού επικαλείστε τους νόμους της αγοράς, γιατί δεν ορίζετε και ανώτατο αριθμό κινηματογράφων, σούπερ μάρκετ, κομμωτηρίων;», προκαλώντας χειροκροτήματα από τα έδρανα της ΝΔ.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να εγκαθιδρύσει το δικό της καθεστώς διαπλοκής, λέγοντας χαρακτηριστικά προς τον κ. Τσίπρα: «Εσείς είστε η διαπλοκή. Είστε πιο παλιό και από το παλιό».

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προωθεί ένα ιδιότυπο «θεσμικό Grexit», στο οποίο, όπως είπε, θα βρει απέναντί της σύσσωμη την αντιπολίτευση και όχι μόνο τη Νέα Δημοκρατία.

 

Νίκος Παππάς: Σήμερα η Ελλάδα παύει να είναι η ντροπή της Ευρώπης

Ακολούθως, το λόγο πήρε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, λέγοντας ότι «σήμερα η Ελλάδα παύει να είναι η ντροπή της Ευρώπης». 

Όπως είπε, η Ελλάδα παύει πλέον να είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, που δεν έχει διεξάγει διαγωνισμό για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλίών, ενώ κατά την ομιλία του διακόπηκε από την Σοφία Βούλτεψη της ΝΔ, όταν ρώτησε «είστε ευχαριστημένοι από το σημερινό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο;», για ν' απαντήσει εκείνη από τα έδρανα: «Ναι».

Ο κ. Παππάς υποστήριξε ακόμη ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ήθελαν να διεξαχθεί διαγωνισμός για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, κάνοντας, μεταξύ άλλων, λόγο για νυχτερινές τροπολογίες, με τις οποίες παρατεινόταν η παρανομία.

Ακόμη, κάλεσε την αντιπολίτευση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνδράμει, ώστε να πάψει η Ελλάδα να είναι η ντροπή της Ευρώπης, όπως χαρακτηριστικά επανέλαβε.

 

Θεοδωράκης: Ευνοείτε τα παζάρια με τους καναλάρχες

Το λόγο μετά τον υπουργό Επικρατείας πήρε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. 

«Γιατί μόνο τέσσερα κανάλια;» διερωτήθηκε ο κ. Θεοδωράκης, για να προσθέσει ότι με τη σημερινή τεχνολογία, η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να εκπέμψει 16 προγράμματα υψηλής ευκρίνειας, ενώ αντέκρουσε τα σχετικά συμπεράσματα της έκθεσης του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, που επικαλείται η κυβέρνηση.

Ο ίδιος είπε ότι οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση ευνοούν τα «παζάρια» με τους καναλάρχες, για να σχολιάσει, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Φτιάχνετε ένα δικό σας καθεστώς διαπλοκής». Τόνισε, δε, ότι το πραγματικό δίλημμα είναι «παλιά ή νέα διαπλοκή;», στην ουσία.

«Μοιράζετε τα λεφτά σε λιγότερους και κάνετε ισχυρότερους τους νέους καναλάρχες» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος, τόσο κατά την Ευρώπη όσο και κατά την ΕΣΗΕΑ, είναι η συγκέντρωση των καναλιών σε λίγα χέρια.

«Σας καλούμε να ακούσετε την Ευρώπη, να ακούσετε τους δημοσιογράφους» είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ενώ αναρωτήθηκε τι θα γίνει με τους εργαζομένους των τεσσάρων καναλιών που θα κλείσουν.

«Δεν σας ενδιαφέρει η σύγκρουση με τη διαπλοκή, αλλά η σύγκρουση με τη διαπλοκή των άλλων» είπε ακόμη ο κ. Θεοδωράκης.

 

Γεννηματά: Επιχειρείτε να στήσετε μια βολική για εσάς διαπλοκή

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να στήσει τη δική της, «βολική διαπλοκή», όπως είπε.

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να σεβαστεί το Σύνταγμα, που επιβάλλει ομοφωνία ή πολύ μεγάλη πλειοψηφία για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, ενώ επέμεινε ότι αρμόδιο για τη δουλειά αυτή είναι το ΕΣΡ.

«Το μόνο που θα κάνετε είναι μια τρύπα στο νερό» τόνισε, υποστηρίζοντας ότι τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπλοκάρουν τη διάταξη, ακόμα και αν αυτή θα έχει περάσει από την ελληνική Βουλή.

«Αναζητάτε τους βαρβάρους, χωρίς αυτούς απλά δεν μπορείτε να επιβιώσετε. Επιχειρείτε με τρόπο άκομψο να παρέμβετε σε έναν πολύ ζωτικό τομέα» υπογράμμισε, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση.

«Πάρτε πίσω αυτό το νομικό εξάμβλωμα και ελάτε στο τραπέζι του διαλόγου, για να ρυθμισουμε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο» κάλεσε επίσης την κυβέρνηση η κυρία Γεννηματά, για να καταλήξει: «Κυβερνήστε ή αποχωρήστε, επιτέλους, έντιμα για τη χώρα».

 

Λεβέντης: «Δεν θα προλάβετε να κλείσετε τα κανάλια, κύριε Παππά - Η ΕΡΤ θα κλείσει»

«Τελικά δεν θα κλείσετε τα κανάλια. Δεν θα προλάβετε να κλείσετε τα κανάλια, κύριε Παππά. Η ΕΡΤ θα κλείσει» προέβλεψε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας.

«Γιατί δεν κάνετε το απλούστατο; Ένα εκατομμύριο το χρόνο να πληρώνει για την άδεια το κάθε κανάλι, εάν πληρώνει τους εργαζομένους του, αν πληρώνει το αγγελιόσημο... Και αν δεν τα κάνει όλα αυτά, να κλείνει» είπε ο κ. Λεβέντης, τοποθετούμενος επί της τροπολογίας.

«Λέτε πάτε να πατάξετε τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Με διαπλοκή πατάσσεται η διαπλοκή;» διερωτήθηκε ο κ. Λεβέντης και ρώτησε την κυβέρνηση «πού θα βρει τους καλούς επιχειρηματίες», εγκαλώντας την ότι είναι κατά της επιχειρηματικότητας.

