Στην Ισπανία το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα εγκύου με ιό Ζίκα στην Ευρώπη!

Gazzetta team
Στην Ισπανία το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα εγκύου με ιό Ζίκα στην Ευρώπη!
Μία έγκυος που επέστρεψε πρόσφατα στην Ισπανία από την Κολομβία έχει προσβληθεί από τον ιό Ζίκα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το οποίο πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της ασθένειας σε έγκυο γυναίκα στην Ευρώπη

Το πρώτο κρούσμα του ιού Ζίκα σε έγκυο γυναίκα, στην Καταλονία, επιβεβαίωσε το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας. Η γυναίκα είχε πρόσφατα ταξιδεύσει στην Κολομβία, όπου πιστεύεται ότι προσβλήθηκε, με το υπουργείο να σημειώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του ιού, καθότι πρόκειται για περίπτωση περιορισμένης «εισαγωγής» του παθογόνου παράγοντα.

Όπως αναφέρεται στην υπουργική ανακοίνωση, στην ιβηρική χώρα έχουν εντοπισθεί συνολικά επτά άτομα που έχουν προσβληθεί από τον Ζίκα, όλοι μετά από επισκέψεις σε επικίνδυνες χώρες.

Μόνο η έγκυος έχει όμως εμφανίσει συμπτώματα, γεγονός που είναι ανησυχητικό, με δεδομένο ότι ο ιός φαίνεται πως συνδέεται με την εμφάνιση μικροκεφαλίας σε νεογνά.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε τον ιό Ζίκα ως απειλή για την δημόσια υγεία σε όλο τον κόσμο.

Οι ειδικοί προβληματίζονται για το γεγονός ότι ο ιός μεταδίδεται πολύ γρήγορα και σε περιοχές μακρινές από την αρχική εστία με καταστροφικές συνέπιες.

Ο Ζίκα μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών και συγκεκριμένα του κουνουπιού «τίγρης» και συνδέεται πλέον με τη γέννηση μωρών με μικροεγκεφαλία, δηλαδή παιδιών που ο εγκέφαλός τους δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ και ο ΠΟΥ κατέταξε τον ιό Ζίκα στην ίδια κατηγορία προβληματισμού με τον Έμπολα.

Πηγή protothema.gr