Εως 25 ημέρες στα hotspot οι μετανάστες

Gazzetta team
Εως 25 ημέρες στα hotspot οι μετανάστες
Μπορεί η κυβέρνηση να κάνει λόγο για ολιγόωρη παραμονή προσφύγων και μεταναστών στα hot spot, ωστόσο, βάσει του νομοσχεδίου που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά το Σαββατοκύριακο προβλέπεται ότι μπορεί να μένουν εκεί έως και 25 ημέρες.
Συγκεκριμένα στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο προβλέπεται ότι ο διοικητής του κάθε κέντρου καταγραφής, θα μπορεί να παρατείνει την παραμονή για όσους δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μέχρι και τις 25 ημέρες.Στο άρθρο 9 του νομοσχεδίου περιγράφεται, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ότι οι εισερχόμενοι στο hotspot θα τελούν «σε καθεστώς περιορισμού της ελευθερίας» μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες: Καταγραφή στοιχείων, λήψη αποτυπωμάτων, εξακρίβωση ταυτότητας, ιατρικός έλεγχος, αίτηση ασύλου, παραπομπή σε διαδικασία επανεισδοχής ή απέλασης. Στο σημείο αυτό όμως σημειώνεται ότι αν ο χρόνος των τριών ημερών δεν φτάσει για να ολοκληρωθούν όλα όσα πρέπει, τότε ο διοικητής του Κέντρου μπορεί να παρατείνει το καθεστώς περιορισμού για 25 ημέρες.

Εντωμεταξύ έκρυθμη παραμένει η κατάσταση σε Κω αλλά και στα Διαβατά Θεσσαλονίκης όπου πρόκειται να δημιουργηθούν κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων, με τους κατοίκους να αντιδρούν έντονα.


Πηγή: iefimerida.gr