Φόβος και πολιτική αβεβαιότητα «βουλιάζουν» το Χρηματιστήριο

Gazzetta team
Φόβος και πολιτική αβεβαιότητα «βουλιάζουν» το Χρηματιστήριο
Σε αχαρτογράφητα νερά εισήλθε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς έχασε τα επίπεδα των 471 μονάδων που αποτελούσαν το χαμηλό του 2012 και βυθίζεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών.

Η μαζική πώληση τραπεζικών τίτλων οδηγεί σε γενικευμένο μπαράζ ρευστοποιήσεων το Χρηματιστήριο Αθηνών την Δευτέρα, συμπαρασύροντας και μετοχές που είχαν επιδείξει αντοχές στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Όπως επισημαίνει στο insider.gr ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος του Τμήματος Ανάλυσης τηςBeta Χρηματιστηριακή, πίσω από τις μαζικές ρευστοποιήσεις βρίσκεται ο φόβος, κυρίως ο φόβος των ξένων επενδυτών, ο οποίος τροφοδοτείται από την εντεινόμενη πολιτική ανασφάλεια που κυριαρχεί στη χώρα το τελευταίο διάστημα.

Οι ρευστοποιήσεις αποδίδονται κυρίως σε ξένα funds, τα οποία κατέχουν το 60% της ελληνικής κεφαλαιοποίησης σήμερα, με επίκεντρο τους τραπεζικούς τίτλους που περιλαμβάνονται σε χαρτοφυλάκια με μόχλευση.

Ο κ. Χατζηδάκης δεν βλέπει «φρένο» στη νευρικότητα και εκτιμά ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα 24ωρα, ελλείψει θετικών καταλυτών για την ελληνική οικονομία και, πρωτίστως, το μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τελευταίες 5 συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει το 15% της αξίας του.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει την Coca Cola, η οποία έχει σήμερα μεγαλύτερη αποτίμηση από τις αποτιμήσεις και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αθροιστικά, οι οποίες σημειωτέον τροφοδοτήθηκαν με 13,7 δισ. ευρώ στην πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση.

Εν τω μεταξύ, η αγορά δεν μπορεί να λάβει στήριξη ούτε από τις διεθνείς αγορές, οι οποίες εξακολουθούν να καταγράφουν σημαντικές απώλειες και στη σημερινή συνεδρίαση.

Ως εκ τούτου, ανακεφαλαιώνει ο κ. Χατζηδάκης, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει πέσει «θύμα» μιας σειράς αρνητικών παραγόντων και οι επενδυτές θα πρέπει να δείξουν πολύ μεγάλη προσοχή τόσο στις πράξεις αγοράς όσο και στις πράξεις πώλησης, καθώς κανείς δεν μπορεί στην παρούσα φάση να αποκλείσει το ενδεχόμενο περαιτέρω πτώσης.

Στα «αγκάθια» που καθυστερούν την αξιολόγηση και την κωλυσιεργία που παρατηρείται στη διαχείριση των κόκκινων δανείων εστιάζει τη νέα, βίαιη πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών οΚώστας Μονογιός, αναλυτής της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή.

«Ο λόγος που οι επενδυτές “πετούν” έτσι τα τραπεζικά χαρτιά είναι αναμφίβολα η αβεβαιότητα και οι αρνητικές εξελίξεις που ενδεχομένως βλέπουν σε πολιτικό επίπεδο», σχολιάζει στο insider.gr, εστιάζοντας την απογοήτευση των –ξένων κυρίως– επενδυτών στην κατακρήμνιση της αξίας των τραπεζών τους τελευταίους μήνες. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει την Τράπεζα Πειραιώς, η κεφαλαιοποίηση της οποίας έχει υποχωρήσει στα 900 εκατ. ευρώ, έναντι 2,5 δισ. ευρώ μετά την ανακεφαλαιοποίηση τον Νοέμβριο.

«Όλα τα θέματα (αξιολόγηση, κόκκινα δάνεια κ.α.) μένουν ανοιχτά και η αγορά τιμωρεί», εξηγεί ο κ. Μονογός, προειδοποιώντας ότι «όταν ένα παράθυρο [ευκαιριών] κλείσει, πολύ δύσκολα θα συντρέξουν οι προϋποθέσεις για να ανοίξει ξανά».

Βασικό πρόβλημα της αγοράς, υποστηρίζει, είναι η απορροφητικότητα και η ρευστότητα που λείπουν από την ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα οι ρευστοποιήσεις εκ μέρους των ξένων funds που τοποθετήθηκαν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να λαμβάνουν συστημικές διαστάσεις.

Ο μεγαλύτερος φόβος των παραγόντων της αγοράς, αυτή τη στιγμή, είναι η μετάδοσης του πανικού και στους μη τραπεζικούς τίτλους, οι οποίοι στηρίζουν προς το παρόν την αγορά, καταλήγει ο κ. Μονογιός.

Άλλοι χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν την πτώση των τραπεζικών τίτλων στις πωλήσεις funds που βρέθηκαν να έχουν τους εν λόγω τίτλους μετά την υποχρεωτική μετατροπή των ομολόγων τους στις Eurobank, Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank σε μετοχές κατά τις αυξήσεις κεφαλαίου του Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρεουν και άλλοι χρηματιστηριακοί αναλυτές, πλέον δεν υπάρχει κανένα συγκριτικό στοιχείο βάσει της ιστορικότητας που να μπορεί να αξιοποιηθεί στη τεχνική ανάλυση για να προσδιοριστεί το μέχρι που μπορεί να φθάσει η ελληνική κεφαλαιαγορά.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η αγορά είναι σε υπερ – πουλημένα επίπεδα που ενσωματώνουν σε σημαντικό βαθμό το πολιτικό ρίσκο. Ωστόσο, η πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων και ειδικά των τραπεζικών τίτλων δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας.

Λίγο μετά τις 15:00, ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε στις 468,60 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 7%. Είναι χαρακτηριστικό πως ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών σημειώνει πτώση 21,70%, στις 25,920 μονάδες. Η Eurobank υποχωρεί στα 0,3970 ευρώ με πτώση 27,55%, η Εθνική σημειώνει πτώση 26,11% στα 0,1500 ευρώ, η Πειραιώς υποχωρεί κατά 23,53% στα 0,104 ευρώ και η Alpha Bank κατά 14,71% στα 1,16 ευρώ.

Πηγή: insider.gr