Θεοδωράκης για Τσίπρα: «Να ζητήσει συγγνώμη από τους αγρότες»

Gazzetta team
Θεοδωράκης για Τσίπρα: «Να ζητήσει συγγνώμη από τους αγρότες»
Η χώρα δεν μπορεί να πηγαίνει από το ένα λάθος στο άλλο και από το ένα άκρο του εκκρεμούς στο άλλο, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε ομιλία του στην πανατική συνδιάσκεψη του Ποταμιού ενώ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει συγγνώμη από τους αγρότες προκειμένου να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις.
«Η χώρα δεν μπορεί να πηγαίνει από το ένα λάθος στο άλλο και από το ένα άκρο του εκκρεμούς στο άλλο», υποστήριξε ο κ. Θεοδωράκης κατά την ομιλία του στην παναττική συνδιάσκεψη του κόμματός του την οποία παρακολουθήσαν 400 στελέχη του Κινήματος. «Πρέπει να ισορροπήσει και να στηριχθεί στο προοδευτικό ριζοσπαστικό κέντρο. Σε ένα Κίνημα που θα έχει ως μόνη προτεραιότητα τη δικαιοσύνη, την εργασία, την παιδεία και όχι την συντήρηση του κομματικού κράτους και την αποκατάσταση των στελεχών του».

Σχολιάζοντας τις συζητήσεις περί συνεργασιών, ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι, σε αντίθεση με άλλες δυνάμεις του κεντρώου χώρου, το Κίνημα του οποίου ηγείται, προτάσσει τη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και όχι τη συμφωνία για τις διαδικασίες και τα αξιώματα. «Συζητάμε με συμμαχικές δυνάμεις και προσωπικότητες για τη δημιουργία ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού κύματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό, τον κατηγόρησε ότι «τράβηξε τη διαπραγμάτευση στα άκρα σαν τον χαρτοπαίκτη που ρισκάρει όλο και περισσότερα, ελπίζοντας να ρεφάρει», συμπληρώνοντας: «Μόνο που ο Τσίπρας και η παρέα του ρίσκαραν τις δουλειές, τις περιουσίες και τις ζωές όλων μας».

Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε ολόκληρη τη χώρα από τις κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό, ο κ. Θεοδωράκης, αφού παρατήρησε ότι «οι αγρότες κλείνουν τους δρόμους, απειλούν, κυνηγούν πολιτικούς και κυρίως ΣΥΡΙΖΑίους και ΑΝΕΛίτες», συμπλήρωσε: «Μια λύση έχει ο κ. Τσίπρας, να ζητήσει συγνώμη από τους εξαπατημένους και να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Η εξαπάτηση φέρνει οργή και η αντίδραση θα συνεχίσει να φουσκώνει. Αυτό που κρατά τους πολίτες ενωμένους στους δρόμους είναι ότι απέναντί τους έχουν πολιτικούς απατεώνες».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέλυσε την πρόταση του Κινήματός του για τη μελέτη της θέσπισης του βασικού εισοδήματος, λέγοντας: «Προτείνουμε ένα βασικό εισόδημα για όλους τους πολίτες, με στόχο τη στήριξη κυρίως των νέων και όσων ζουν στα όρια της φτώχειας», είπε και συνέχισε: «Το Ποτάμι μελετά τη συγκεκριμένη πρόταση και θα την παρουσιάσει στο Συνέδριό του, ενώ θα προτείνουμε παράλληλα να δοκιμασθεί σε μια φτωχή περιοχή της χώρας. Το βασικό εισόδημα, δημιουργεί ασφάλεια στους φτωχούς, δυνατότητα κοινωνικής ένταξης, βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα και βγάζει τους ασθενέστερους από το χάος της γραφειοκρατίας του συστήματος κοινωνικών παροχών».

Κατά τον κ. Θεοδωράκη, οι βασικοί στόχοι του Κινήματός του που θα αποτελέσουν και αντικείμενο διεξοδικής συζήτησης στο Συνέδριο το οποίο έχει προγραμματισθεί για το τέλος Φεβρουαρίου είναι:

*Σύγκρουση με το βαθύ κομματικό κράτος, την κυρίαρχη αιτία της χρεοκοπίας της χώρας.
*Αξιολόγηση θέσεων και προσώπων στο δημόσιο. Απομάκρυνση όσων αξιολογούνται αρνητικά δύο φορές και που δεν κατορθώνουν να βελτιωθούν ακόμη κι αν αλλάξουν θέση.
*Διαύγεια στο σύνολο των αποφάσεων της Ελληνικής Διοίκησης.
*Παιδεία χωρίς αποκλεισμούς, με πειραματικά πρότυπα σχολεία σε όλες τις φτωχές περιοχές.
*Απομάκρυνση των κομματικών παρατάξεων από τα πανεπιστήμια και ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
*Σταδιακή αποδέσμευση από τον λιγνίτη και στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
*Αλλαγή του εκλογικού συστήματος και νέο Σύνταγμα.
*Δυνάμωμα των ανεξάρτητων αρχών και διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας.
*H φορολογία των επιχειρήσεων να πέσει στο 20% και η φορολόγηση των αγροτών να γίνεται με κίνητρα για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες και τις ομάδες παραγωγών, όπως επίσης πρέπει να υπάρξει οργανική σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με την τουριστική αγορά.


Πηγή: iefimerida.gr