+slo-gun

Ο Ερντογάν απειλούσε να στέλνει πρόσφυγες με λεωφορεία σε Ελλάδα και Βουλγαρία

Ο Ερντογάν απειλούσε να στέλνει πρόσφυγες με λεωφορεία σε Ελλάδα και Βουλγαρία

Ο Ερντογάν απειλούσε να στέλνει πρόσφυγες με λεωφορεία σε Ελλάδα και Βουλγαρία

Έγγραφα-ντοκουμέντα για το «παιχνίδι» που παίζουν Κομισιόν και Τουρκία στην πλάτη της Ελλάδας.  

«Χοντρό» παιχνίδι παίζεται στις πλάτες της Ελλάδας, με αιχμή το προσφυγικό. Αποκαλυπτικά έγγραφα καταδεικνύουν πως κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι οι προειδοποιήσεις της Κομισιόν κατά της Ελλάδας, που φτάνουν ακόμα και στην απειλή της αποπομπής από τη Σένγκεν, ενώ, την ίδια ώρα, η Τουρκία παραμένει στο απυρόβλητο, όσον αφορά στις δικές της παραλείψεις ως προς τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Από τα ντοκουμέντα αυτά, που φέρνει στο φως το euro2day.gr, προκύπτει ότι από τις 16 Νοεμβρίου -και όταν είχε ήδη συμφωνηθεί το λεγόμενο «Action Plan» μεταξύ Τουρκίας και Κομισιόν- ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην Αττάλεια της Τουρκίας, απείλησε ότι, εάν η ΕΕ δεν συνδέσει το προσφυγικό με την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, τότε:

1. Θα στείλει με λεωφορεία πρόσφυγες σε Ελλάδα και Βουλγαρία και θα αφήσει τους πρόσφυγες και δη μικρά παιδιά να πνίγονται στις ακτές της.

2. Δεν αποδέχεται τα τρία δισ. ευρώ για δύο χρόνια που είχε συμφωνήσει και θέλει τρία δισεκατομμύρια τον χρόνο τουλάχιστον, διαφορετικά δεν θα υπάρξει συμφωνία.

3. Ζητά άνοιγμα όλων των κεφαλαίων ένταξης συντομότερα και δεν επιδέχεται υποδείξεις από την Κομισιόν.

4. Η Κομισιόν σκοπίμως καθυστέρησε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου της Τουρκίας, έπειτα από αίτημα του ιδίου του Ερντογάν, για να τον βοηθήσουν να κερδίσει τις εκλογές.

Οι σχετικοί διάλογοι ανάμεσα στους κοινοτικούς αξιωματούχους και τον Τούρκο πρόεδρο αποκρύφθηκαν από την ΕΕ. Τα κράτη-μέλη δεν ενημερώθηκαν ως έπρεπε (ούτε ο Ελληνας πρωθυπουργός, που είχε επίσημο ταξίδι στη Τουρκία την επόμενη μέρα), ενώ στους δημοσιογράφους δόθηκε διαφορετική ενημέρωση...

Έκτoτε, οι πιέσεις προς την Ελλάδα εντάθηκαν και αναμένεται να κλιμακωθούν εκ νέου από αυτή την Τετάρτη, καθώς η ΕΕ διεκδικεί ενεργό ρόλο στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας και θέλει να φέρει χιλιάδες ξένους αστυνομικούς και φύλακες, με τη δικαιολογία ότι η χώρα μας δεν μπορεί μόνη της.

Από τα εμπιστευτικά έγγραφα διαφαίνεται ότι η Άγκυρα έφερε την ΕΕ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, έκανε μια συμφωνία βασισμένη σε υποσχέσεις και έκτοτε εκβιάζει και ζητάει περισσότερα, προκειμένου να την υλοποιήσει. Υπάρχει από την πλευρά Ερντογάν η «καχυποψία» ότι η ΕΕ δεν θα εφαρμόσει τις υποσχέσεις για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και πατάει εκεί, ώστε να μην κάνει τίποτα για να ανακόψει τις ροές των προσφύγων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το νέο τουρκικό πλάνο θέλει να εμπλέξει την ΕΕ και στις στρατιωτικές επεμβάσεις που κάνει στη Συρία, με πρόσχημα το προσφυγικό, θέλει περίπου 30 δισ. ευρώ από «παγκόσμιους δωρητές» για να κρατήσει τους πρόσφυγές στα εδάφη της, ενώ φέρνει τις ελληνοτουρκικές διαφορές και το Κυπριακό στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να «λάβει» και από εκεί υποχωρήσεις, που δεν άπτονται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

 

 

 

 

Πηγή: protothema.gr
 

Best of internet