Επέμεινε, δε, στην ανάγκη σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι σύντομα θα δικαιωθεί από τις εξελίξεις, ενώ επιτέθηκε προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα: «Δεν είναι τίμια διαγωγή πρωθυπουργού αυτή» τόνισε, αναφερόμενος στις επιθέσεις του πρωθυπουργού προς τους αγρότες και προς τις κοινωνικές ομάδες που αντιτίθενται στην πολιτική της κυβέρνησης.

 

Βενιζέλος: Στήνετε σκηνικό δήθεν μάχης με τα ΜΜΕ που σας έφεραν στην εξουσία

«Το νομοσχέδιο συζητείται και ψηφίζεται συνοπτικά και ως εκ τούτου η δυνατότητα να δεχθεί τροπολογία είναι περιορισμένη... Η διαδικασία που προτείνετε παραβιάζει τον Κανονισμό» είπε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου, για να συνεχίσει: «Επίσης, η τροπολογία είναι εκπρόθεσμη. Επιπλέον, είναι παντελώς άσχετη με το αντικείμενο του νομοσχεδίου. Η διαδικασία προσβάλλει το κοινοβουλευτικό πολίτευμα, το Σύνταγμα και τη Βουλή. Πρέπει να συζητήσουμε τη ρύθμιση με κανονική διαδικασία. Τα λέω αυτά πριν μπω στην ουσία της τροπολογίας, που έχει κραυγαλέες αντισυνταγματικότητες».

 

 
Τασία Χριστοδουλοπούλου: Θα ήταν δόκιμο να μην ερχόταν η τροπολογία σε σύμβαση

Από την πλευρά της, η κυρία Χριστοδουλοπούλου επιχείρησε να δικαιολογήσει τη διαδικασία λέγοντας «θα ήταν δόκιμο να μην έρχονται ΠΝΠ, συμβάσεις με τροπολογίες και άλλα. Παρά ταύτα, η πραγματικότητα τώρα και στο παρελθόν άλλα μας εξαναγκάζει να κάνουμε. Την προηγούμενη φορά κάναμε κύρωση συμφωνίας και εκεί δεχθήκαμε τροπολογία για αύξηση αριθμού μελών ΕΣΡ. Αναπτύχθηκε διάλογος. Δεν αποτελεί άλλοθι ότι αυτά γίνονταν και επί προηγούμενων κυβερνήσεων. Όμως, το να επαναλάβουμε τη συζήτηση που έγινε πριν από περίπου 15 ημέρες δεν προσθέτει κάτι. Η κυβέρνηση, θεωρώντας ότι έχει εξαντλήσει πολύ χρόνο, αρκετούς μήνες από την ψήφιση του νόμου, θεωρεί ότι είναι ένα κατεπείγον θέμα». 

Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος της εξήγησε ότι «η επανάληψη παραβιάσεων δεν δημιουργεί δίκαιο», για να προσθέσει: «Η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει ένα σκηνικό αντιπερισπασμού. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το προσφυγικό, ασφαλιστικό, να κλείσει τη διαπραγμάτευση και στήνει ένα σκηνικό για δήθεν μάχη με τα ΜΜΕ. Με τα ΜΜΕ που έκαναν τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση και εμάς μας είχαν στα έξι μέτρα. Όλα τα χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ και οι εταίροι του έλεγαν παραμύθια στο λαό, για να δημιουργηθούν σήμερα άμεσοι κίνδυνοι στην αυλή μας».

 

Νίκος Δένδιας: Δεν αντέχει το πολίτευμα αυτή την αντιθεσμική συμπεριφορά

Από την πλευρά της ΝΔ, ο κ. Νίκος Δένδιας είπε ότι «η διάταξη είναι προκλητική αντισυνταγματική και επιβλαβής. Θα μπορούσαμε να δείξουμε κατανόηση, όμως δεν μπορεί να συζητηθεί με το άρθρο 108 του Κανονισμού. Δεν γίνεται να μην έχουμε λόγο ως αντιπολίτευση... Η κυβέρνηση πρέπει να την αποσύρει και να την επαναφέρει κανονικά... Δεν αντέχει το πολίτευμα αυτή την αντιθεσμική συμπεριφορά».

Απευθυνόμενος, δε, προς τον κ. Νίκο Παππά, είπε: «Αν περιφρονείτε τα τυπικά, φαντάζομαι την περιφρόνησή σας για τα ουσιαστικά». 

Ακόμη, ο κ. Χάρης Θεοχάρης (Ποτάμι) υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να δραπετεύσει, με αποτέλεσμα να παραβιάζει άγαρμπα το Σύνταγμα.

 

Σ. Φάμελλος: Η διαδικασία θα προχωρήσει

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σωκράτης Φάμελλος επανέφερε το σύνθημα του πρωθυπουργού ότι «είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος» για να υποστηρίξει ότι, σύμφωνα με το άρθρο 15 του Συντάγματος, οι ραδιοσυχνότητες ανήκουν στο κράτος. 

Σημείωσε ότι η τροπολογία δεν κατατέθηκε λόγω βιασύνης, αλλά «επιβάλλεται από την πραγματικότητα, το Σύνταγμα και τη συμφωνία με τους εταίρους». 

Απευθυνόμενος, δε, προς την αντιπολίτευση, είπε: «Η συζήτηση αφορά όλη τη Βουλή και πρέπει να ακούσει ο λαός, γι' αυτό και το προεδρείο πρότεινε να υπάρξουν διευρυμένες εισηγήσεις. Θα δοθούν άδειες και θα γίνουν διαγωνισμοί μπροστά στους Έλληνες. Εμείς δεν έχουμε το βαθύ κράτος ούτε τα πλούσια γραφεία. Εχουμε ένα σύμμαχο: την κοινωνία και τον λαό. Εξαιτίας αυτού τα κανάλια θα μπουν σε διαγωνισμό και θα πάρουν άδειες. Δεν τολμήσατε τόσα χρόνια να βάλετε τέρμα στην ανομία. Εμείς θέλουμε συνεργασίες, για να μπει τέλος στην ανομία και να γίνει διαγωνισμός».

 

Θ. Παφίλης: «Ψευτοαντιπαραθέσεις το ζήτημα αν τις άδειες τις δίνει ο Νίκος ή ο Νικολάκης»

«Μάλλον είστε και οι δύο πραξικοπηματίες» είπε ο κ. Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) απευθυνόμενος τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς τη ΝΔ, υπενθυμίζοντας ότι η κοινοβουλευτική πρακτική επαναλαμβάνεται με διαφορετικούς ρόλους. 

Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κατήγγειλε τη διαδικασία που προσβάλλει το Κοινοβούλιο και εξήγησε για την ουσία ότι «οι συχνότητες που είναι αγαθό του λαού θα είναι και πάλι στα χέρια της διαπλοκής. Γιατί εξαιρείτε τις αλλοδαπές εταιρείες, που είναι στο χρηματιστήριο, ώστε να έχουμε ονομαστικές μετοχές; Δεν θα μπούμε σε αυτή την ψευτοαντιπαράθεση. Μια αντιπαράθεση για το ποιος θα δίνει τις άδειες και αν θα είναι ο Νίκος ή ο Νικολάκης».

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Καρράς, είπε: «Έχετε ξεκινήσει διαδικασία με σειρά τροπολογιών. Θέλουμε έκθεση επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής να συνοδεύει την τροπολογία. Δεν μπορούμε να ευτελίζουμε το Κοινοβούλιο και να μας βλέπει ο ελληνικός λαός. Κανείς από εμάς δεν είναι πειστικός. Παρακαλώ και τον υπουργό να μας δώσει έκθεση, γιατί αυτό το βιολί δεν μπορεί να συνεχιστεί. Να μιλάμε κάθε φορά για τη συνταγματικότητα ή μη και να λαμβάνονται αποφάσεις με πλειοψηφίες». 

Σημείωσε τέλος ότι για το ζήτημα του περιορισμού των καναλιών δεν είναι σωστό να λαμβάνονται αποφάσεις με τροπολογία.

 

Νίκος Παππάς στην αντιπολίτευση: «Κόψτε το κατενάτσιο και μπείτε στο γήπεδο να παίξετε μπάλα»

Μετά τον πρώτο κύκλο τοποθετήσεων, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σχολίασε: «Συγκλονιστικό το επιχείρημα ότι βιαζόμαστε. Δυστυχώς, δεν μπορώ να τους το επιστρέψω. Επί 25 χρόνια είχε παραλύσει η διαδικασία. Δεν είχε γίνει ποτέ ο διαγωνισμός που όφειλαν να κάνουν. Για το μόνο πράγμα που δεν μπορούν να κατηγορηθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι ότι βιάζονταν». 

Ωστόσο, διεκόπη, καθώς ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος διαμαρτυρόταν έντονα, γιατί δεν του είχε δώσει νωρίτερα το λόγο η πρόεδρος.

«Είστε προβληματικός και παράνομος» του είπε η κυρία Χριστοδουλοπούλου, για να της εξηγήσει ο κ. Λοβέρδος ότι από το δικό του κόμμα δεν μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, αλλά ο κ. Βενιζέλος, που έθεσε ζήτημα επί της διαδικασίας.

Ο κ. Λοβέρδος είπε πως «ό,τι φύγει από δω εμπλέκει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γι' αυτό πρέπει να είμαστε άψογοι. Αν δεν ακολουθήσετε τη διαδικασία που σας πρότεινε ο κ. Βενιζέλος, θα έχουμε πρόβλημα. Τα πονηρά που μας προτείνατε εσείς να τα ξεχάσετε».

«Τις απειλές εκεί που σας περνάνε» ανταπάντησε η κυρία Χριστοδουλοπούλου. 

Αμέσως μετά, ο κ. Παππάς επανήλθε, λέγοντας: «Δεν δέχομαι ότι αιφνιδιάσαμε. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε πριν από 3,5 μήνες και τότε σας καλέσαμε να ψηφίσουμε ΕΣΡ. Κάναμε δύο προσπάθειες καλής θέλησης και εσείς θέτατε προφάσεις εν αμαρτίαις. Ένα θα σας πω: κόψτε το κατενάτσιο και μπείτε στο γήπεδο να παίξετε μπάλα».

 
 

2ος γύρος: Κόντρα για τη συνταγματικότητα

Η πρώτη σύγκρουση έδειξε ότι η αποψινή συζήτηση θα χωριστεί σε τρία επίπεδα. Το πρώτο, που ολοκληρώθηκε, αφορούσε στη διαδικασία συζήτησης, το δεύτερο θα εξαντλήσει το ζήτημα της συνταγματικότητας της ρύθμισης, ενώ στο τρίτο και τελικό θα υπάρξει η σύγκρουση κορυφής επί της πολιτικής ουσίας της ρύθμισης. Στο τελικό στάδιο αναμένεται να τοποθετηθούν και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Το ζήτημα της συνταγματικότητας της τροπολογίας έθεσε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, βασίζοντας την εισήγησή του στην ευθεία καταστρατήγηση του ΕΣΡ, που επιχειρείται από την κυβέρνηση.

 

Όταν ο Βενιζέλος υπενθύμισε στην κυβέρνηση την ιστορία με το δέντρο και τη μαϊμού

«Σκοτώσατε το ΕΣΡ και τώρα χρησιμοποιείτε το αβάσιμο επιχείρημα "είμαστε ορφανοί, ας του πάρουμε όλες τις αρμοδιότητες"» είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι ο καθορισμός του αριθμού δεν μπορεί να καθοριστεί χωρίς διαβούλευση και πως η διαφημιστική πίτα δεν αποτελεί συνταγματικό κριτήριο. 

«Ο νόμος έλεγε ότι καθορίζονται τεχνικά οι δίαυλοι με βάση τη χωρητικότητα. Δεν μπορείς σήμερα -την ώρα που πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητες χωρητικότητας- να περιορίζεις τον αριθμό. Αυτό αντιβαίνει τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». 

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «η τροπολογία είναι μάταιη παραβίαση, καθώς δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Θα έρθει η στιγμή και θα ζητηθούν στοιχεία από τους νέους (σ.σ. καναλάρχες). Θα ζητηθούν στοιχεία για την προέλευση χρημάτων και αυτοί τότε θα ανέβουν στα δέντρα. Και ξέρετε ότι όταν ανέβουν στο δέντρο, θα φανούν τα οπίσθια -και σε συνδυασμό με άλλα θέματα, αγαπημένο θέμα είναι η Τράπεζα Αττικής- θα δείτε το πώς λειτουργεί ο μηχανισμός του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των ΜΜΕ. Δεν πάμε πουθενά. Νομίζετε ότι εκβιάζετε τους παλιούς και υπόσχεστε στους νέους, αλλά στην ουσία τους εκβιάζετε και αυτούς. Έχετε απλώσει πολύ τον τραχανά και δεν θα αντέξετε».

