Παρά τους φόβους Τσακαλώτου οι Ευρωπαίοι «βλέπουν» την αξιολόγηση το καλοκαίρι

Gazzetta team
Παρά τους φόβους Τσακαλώτου οι Ευρωπαίοι «βλέπουν» την αξιολόγηση το καλοκαίρι
Τους φόβους του Ευκλείδη Τσακαλώτου για ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης με την έλευση του... θέρους, επιβεβαιώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με δηλώσεις τους στο γερμανικό πρακτορείο MNI.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ΜΝΙ, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, μιλώντας φυσικά ανώνυμα, υπογράμμισαν ότι οι πρώτες επαφές μεταξύ Αθήνας και επικεφαλής των θεσμών ήταν απλά διερευνητικές, ενώ μπορούν να διαρκέσουν πολλούς μήνες, εάν η Ελλάδα δεν δεχθεί τελικώς τις προτάσεις των δανειστών ή έστω εάν δεν κατορθώσει να παρουσιάσει μέτρα που θα έχουν ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

«Οι συνομιλίες της προηγούμενης εβδομάδας ήταν απλά διερευνητικές», ξεκαθαρίζει η πρώτη ευρωπαϊκή πηγή, η οποία προσέθεσε ότι η Ελλάδα έχει αρκετά χρήματα έως τον Ιούνιο και ως εκ τούτου υπάρχει στη διάθεσή των δύο πλευρών αρκετός χρόνος έως ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Αυτό ακριβώς, όμως, απεύχεται ο υπουργός Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτος, ο οποίος, μιλώντας στη Βουλή, δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι «εάν η αξιολόγηση πάει για Μάιο-Ιούνιο... καήκαμε», εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν την ερχόμενη εβδομάδα και η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί είτε έως τα τέλη Φεβρουαρίου είτε στις αρχές Μαρτίου.

Εντελώς διαφορετική η εκτίμηση μίας ακόμη ευρωπαϊκής πηγής που μιλά στο ΜΝΙ, καθώς υποστηρίζει ότι υπάρχει διευρυμένο κενό μεταξύ αυτών που απαιτούν οι θεσμοί και αυτών που προτείνει η ελληνική πλευρά, με μία ακόμη δυσκολία να έγκειται στο γεγονός ότι δεν έχει υπολογιστεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια το ύψος στο οποίο θα φθάσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.

Όσο για τη δυνατότητα η Αθήνα να καταθέσει κάποια άλλα μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν κάποιες εκ των απαιτήσεων των δανειστών οι οποίες δεν φαίνεται να γίνονται εύκολα δεκτές από την κοινωνία, οι ευρωπαϊκές πηγές υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό, καθώς «η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να το πράξει».

Πηγή: newmoney.gr