Τα τρακτέρ στην Αθήνα - Το σχέδιο της κυβέρνησης πριν τη μετωπική με τους αγρότες

Gazzetta team
Τα τρακτέρ στην Αθήνα - Το σχέδιο της κυβέρνησης πριν τη μετωπική με τους αγρότες
Ετοιμάζει αλλαγές στις εισφορές τους και νέα πρόσκληση σε διάλογο, αλλά καταρτίζει και επιχειρησιακό πλάνο, για να μην κατέβουν στην πρωτεύουσα - Συνάντηση Κουρουμπλή με τον αγροτοσυνδικαλιστή Μπούτα - Μπλόκο Νίκαιας: Δεν θα φύγουμε με άδεια χέρια από την Αθήνα.

«Ραντεβού» στην Αθήνα, την ερχόμενη Παρασκευή, έχουν δώσει οι αγρότες από πολλά μπλόκα της χώρας, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να κορυφώσουν τις αντιδράσεις τους για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό τους.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση φαίνεται πως σχεδιάζει την άμυνά της, τόσο σε πολιτικό-επικοινωνιακό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό, καθώς εκπονεί επιχειρησιακό σχέδιο, προκειμένου να εμποδίσει την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα.

Καθώς φαίνεται, για την κυβέρνηση αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η αντιμετώπιση των αγροτικών κινητοποιήσεων, μολονότι χθες, από την Τεχεράνη, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανώτατες κυβερνητικές πηγές επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν τη σημασία των αγροτικών κινητοποιήσεων, ξεκαθαρίζοντας στην ουσία ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω, ούτε φοβάται τις επιπτώσεις από αυτές τις αντιδράσεις.

Μάλιστα, από την κυβέρνηση επέκριναν ευθέως τους αγρότες ότι δεν υπολογίζουν τη συνολική κοινωνική ανάγκη.

«Είναι εξαιρετικά εγωιστικό αυτό που κάνουν οι αγρότες, ενώ τους λέμε ελάτε στο διάλογο και δεν έρχονται. Η πρόταση νόμου δεν αφορά μόνο αυτούς, αλλά όλη την κοινωνία, τον άνεργο, τον χαμηλοσυνταξιούχο, δεν έχουν φωνή αυτοί;» αναρωτήθηκε με νόημα κυβερνητικός παράγοντας, προσθέτοντας ότι «ειδικά οι αγρότες ευνοούνται από αυτό» και διαμηνύοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα να δώσουμε».

Η ίδια ανώτατη κυβερνητική πηγή τόνιζε: «Δεν ανησυχώ για τους αγρότες, αλλά για το προσφυγικό, την αξιολόγηση, την πορεία της οικονομίας, για το πώς θα προχωρήσουμε στην ανάπτυξη μέσα από μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».


Πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να εμποδίσει την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα

Σήμερα, όμως, φαίνεται ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αναπροσαρμόσει την στρατηγική της έναντι των αγροτών, επιδιώκοντας να αποτρέψει την κάθοδό τους στην Αθήνα και τα πλάνα τους να «στρατοπεδεύσουν» στην πλατεία Συντάγματος καθόλη τη διάρκεια του τριημέρου.

Έτσι, φαίνεται πώς επιλέγει να κινηθεί με στρατηγική «μαστίγιο και καρότο»: από τη μία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται αύριο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ή στη συνέχεια, σε δήλωση-διάγγελμά του, να απευθύνει νέα έκκληση σε διάλογο προς τους αγρότες, παρουσιάζοντας τη νέα πρόταση της κυβέρνησης, η οποία φέρεται να περιλαμβάνει αλλαγές στο ύψος των εισφορών. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Από την άλλη, οι αξιωματικοί της Αστυνομίας φέρονται να βρίσκονται σε «πυρετό» διαβουλεύσεων, προκειμένου να καταρτιστεί επιχειρησιακό σχέδιο και να «μπλοκαριστούν» τα τρακτέρ που θα επιχειρήσουν να κατέβουν στην Αθήνα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί το επιχειρησιακό πλάνο, καθώς οι αξιωματικοί δεν γνωρίζουν αν και πόσα τρακτέρ θα προσπαθήσουν να φτάσουν στην Αθήνα, από ποιες περιοχές θα ξεκινήσουν και φυσικά πόσο αποφασισμένοι είναι οι αγρότες θα φτάσουν με τα γεωργικά μηχανήματα στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Χαρακτηριστικό του πόσο σοβαρά απασχολεί την ηγεσία του υπουργείου το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων είναι το γεγονός ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι ετήσιες κρίσεις των αξιωματικών, που υποτίθεται θα ολοκληρώνονταν μέχρι την Τρίτη.

«Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος και ο ΚΟΚ, όμως αυτό δεν ξέρουμε αν αποκλείει το ενδεχόμενο εισόδου μερικών δεκάδων τρακτέρ για συμβολικούς λόγους, όπως έγινε πριν λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη...» τονίζει στέλεχος της Κατεχάκη και προσθέτει: «Το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε εκατοντάδες τρακτέρ να φτάσουν στο Σύνταγμα». Διαβάστε περισσότερα εδώ

Για το ζήτημα της καθόδου των αγροτών στην Αθήνα συνομίλησαν και το βράδυ της Τρίτης, σε κατ' ιδίαν συνάντηση, ο εκ των συντονιστών στα μπλόκα της Θεσσαλίας, Βαγγέλης Μπούτας, με τον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ο κ. Μπούτας του ζήτησε να επιτραπεί η είσοδος στην πόλη για 100 τρακτέρ, ως συμβολική παρουσία των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας. Έπειτα από συζητήσεις, ο αριθμός αυτός έπσε στα 50. Η κυβέρνηση αναμένεται να απαντήσει αύριο στο αίτημα του κ. Μπούτα.

Μπλόκο της Νίκαιας: Δεν θα φύγουμε από την Αθήνα με άδεια χέρια

«Ζητάμε από την κυβέρνηση πολιτική λύση. Όχι καταστολή και ποινικοποίηση του αγώνα μας. Δηλώνουμε ότι δεν θα φύγουμε από την Αθήνα με άδεια χέρια».

Αυτή είναι η απάντηση που δίνουν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας προς την κυβέρνηση, με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου σχετικά με την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, υπογραμμίζει την αμετακίνητη στάση των αγροτών να κατέλθουν την Παρασκευή στην Αθήνα.

Και επισημαίνει: «Εμείς, κατεβαίνουμε στην Αθήνα στο πλαίσιο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων μας. Τα προβλήματά μας είναι προβλήματα επιβίωσης και τα αιτήματά μας πρέπει να ικανοποιηθούν, αν θέλουν να παραμείνουμε στα χωράφια μας. Ζητάμε από την κυβέρνηση πολιτική λύση και όχι καταστολή και ποινικοποίηση του αγώνα μας. Με αυτή την έννοια, εμείς δηλώνουμε ότι και θα πραγματοποιηθεί η κάθοδός μας στην Αθήνα και θα διαδηλώσουμε στο Σύνταγμα μαζί με το λαό των Αθηνών και για να εκφράσει τη συμπαράστασή του στον αγώνα μας, αλλά και για να παλέψουμε μαζί, αφού το αίτημα για απόσυρση του ασφαλιστικού και του φορολογικού είναι κοινό και ο κοινός αγώνας θα είναι και πιο αποτελεσματικός. Δηλώνουμε προς την κυβέρνηση ότι δεν θα αποχωρήσουμε με άδεια χέρια».

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της καθόδου στην Αθήνα την Παρασκευή, οι συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό, ενώ, όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της σήμερα η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, αύριο στις 10 το πρωί θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, με γενικό θέμα: «Γιατί ερχόμαστε στην Αθήνα, τι διεκδικούμε και γιατί».

Αντιδρούν οι αστυνομικοί στο ενδεχόμενο να τεθούν αντιμέτωποι με τους αγρότες

«Αγκάθι», ωστόσο, στις κυβερνητικές προθέσεις, ενδέχεται να αποτελέσει και η στάση των αστυνομικών, οι οποίοι διαμηνύουν ότι δεν επιθυμούν να συγκρουστούν με τους αγρότες που θα βρεθούν στην Αθήνα, αν τους δοθεί τέτοια εντολή.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), Σταύρος Μπαλάσκας.

Μιλώντας στον Σκάι, υπογράμμισε: «Το 20% των ανδρών που υπηρετούν στα ΜΑΤ είναι παιδιά αγροτών. Είναι παιδιά ηλικίας από 19 έως 27 ετών και κανείς δεν γνωρίζει πώς θα αντιδράσουν σε περίπτωση που τους δοθεί η διαταγή να σταματήσουν τους αγρότες».

«Είναι πρόβλημα για τους αστυνομικούς να βρεθούν αντιμέτωποι με λαϊκές μάζες, οι οποίες έχουν δίκιο» συμπλήρωσε ο κ. Μπαλάσκας.

Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε πως «είναι άγνωστο αν θα πειθαρχήσουν πολλοί αστυνομικοί στην εντολή της Παρασκευής» και υπενθύμισε πως «σε παλιότερες κινητοποιήσεις των αγροτών, όταν η τότε κυβέρνηση φοβήθηκε πως τα ΜΑΤ θα πετάξουν κάτω τα γκλομπ και τις ασπίδες, αποφασίστηκε να ξεφουσκώσουν τα λάστιχα των τρακτέρ…».

Πηγή: protothema.gr