 

Φορτσάκης: Καταφανώς αντισυνταγματική η τροπολογία

Καταφανώς αντισυνταγματική χαρακτήρισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θόδωρος Φορτσάκης, την τροπολογία  για τους τηλεοπτικούς σταθμούς που κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, τονίζοντας ότι ακόμα και ένα μικρό παιδί μπορεί να το δει, προβάλλοντας κυρίως το επιχείρημα υποβάθμισης του ρυθμιστικού ρόλου της ανεξάρτητης αρχής, ΕΣΡ. 

Υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι το ΕΣΡ έχει θέση κομβική στο Σύνταγμα και έχει σημαντικό ρόλο ρυθμιστικό και για την ανταγωνιστικότητα. «Δεν το κάνει αυτό το κράτος, για να απαλλάξει τον κομματισμό» τόνισε.

Ωστόσο, όπως είπε, το κράτος, με την τροπολογία, έρχεται και ορίζει τον αριθμό των αδειών και αναλαμβάνει και τη διαγωνιστική διαδικασία και την προκήρυξη άδειας. Αμφισβήτησε την έκθεση που παρουσίασε η κυβέρνηση για τέσσερις άδειες και εκτίμησε ότι πρέπει να χορηγηθούν περισσότερες, ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν ασάφειες ως προς τα κριτήρια χορήγησης άδειας.

«Πού ξανακούστηκε να ορίζει ο υπουργός ποιο κανάλι θα επιβιώσει στην αγορά» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε στη συνέχεια: «Αν είναι έτσι, έχουμε μία ολοκληρωτική αντίληψη και επιβάλλουμε στον τηλεθεατή τι θα δει».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνειδητά προχωρά προς την κατεύθυνση που έχει επιλέξει και πως καταλύεται το δικαίωμα του πλουραλισμού στην πληροφόρηση.

 

Σπύρος Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ): Το ΣτΕ έχει αποφασίσει για τη συνταγματικότητα της ρύθμισης

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σπύρος Λάππας υποστήριξε ότι μια σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας επιβεβαιώνουν τη συνταγματικότητα της τροπολογίας τόσο για τον καθορισμό του αριθμού των καναλιών από τον υπουργό όσο και για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης της δημοπρασίας. 

«Στον αρμόδιο υπουργό θα αναθέσουμε αρμοδιότητες δημόσιας υπηρεσίας. Το συνταγματικό πλαίσιο που βασιζόμαστε είναι το άρθρο 15 παρ. 2. Σύμφωνα με το ΣτΕ, "οι άδειες χορηγούνται με απόφαση του αρμόδιου υπουργού". Αυτό αναφέρεται σε πολλές αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου. Η συνταγματικότητα της τροπολογίας είναι ζήτημα λυμένο από το ΣτΕ» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, για να επιστρέψει το γάντι στην αξιωματική αντιπολίτευση: «Μας μιλάτε για το ΕΣΡ, όμως εσείς δεν συμφωνείτε στη συγκρότησή του. Τι θέλετε δηλαδή; Να γίνουμε Βόρειος Κορέα και να πέσει "μαύρο" σε όλα τα κανάλια, επειδή δεν υπάρχει ΕΣΡ;». 

«Η κοινωνία μας λέει κάντε επιτέλους κάτι με τα κανάλια» κατέληξε ο κ. Λάππας.

 

Δένδιας: Πρώτη φόρα αντιμετωπίζω τροπολογία που παραβιάζει τόσα άρθρα του Συντάγματος

«Είναι προδήλως αντισυνταγματική και στο μέλλον θα διδάσκεται ως πρωτόλεια άσκηση πρωτοετών φοιτητών για να βρουν τις αντισυνταγματικότητες» είπε ο κ. Νίκος Δένδιας, πριν αρχίσει να απαριθμεί τα άρθρα του Συντάγματος που παραβιάζονται. 

«Στην 12ετή κοινοβουλευτική μου παρουσία δεν αντιμετώπισα άλλη τροπολογία που να θίγει τόσα άρθρα» σημείωσε, για να προσθέσει: «Παρουσιάστηκε μια μεσανατολική πραγματικότητα ως δυτικό κεκτημένο. Ό,τι δηλαδή ο υπουργός αποφασίζει. Όμως, Σουηδία, Γερμανία, Ιταλία και πολλές άλλες χώρες έχουν αρχές που εντάσσονται στο ευρύτερο κράτος, όχι όμως στον υπουργό. Με αυτό που θα ψηφίσετε θα καταστήσετε την Ελλάδα "συγγενή" χώρα μόνο με την Πολωνία που είναι "μαύρο» πρόβατο" για τις παραβιάσεις δικαιωμάτων. Δείτε το βιβλίο για τις Αριστερές της Γαλλίας. Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με όσα κάνετε τους τελευταίους μήνες». 

 

Λοβέρδος προς κυβέρνηση: Είστε κάθε λέξη ενός σταλινικού αντισυντάγματος

Δεν προκύπτει εξυγίανση του τηλεοπτικού τοπίου με τη ρύθμιση της κυβέρνησης, αλλά το αντίθετο. Αυτό επανέλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, στη Βουλή, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι «κάθε λέξη ενός σταλινικού αντισυντάγματος» και έκανε λόγο για «αντισυνταγματική μουντζούρα». 

Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι «έχετε ανοιχτά θέματα, όπως το προσφυγικό και έχετε ξεφύγει, ανοίγοντας και και άλλα θέματα, αντισυνταγματικά», για να προσθέσει: «Λέγατε  ότι ήσασταν η κάθε λέξη του Συντάγματος, αλλά τελικά είστε κάθε λέξη ενός σταλινικού αντισυντάγματος».

Απευθυνόμενος προς τον υπουργό Επικρατείας, τόνισε: «Εσείς, κύριε υπουργέ, θέλετε να δίνετε τις άδειες, μήπως θέλετε να λέτε και τις ειδήσεις;» και αναρωτήθηκε μήπως «θέλετε εκλογές;». 

