Δείτε τον Βαρουφάκη να ανακοινώνει το κόμμα του (vid&pics)

Gazzetta team
Δείτε τον Βαρουφάκη να ανακοινώνει το κόμμα του (vid&pics)
Από το Βερολίνο η παρουσίαση του DiEM25 - Η Ευρώπη είτε θα εκδημοκρατιστεί είτε θα διαλυθεί, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Επίσημη πρώτη για το κίνημα του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, το οποίο «ανοίγει» τα φτερά του με στόχο τον… εκδημοκρατισμό της Ευρώπης από τη Γερμανία.

Στο ιστορικό θέατρο Volksbühne του Βερολίνου ο κ. Βαρουφάκης παρουσιάζει αυτή την ώρα το διεθνές Κίνημα για τον Εκδημοκρατισμό της Ευρώπης «DiEM25», με κεντρικό σύνθημα «Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα εκδημοκρατιστεί ή θα διαλυθεί».

Με πλάνα από παλαιότερες συνεδριάσεις του Eurogroup και τους άσπονδους φίλους του, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγ Σόιμπλε, ξεκίνησε η παρουσίαση του νέου κινήματος του Γιάνη Βαρουφάκη από το Βερολίνο. Στο βίντεο που προβλήθηκε στο ιστορικό θέατρο εναλλάσσονταν εικόνες προσφύγων και διαδηλωτών, το οποίο ολοκληρώθηκε με πλάνα από ανθισμένα λουλούδια και εικόνες χαρούμενων παιδιών μέχρι να καταλήξει στο logo του νέου κινήματος.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα καταχειροκροτούμενος από τους υποστηρικτές του, καλωσόρισε το κοινό στα γερμανικά και συνέχισε μιλώντας στα αγγλικά απευθυνόμενος σε όλους που παρακολουθούν τη ζωντανή μετάδοση της παρουσίασης αλλά «και στους λίγους που φοβούνται ότι κάτι καλό θα συμβεί απόψε».

«Το να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία είναι καθήκον μας. Η Ευρώπη είτε θα εκδημοκρατιστεί είτε θα διαλυθεί. Είμαστε ενωμένοι λόγω της διαφορετικότητάς μας. Εμείς εδώ είμαστε αλληλέγγυοι. Ο κόσμος ξέρει ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Ευρώπης», είπε ο πρώην ΥΠΟΙΚ.

Συνεχίζοντας από το θέατρο του Βερολίνου, δήλωσε: «Η μεγάλη αυταπάτη στη δική μας ΕΕ είναι απλή: υπάρχει προσέγγιση απολιτική. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί θέλουν να μην υπάρχει δημοκρατικός έλεγχος σε επίπεδο ΕΕ. Πώς εμείς επιτρέψαμε να συμβεί κάτι τέτοιο; Η απάντηση έγκειται στις απαρχές της ΕΕ. Η ΕΕ ξεκίνησε ως ένα καρτέλ των βαρέων οικονομιών. Πολύ μεθοδικά σημειώθηκε η διαδικασία αποπολιτικοποίησης των αποφάσεων. Αυτός είναι φαύλος κύκλος του απολυταρχισμού και της οικονομικής κρίσης. Όσο μεγαλύτερη ύφεση, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη απολυταρχισμού».

Εξηγώντας τι είναι το κίνημα DiEm, δήλωσε: «Είμαστε ένα αριστερό κίνημα; Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ είμαι Αριστερός».

Στη συνέχεια, μίλησε για τον σκοπό το κινήματος, λέγοντας: «Εμείς έχουμε την πρόθεση να χτίσουμε έναν συνασπισμό που θα μία ευρεία συμμαχία ριζοσπαστικών δημοκρατών, φιλελεύθερων δημοκρατικών. Σκοπός είναι να φέρουμε τον δήμο πίσω στη δημοκρατία. Η κριτική μας για τις Βρυξέλλες δεν είναι για τους καλούς ανθρώπους που εργάζονται στους θεσμούς. Πρέπει να εργάζονται για το λαό. η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η πλήρης διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων. Αν μπορείτε να ρίξετε φως σε ένα δωμάτιο που παίρνονται αποφάσεις σε Βρυξέλλες και Βερολίνο τότε αυτό είναι στα σχέδιά μας. Θέλουμε ζωντανή μετάδοση από τις συναντήσεις των φορέων. Θα ζητήσουμε από τον πρόεδρο της Κομισιόν του Eurogroup να εκκινήσουν τη διαδικασία διάχυσης φωτός, τη ζωντανή μετάδοση. Αν δεν είναι πρόθυμοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν στους πολίτες γιατί δε θα το κάνουν».





Στην ανακοίνωση του θεάτρου για την παρουσίαση του κινήματος DiEM25, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρεται ως «ροκ σταρ της Οικονομίας», ενώ επισημαίνεται πως οι καλεσμένοι «που έρχονται από ολόκληρη την ήπειρο, είναι αποφασισμένοι να δημιουργήσουν ένα κίνημα που δεν γνωρίζει από όρια και είναι ελεύθερο από οργανωμένα συμφέροντα.

Την ίδια στιγμή, διευκρινίζεται ότι το κίνημα δεν έχει χρηματοδότες, ούτε σπόνσορες, ούτε δεσμεύσεις, επομένως το εισιτήριο των 12 ευρώ για την παρακολούθηση της ομιλίας του κ. Βαρουφάκη ερμηνεύεται ως μία μικρή συνεισφορά στο ξεκίνημα του DiEM25.

Πηγή: protothema.gr