Γαλλία: Πρώτο «ναι» στην στέρηση υπηκοότητας για τρομοκράτες

Gazzetta team
Γαλλία: Πρώτο «ναι» στην στέρηση υπηκοότητας για τρομοκράτες
Μία μοιρασμένη Γαλλική Εθνοσυνέλευση έδωσε το πρώτο «ναι» στην εισαγωγή στο Σύνταγμα της στέρησης υπηκοότητας για όσους κατόχους διπλής υπηκοότητας καταδικάζονται για τρομοκρατία -μία συμβολική κίνηση που έχει προκαλέσει όμως έντονη συζήτηση στο εσωτερικό του κυβερνητικού στρατοπέδου.

Η τελική τύχη που θα έχουν τα μέτρα, που είναι τμήμα συνταγματικής μεταρρύθμισης (και ως εκ τούτου χρειάζονται μεγάλη πλειοψηφία) θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς ολόκληρο το πακέτο θα πρέπει να περάσει και από τη Γερουσία.

Στην πρώτη ψηφοφορία για την εισαγωγή του αμφιλεγόμενου μέτρου στο Σύνταγμα, 162 ψήφισαν υπέρ, 148 ψήφισαν κατά και 22 απείχαν. Διαρροές υπήρξαν και στα δύο μεγάλα μπλοκ, το σοσιαλιστικό στρατόπεδο αλλά και το στρατόπεδο της δεξιάς των «Ρεπουμπλικανών».

Η συζήτηση για το αμφιλεγόμενο μέτρο ήταν το φόντο και της παραίτησης της υπουργού Δικαιοσύνης, Κριστιάν Τομπιρά.

Μετά την έκβαση της πρώτης ψηφοφορίας για την υπηκοότητα, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε αισιόδοξος πως στις επόμενες ψηφοφορίες «η στήριξη θα είναι ευρύτερη και η συνταγματική μεταρρύθμιση θα περάσει».

Το μέτρο για την στέρηση της υπηκοότητας είναι το δεύτερο στο πακέτο των συνταγματικών αλλαγών στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Το πρώτο ήταν η εγγραφή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο Γαλλικό Σύνταγμα, η οποία είχε πάρει επίσης την προηγούμενη ημέρα την πρώτη κοινοβουλευτική έγκριση, με τις αντιδράσεις να είναι πιο περιορισμένες.

Πηγή: tovima.gr