Τόνισε, δε, ότι, όταν η τροπολογία γίνει ρύθμιση, θα έχει εμπλέξει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «γιατί σίγουρα θα έχει καταλάβει τι έχετε κάνει. Γιατί θα κληθεί να το υπογράψει. Θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι αυτή η ρύθμιση θα προσβληθεί και εκτός Ελλάδος και από την  ελληνική δικαιοσύνη. Ωστόσο, εκτίμησε ότι στην Ελλάδα θα πάρει χρόνο η εκδίκαση, κάτι που γνωρίζει η κυβέρνηση. «Θέλετε την αβεβαιότητα» τόνισε και πρόσθεσε: «Αυτά που έχετε φέρει σήμερα στη Βουλή είναι αντισυνταγματικά».

«Είναι χοντρά τα χέρια αυτού που την έγραψε, που δεν κατάφερε να κάνει αντισυνταγματική ρύθμιση, αλλά αντισυνταγματική μουντζούρα» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος. 

 

Θανάσης Παφίλης: Υποκρισία

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο κ. Θανάσης Παφίλης επιτέθηκε τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. «Το άρθρο 15 του Συντάγματος μιλά για αντικειμενική ενημέρωση και ποιοτικά προγράμματα» υπενθύμισε, για να προσθέσει: «Ποια κυβέρνηση το έχει διασφαλίσει για να έχει το δικαίωμα σήμερα να επικαλείται το συγκεκριμένο άρθρο;».

 

Σ. Φάμελλος: «Η αντιπολίτευση επιχειρεί να εξυπηρετήσει φαύλο κύκλο διαπλοκής»

«Η αντιπολίτευση επιχειρεί με κάθε τρόπο να δημιουργήσει κόλλημα και να σταματήσει την προσπάθεια της κυβέρνησης για εκδημοκρατισμό του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου» υποστήριξε ο κ. Σωκράτης Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ). 

«Μήπως ξέρετε ποιος καναλάρχης θα κάνει προσφυγή;» αναρωτήθηκε, για να εξηγήσει «γιατί και ο κ. Δένδιας και ο κ. Λοβέρδος μάντεψαν ότι κάποιοι θα προσφύγουν στα δικαστήρια και μάλιστα εκεί θα καταπέσει η ρύθμισή μας». 

«Η αντιπολίτευση επιχειρεί να εξυπηρετήσει φαύλο κύκλο διαπλοκής» είπε σε άλλο σημείο. «Θα γίνει διαγωνισμός, θα υπάρξουν έσοδα και νομιμότητα. Συνταγματική εκτροπή ήταν όσα έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» σημείωσε ο ίδιος.

 

Χάρης Θεοχάρης: Μπολσεβίκικης αντίληψης η τροπολογία  

«Όλες οι Ανεξάρτητες Αρχές είναι τμήμα του κράτους και ασκούν εξουσία» είπε ο κ. Χάρης Θεοχάρης (Ποτάμι), για να υποστηρίξει «ο συνταγματικός νομοθέτης έδωσε την εξουσία στο ΕΣΡ, «για να αποφευχθεί ο κίνδυνος διαπλοκής μεταξύ πολιτικής εξουσίας και ΜΜΕ». 

«Είναι αλυσιτελής η διάταξη και θα προσβληθεί. Αλλά αυτό ξέρει η κυβέρνηση και θέλει να είναι αλυσιτελής. Θέλει όμηρους τα κανάλια και τους ιδιοκτήτες για όσο περισσότερο χρονικό διάστημα μπορεί» συμπλήρωσε.

Σε άλλο σημείο είπε: «Η κυβέρνηση λέει το πρωτοφανές: ότι λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των καναλιών» και πρόσθεσε: «Πρέπει να βάλετε κανόνες για ισολογισμούς και για το δανεισμό. Αυτούς τους κανόνες θα τους καλωσορίσουμε». 

Υποστήριξε, δε, ότι ένας εκ των προτεινόμενων από τον ΣΥΡΙΖΑ για το ΔΣ του ΕΣΡ, ο κ. Πλειός, είπε για την τροπολογία ότι «δεν βάζει τέλος στη διαπλοκή. Δημιουργεί υπερυπουργό με υπερεξουσίες».

«Η διάταξη είναι δείγμα της καθεστωτικής σας αντίληψης. Η τροπολογία έχει την μπολσεβίκικη αντίληψή σας για κατάληψη του κράτους. Όμως, δεν είστε μπολσεβίκοι. Είστε μενσεβίκοι και η μπότα με την οποία καταπατάτε το Σύνταγμα, θα γίνει η μπότα που θα σας κλωτσήσει ο λαός» τόνισε στο τέλος.

 

Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ): Συσχέτισε επιχειρηματίες με κανάλια

Υπερασπίστηκε την τροπολογία για τα κανάλια ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος ανέφερε ως επιχείρημα τον τρόπο που, τα τελευταία χρόνια, λειτουργούν τα μέσα ενημέρωσης, κάνοντας, μεταξύ άλλων, συσχετισμό επιχειρηματιών με κανάλια. 

Μάλιστα, ανέφερε παραδείγματα, λέγοντας ότι ο Κώστας Καραμανλής ήταν ένας άνθρωπος που ταλαιπωρήθηκε όσο κανείς άλλος. «Ποιος καναλάρχης είχε βάλει στοίχημα για τον Κων. Μητσοτάκη και τελικά τα κατάφερε; Ήταν έντιμος ο Βύρων Πολύδωρας, πώς εκπαραθωρήθηκε ο Αλέκος Παπαδόπουλος;» είπε.

Παράλληλα, ζήτησε από την αντίπολίτευση να παρουσιάσει επιχειρήματα. 

Από την πλευρά της Ένωσης Κεντρώων, ο κ. Καρράς έκανε λόγο για ολιγοπώλειο με τις τέσσερις άδειες, ενώ είπε ότι «λυπούμαι ως νέος βουλευτής, γιατί τίθεται θέμα συνταγματικότητας συνεχώς». 

Εκτίμησε, δε, ότι θα υπάρχουν και δικαστικές προσφυγές σίγουρα για το θέμα των αδειών και τότε, όπως είπε,  θα τεθεί θέμα αν θίγεται το δημόσιο συμφέρον και αν θα ξεκινήσουμε μετά από κάποια χρόνια το ίδιο βιολί. 

