Οι όροι της Λαγκάρντ για ελάφρυνση του χρέους

Gazzetta team
Οι όροι της Λαγκάρντ για ελάφρυνση του χρέους
«Τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν, το ασφαλιστικό πρέπει να μεταρρυθμιστεί, το σύστημα είσπραξης φόρων πρέπει να βελτιωθεί ώστε να υπάρχουν έσοδα, η φοροδιαφυγή να σταματήσει και η ελάφρυνση του χρέους από τους άλλους Ευρωπαίους θα πρέπει να συνοδεύει αυτή τη διαδικασία» διευκρίνισε η επικεφαλής του Ταμείου.

Τη δική της... εξίσωση με όσα πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική πλευρά εάν επιθυμεί οι δανειστές να προχωρήσουν σε σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους παρουσίασε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ότι καμία ελάφρυνση χρέους, όσο μεγάλη και αν είναι, δεν μπορεί να καταστήσει το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο.


Κατά την άποψη της επικεφαλής του Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να πετύχει το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να εφαρμοστούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και έπειτα να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους. «Τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν, το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί, το σύστημα είσπραξης φόρων πρέπει να βελτιωθεί ώστε να υπάρχουν έσοδα, η φοροδιαφυγή να σταματήσει και η ελάφρυνση του χρέους από τους άλλους Ευρωπαίους θα πρέπει να συνοδεύει αυτή τη διαδικασία» περιέγραψε τη διαδικασία η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Πάντα έλεγα ότι το Ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να στηρίζεται σε δύο «πυλώνες»: ο ένας είναι αυτός των σημαντικών μεταρρυθμίσεων και ο άλλος αυτός της ελάφρυνσης του χρέους. Επιμένουμε σε αυτή την άποψη: Σημαντική μεταρρύθμιση, ελάφρυνση χρέους. Εάν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι τόσο σημαντική, ουσιαστική και βαθιά όσο χρειάζεται, αυτό θα σημαίνει περισσότερη ελάφρυνση χρέους από την άλλη πλευρά (εννοεί τους Ευρωπαίους). Αλλά, εξίσου, καμία ελάφρυνση χρέους, όσο μεγάλη και αν είναι, δεν μπορεί να καταστήσει το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο» τόνισε η κυρία Λαγκάρντ.

Συνεχίζοντας, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπογράμμισε: «Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Για να είναι η χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα ισοσκελισμένη, κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός πρέπει να διαθέτει 10% του ΑΕΠ στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Αυτό δεν είναι βιώσιμο, ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 2.5% του ΑΕΠ. Το 10% δεν είναι βιώσιμο. Οπότε, πρέπει όλα [τα νούμερα] να βγαίνουν και το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, και αυτό επιβάλλει να λαμβάνονται τώρα μέτρα που θα έχουν διάρκεια για να το καταστήσουν βιώσιμο».

«Θέλω να πω, ότι πραγματικά δεν μου αρέσει όταν μας παρουσιάζουν ως το δρακόντειο, αυστηρό, τρομερό ΔΝΤ (και αυτό) διότι δεν θέλουμε δρακόντεια οικονομικά μέτρα να εφαρμόζονται στην Ελλάδα, που έχει υποστεί τόσες θυσίες» ξέσπασε η Κριστίν Λαγκάρντ και συνέχισε: «Πάντα λέγαμε ότι η οικονομική προσαρμογή δεν πρέπει να είναι υπερβολική, ώστε η οικονομία να συνεχίσει να λειτουργεί και τελικά να αυξηθεί. Αλλά τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν, το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί, το σύστημα είσπραξης φόρων πρέπει να βελτιωθεί ώστε να υπάρχουν έσοδα, η φοροδιαφυγή να σταματήσει και η ελάφρυνση του χρέους από τους άλλους Ευρωπαίους θα πρέπει να συνοδεύει αυτή τη διαδικασία».

«Θα δώσουμε μεγάλη προσοχή στην βιωσιμότητα των μεταρρυθμίσεων, στο γεγονός ότι πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα, και στο γεγονός ότι πρέπει να στηρίζεται σε δύο πυλώνες» ξεκαθάρισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ σημειώνοντας: «Αυτή θα είναι η πυξίδα μας για την Ελλάδα, αλλά θέλουμε αυτή ή χώρα να επιτύχει στο τέλος της ημέρας, αλλά πρέπει να επιτύχει στην πραγματική ζωή, και όχι στα χαρτιά».

Πηγή: protothema.gr