 

Κατρούγκαλος: Η διαπλοκή θα ηττηθεί

«Το θέαμα δεν είναι αυτό που θα θέλαμε. Θυμίζουν απελπισμένες προσπάθειες δικηγόρων που ξέρουν ότι θα χάσουν την υπόθεση και προσπαθούν να καθυστερήσουν με υποβολή ενστάσεων» υποστήριξε ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, που ανέλαβε εκ μέρους της κυβέρνησης να αποκρούσει την ένσταση συνταγματικότητας που έθεσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος στήριξε τη νομική εισήγηση στη δική του ερμηνεία για το άρθρο 15 του Συντάγματος, ενώ, επικαλούμενος μια σειρά δικαστικές αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αρμόδιος για τον καθορισμό των νέων προϋποθέσεων για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι η κυβέρνηση. 

«Ποιος εμπόδισε τη συγκρότηση του ΕΣΡ;» αναρωτήθηκε σε άλλο σημείο, για να συνεχίσει, λέγοντας πως «η αντιπολίτευση εμπόδισε την στελέχωση της ανεξάρτητης αρχής και σήμερα μας κατηγορεί ότι εμείς την ακυρώνουμε».

«Αν εσείς καταστήσατε αδύνατο να υλοποιήσει την αρμοδιότητά του το ΕΣΡ για την ποιότητα της ενημέρωσης, τότε πρέπει να το κάνει η Βουλή, όπως ορίζει η δική μας ρύθμιση» ανέφερε, ενώ για τον καθορισμό του αριθμού των εκπεμπόμενων καναλιών επικαλέστηκε άλλη απόφαση του ΣτΕ, που μιλά «για κυριαρχικό δικαίωμα του κράτους». 

«Οι συχνότητες και το δικαίωμα της ενημέρωσης ανήκει στο λαό και όχι στους νταβατζήδες, όπως πολύ σωστά χρησιμοποιήθηκε ο όρος από ένα στέλεχος της δικής σας παράταξης» ανέφερε, για να υπενθυμίσει τις τοποθετήσεις του κ. Κώστα Καραμανλή την εποχή του βασικού μετόχου. 

«Τη διαπλοκή υπερασπίζεται η αντιπολίτευση» υποστήριξε, για να σημειώσει «η διαπλοκή θα ηττηθεί».
 

 
Κουμουτσάκος: «Ο πρωθυπουργός κινείται πάνω από το Σύνταγμα και κάτω από το τραπέζι»

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αφαιρεί από το ΕΣΡ την αρμοδιότητα να δίνει άδειες και τη μεταφέρει στην κυβέρνησή του.

«Θέλει να μοιράσει η κυβέρνησή του τις τηλεοπτικές άδειες. Χωρίς να δίνει εξήγηση, αποφασίζει αυθαίρετα και αυταρχικά να δώσει τέσσερις άδειες. Κινείται πάνω από το Σύνταγμα και κάτω από το τραπέζι. Χτίζουν κύκλωμα διαπλοκής, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους» δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος και έκανε λόγο για απόπειρα πολιτικής πόλωσης και διχασμού.
 
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας, από την πρώτη στιγμή, συνειδητά, διαμορφώνει κουλτούρα σύγκρουσης και διχασμού. 

«Είναι μόνιμος εκφραστής διχαστικού λόγου» πρόσθεσε, αναφέροντας ως παραδείγματα το μνημόνιο-αντιμνημόνιο, το ναι και το όχι, το παλιό και το νέο. «Τώρα κατασκευάζει νέα διχαστική γραμμή. Διχάζει με όρους διαπλοκής από τη μία, και δήθεν αθωότητας από την άλλη. Ονομάζει διαπλοκή καθέναν που στρέφεται απέναντι στην πολιτική του. Δηλαδή όλους. Αυτός ο νέος διαχωρισμός, ο νέος στα σκαριά διχασμός, δεν πρόκειται να περάσει» τόνισε.
 

 
Ποτάμι: Τα μεγάλα παζάρια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Να σημειωθεί ότι το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η κυβέρνηση επιμένει να κλείσει τέσσερα κανάλια και να δώσει τέσσερις άδειες σε κάποιους δικούς της καναλάρχες (μεταξύ των οποίων και ένας «Τούρκος φίλος», όπως αποκαλύφθηκε). Αντί να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα δεκαετιών, βάζοντας κανόνες και δίνοντας τέλος σε παρανομίες, προσπαθεί να δημιουργήσει το δικό της ολιγοπώλιο στο χώρο της τηλεόρασης».

Και συνεχίζει: «Βγάζει από την αγορά αυτούς που δεν θα δεχθούν να κλείσουν συμφωνία μαζί της και μεγαλώνει τα κέρδη των τεσσάρων καναλαρχών που θα απομείνουν και θα μοιραστούν τη διαφημιστική πίτα. Αντί δηλαδή να ενισχύσει την πολυφωνία και τον ανταγωνισμό των καναλιών, τον περιορίζει. Όπως θα έκανε και ένα ολοκληρωτικό καθεστώς. Το Ποτάμι επιμένει στη μόνη καθαρή λύση. Να τηρηθεί το Σύνταγμα και να αναλάβει τη διαδικασία το μόνο αρμόδιο όργανο: Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης».

 

Ένωση Κεντρώων: Ο άλλοτε ρομαντικός Τσίπτας ρίχνει μαύρο σε τέσσερα κανάλια

Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση Κεντρώων σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Ο άλλοτε ρομαντικός, ευαίσθητος, αλληλέγγυος και δημοκρατικός Σύριζα που επαναστάτησε για το "μαύρο" της ΕΡΤ, ξαφνικά ρίχνει "μαύρο" στα 4 από τα 8 κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Κ. Τσίπρα με αυτή την λογική, που δεν συνάδει με τις αρχές της αριστεράς, αφήστε ανοιχτά και 4 ραδιόφωνα, 4 εφημερίδες, 4 περιοδικά και 4 ιστοσελίδες. Οι κυβιστήσεις σας δεν έχουν τελειωμό».

 

Φώφη Γεννημάτα: Είναι αντισυνταγματική η ρύθμιση για τα κανάλια

Επίσης, η κυρία Φώφη Γεννημάτα, μιλώντας σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, υποστήριξε ότι «είναι αντισυνταγματική η ρύθμιση που φέρνει σήμερα στη Βουλή για τα κανάλια η κυβέρνηση και αυταρχικός ο τρόπος που το κάνει».

Και συμπλήρωσε: «Είναι άλλο θέμα να θέλεις να βάλεις τάξη στο χώρο και άλλο να θες να καθορίσεις εσύ ο ίδιος το τηλεοπτικό τοπίο στη χώρα».

 

Τι αναφέρει η τροπολογία

Πάντως, η τροπολογία προβλέπει την πλήρη αναδιάρθρωση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου με λειτουργία τεσσάρων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών ενημερωτικού χαρακτήρα εθνικής εμβέλειας, που θα λάβουν άδειες δεκαετούς διάρκειας, έπειτα από διεθνή δημοπρατικό διαγωνισμό. Σύμφωνα με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, αλλά και με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει με fast track τη διαδικασία, αμέσως μετά την ψήφιση της τροπολογίας θα εκδοθεί από τον κ. Παππά η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού.

Ειδικότερα, η όλη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σε τρία βήματα:

- Έκδοση της προκήρυξης σε ελληνικά και αγγλικά από τον αρμόδιο υπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες θα αποτελεί πολυσέλιδο κείμενο που θα περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις του αρχικού νόμου (π.χ. 400 εργαζόμενοι, μετοχικό κεφάλαιο κ.α.) αλλά και επιπρόσθετους, τεχνικούς και άλλους όρους.

- Οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν τους φακέλους τους που θα αξιολογηθούν από τον αρμόδιο υπουργό, ώστε μετά και την εξέταση των πιθανών ενστάσεων να σχηματιστεί μια λίστα υποψηφίων καναλαρχών.

- Όσοι παραμείνουν στη λίστα θα προχωρήσουν στην τελική φάση της δημοπράτησης. Η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας θα καθοριστεί με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του αρμοδίου για ζητήματα Τύπου. Οι τέσσερις που θα κάνουν την καλύτερη οικονομική προσφορά θα πάρουν την άδεια.

Ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας δεν προσδιορίζεται. Όμως, η κυβερνηση έχει επισημάνει πως η αδειοδότηση των καναλιών αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

 

Συνταγματικότητα και εξουσίες υπουργού τα ζητήματα-«φωτιά» 

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας για τις διεθνείς οδικές επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχειρηματολογούν περί «υπερκαναλάρχη υπουργού», μιας και ο κ. Παππάς γίνεται ο απόλυτος διαμορφωτής του νέου σκηνικού, αλλά και θα θέσουν ζήτημα για τη συνταγματικότητα της ρύθμισης. 

Υπενθυμίζεται ότι πάγιο αίτημα της ΝΔ και των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι να περάσουν όλες οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. Συγκεκριμένα, ζητούν ο αριθμός των εκπεμπόμενων καναλιών και η αξιολόγηση των υποψηφίων καναλαρχών να γίνεται από την Ανεξάρτητη Αρχή και όχι από τον υπουργό, επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό υπηρετείται η διαφάνεια και οι συνταγματικές επιταγές. Αυτό ήταν και το βασικό τους επιχείρημα για να στηρίξουν την αρνητική στάση στην εκλογή μελών του ΕΣΡ. 

Όμως, η κυβέρνηση, αντί να δώσει περισσότερες εξουσίες στην Ανεξάρτητη Αρχή... αφαίρεσε και όσες είχε. Παράλληλα, από την πλευρά της αντιπολίτευσης θα υποστηριχθεί ότι ο περιορισμός των εκπεμπόμενων καναλιών σε τέσσερα είναι αυθαίρετος, οδηγεί σε κλείσιμο υφιστάμενων επιχειρήσεων και σε ανεργία δεκάδες εργαζομένους του κλάδου.

Ωστόσο, στην αιτιολογική έκθεση παρατίθενται μια σειρά επιχειρημάτων που, κατά την κυβέρνηση, απαντούν με επάρκεια στο σύνολο των ενστάσεων.

Ειδικότερα, εξηγείται πως η αναγκαιότητα της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας προκύπτει από την αδυναμία της Διάσκεψης των Προέδρων να εκλέξει τα μέλη του ΕΣΡ, αδυναμία που είχε ως αποτέλεσμα την ουσιαστική ακύρωση του αρχικού νόμου για την αναδιάρθρωση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Σε άλλο σημείο μάλιστα υποστηρίζεται ότι η αναγκαιότητα της διεξαγωγής αδειοδοτικής διαδικασίας προκύπτει και από το γεγονός ότι ο χώρος της ραδιοτηλεόρασης παρέμενε εως σήμερα «προνομιακό πεδίο ιδιωτικής αυθαιρεσίας».

 

Για παιχνίδια εξουσίας καταγγέλλουν την κυβέρνηση τα ιδιωτικά κανάλια

Πάντως, η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) με ανακοίνωση απαντά στα κυβερνητικά σχέδια, υποστηρίζοντας πως παραβιάζεται το Σύνταγμα και συγκεκριμένα το άρθρο 15, παρ. 2, το οποίο ορίζει ότι η αρμοδιότητα για την παροχή των τηλεοπτικών αδειών ανήκει στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ), ως Ανεξάρτητη Αρχή. 

Παράλληλα, αμφισβητεί και τα στοιχεία της έκθεσης του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας. Τονίζεται, δε, στην ανακοίνωση, ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει «παιχνίδια εξουσίας», με όρους αδιαφάνειας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Κατά τη διάρκεια του σημερινού (σ.σ χθεσινού) Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι προτίθεται να καταθέσει νομοθετική διάταξη με την οποία θα ορίζεται ότι οι τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας θα είναι τέσσερις και πώς τη διαγωνιστική διαδικασία θα πραγματοποιήσει η Κυβέρνηση, παρακάμπτοντας το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Μάλιστα, ο κ. Πρωθυπουργός, για να δικαιολογήσει την απόφασή του, έκανε λόγο για αντισυνταγματική εκτροπή που έχει προηγηθεί και τον αναγκάζει να προχωρήσει στην κίνησή του αυτή!

Ωστόσο, το Σύνταγμα και συγκεκριμένα το άρθρο 15 παρ. 2 ορίζουν το πλαίσιο των παραπάνω, ξεκαθαρίζοντας ότι η αρμοδιότητα ανήκει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ως Ανεξάρτητη Αρχή. Η Κυβέρνησή διαπράττει συνταγματική εκτροπή, επιδιώκοντας να ελέγξει με τόσο προφανώς μη νόμιμο τρόπο τους φορείς της ενημέρωσης και ψυχαγωγίας μέσω τηλεόρασης. Παίρνει μια αρμοδιότητα που το ίδιο το Σύνταγμα ορίζει ότι ανήκει σε μια Ανεξάρτητη Αρχή, για να κάνει «παιχνίδια εξουσίας»  με όρους αδιαφάνειας.

Την ίδια στιγμή, με άκρως αυταρχικό και καθόλου τεκμηριωμένο τρόπο, η Κυβέρνηση αποφασίζει και διατάσσει ότι οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι τέσσερις, γιατί τόσες προφανώς εξυπηρετούν τις προθέσεις της. Για να «τεκμηριώσει» την απόφαση αυτή, η Κυβέρνηση εμφανίζει ταχυδακτυλουργικά μια μελέτη, από την οποία υποτίθεται ότι προκύπτει η τεκμηρίωση ύπαρξης τεσσάρων μόνο τηλεοπτικών αδειών. Όμως, με τη μελέτη αυτή, η Κυβέρνηση παραπλανά το Κοινοβούλιο, τα κόμματα, τους βουλευτές.

Τα πέντε λανθασμένα συμπεράσματα για τη Μελέτη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας

Συμπέρασμα 1ο: Με την σημερινή τεχνολογία η Digea έχει τη δυνατότητα να εκπέμπει 16 προγράμματα υψηλής ευκρίνειας ή 48 κανονικής ευκρίνειας και στο μέλλον 54 και 150 αντίστοιχα.

Συμπέρασμα 2ο: Η μελέτη έχει ακόμα και αριθμητικά λάθη. Ενώ αναφέρει ότι η χωρητικότητα ενός πολυπλέκτη είναι 24.88 Mbit/s και η απαίτηση μίας ροής υψηλής ευκρίνειας είναι 8 Mbit/s, καταλήγει ότι χωρούν δύο ροές αντί για 3. Το συμπέρασμα των 4 προγραμμάτων βγαίνει μετά από αριθμητικά λάθη, λανθασμένες παραδοχές και λογικές υπερβάσεις.

Συμπέρασμα 3ο: Η μελέτη αναφέρει ότι σε κανένα κράτος της Ε.Ε δεν έχει γίνει διαγωνισμός για χορήγηση αδειών παρόχου περιεχομένου με δημοπράτηση ή άλλη διαδικασία. Για τον υπολογισμό του τιμήματος συγκρίνει με διαδικασίες για χορήγηση χρήσης φάσματος, κάτι που έχει ολοκληρωθεί στην Ελλάδα και έχει καταβληθεί τίμημα € 4.1 εκ ανά πολυπλέκτη. Δηλαδή η πρόταση είναι να πληρωθεί δύο φορές το ίδιο πράγμα.

Συμπέρασμα 4ο: Από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι το τίμημα που έδωσε η Digea είναι υπερβολικό, τουλάχιστον διπλάσιο από την πρόταση της μελέτης

Συμπέρασμα 5ο: Δεν υπάρχει αξιολόγηση ή πρόταση για οικονομική βιωσιμότητα σταθμών.

Ας πάψει λοιπόν η Κυβέρνηση την τακτική δημιουργίας φανταστικών εχθρών που δήθεν δεν θέλουν να μπει τάξη στο τοπίο. Θυμίζουμε ότι τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ, οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους επανειλημμένα, ώστε να ρυθμιστεί επιτέλους το τηλεοπτικό τοπίο, με διαφάνεια, υγιώς, απρόσκοπτα και βιώσιμα, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον πλουραλισμό και την πολυφωνία των απόψεων, αλλά και τις χιλιάδες θέσεις εργασίας. Κι αυτό είναι που η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί, ακριβώς για να μπορεί να ελέγχει και εκβιάζει τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Γι αυτό εφευρίσκει νομοθετικά εκτρώματα, για να μπορέσει να επιβάλει αυθαίρετα τους δικούς της κανόνες.

Καλούμε την Κυβέρνηση, αντί να μιλά απλώς για διαφάνεια και συνταγματική νομιμότητα, να κάνει πράξη τις αρχές που επικαλείται, και με διάλογο να μπουν κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο.

Δεν χρειάζεται να ανακαλυφθεί ο τροχός σε μια χώρα της Ευρώπης. Ισχύει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το προστατεύουν το Σύνταγμα και οι διεθνείς συνθήκες».

 

Τι είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, για τις τηλεοπτικές άδειες

«Στο μνημόνιο η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εκκινήσει έναν διεθνή διαγωνισμό για την πώληση των τηλεοπτικών αδειών και δεσμεύτηκε πως αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα μέτρο για να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Αυτό πρέπει να γίνει με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς νόμους και καθώς δεν έχει γίνει ακόμα καμία πρόταση σχετικά με τον διαγωνισμό, δεν έχει γίνει και καμία συζήτηση με τους θεσμούς. Παρ' όλα αυτά, είναι τα κράτη-μέλη που δίδουν τις άδειες στα τηλεοπτικά κανάλια, καθώς η νομοθεσία αυτή δεν έχει εναρμονιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

 

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και η ΕΣΗΕΑ

Η εσπευσμένη επιδίωξη της Κυβέρνησης να ρυθμίσει το ζήτημα των αδειών των τηλεοπτικών σταθμών, παρακάμπτοντας το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, προκαλεί τις εύλογες ανησυχίες του δημοσιογραφικού Κλάδου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, που συνεδριάζει εκτάκτως αύριο το πρωί, για το συγκεκριμένο θέμα, οφείλει να επαναλάβει, για άλλη μια φορά, τις πάγιες θέσεις του:

- Επιμένει στη θεσμοθέτηση των κανόνων που διασφαλίζουν την απόλυτη διαφάνεια στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ, ύστερα μάλιστα από 25 χρόνια αυθαιρεσίας και διαπλοκής που μονίμως καταγγέλλουν οι δημοσιογράφοι.

- Είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε απόπειρα συγκέντρωσης των ΜΜΕ, είτε αυτή συνδέεται με την επιχειρηματικότητα, είτε επιδιώκεται από πολιτικές.

- Απαιτεί την πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, όσων ακόμη εργάζονται, και κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τον Κώδικα Δεοντολογίας.

Η ενημέρωση είναι ζήτημα Δημοκρατίας και δεν το παζαρεύουμε.

Πηγή: protothema.gr

Best of internet