SOS εκπέμπει το Ιπποκράτειο: Σε κίνδυνο οι ζωές των ασθενών

Gazzetta team
SOS εκπέμπει το Ιπποκράτειο: Σε κίνδυνο οι ζωές των ασθενών
Καταγγελίες κόλαφος για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας από τον Συντονιστή Διευθυντή της Β’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου - «Δεν υπάρχουν γιατροί στις ΜΕΘ, δεν υπάρχουν φάρμακα, μου ζήτησαν να βάλω ασθενείς σε ράντζα», λέει στο protothema.gr ο Γιώργος Οικονομόπουλος.

«To σύστημα με τους εν λόγω κυρίους έχει γίνει επικίνδυνο για τη δημοσία υγεία... Θέτω την παραίτηση μου στη δικαιοδοσία του υπουργού». Ο Συντονιστής Διευθυντής της Β’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, κ. Γιώργος Οικονομόπουλος μιλάει στο protothema.gr για τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει καθημερινά ο ίδιος και οι συνάδελφοι του, καθώς επί 24ωρου βάσεως καλούνται να σώσουν ανθρώπους όπου η αναλγησία των αρμοδίων τους οδηγεί στο θάνατο.

Η καρδιοχειρουργική μονάδα που διευθύνει ο κ. Οικονομόπουλος καταρρέει. Τα όσα αναφέρει αποτελούν πραγματικό κόλαφο για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Τόσο ο ίδιος όσο και υπόλοιποι γιατροί καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό ζουν ένα μόνιμο εφιάλτη. Από τα δύο χειρουργεία της κλινικής λειτουργεί μόνο το ένα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την αντιμετώπιση των επειγόντων καρδιοχειρουργικών περιστατικών ενώ οι κλίνες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας είναι συνεχώς κατειλημμένες με αποτέλεσμα, άτομα που χρήζουν ιδιαίτερης παρακολούθησης να νοσηλεύονται σε θαλάμους ή και σε ράντζα.



Ως διευθυντής της Μονάδας έχει κοινοποιήσει αρκετές φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα τα μείζονα θέματα της δυσλειτουργίας της στο υπουργείο Υγείας, ωστόσο δεν έλαβε απόκριση. «Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου έως και σήμερα μία από τις προτεραιότητες μου είναι η καρδιοχειρουργική αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι ευρέως γνωστό στους παροικούντες το ΕΣΥ ότι πότε δεν αρνήθηκα επείγον περιστατικό, και μάλιστα είναι ευρέως γνωστό το ενδιαφέρον μου για τις παθήσεις αορτής με αποτέλεσμα να έχω μεγάλη, αν όχι την μεγαλύτερη στην Ελλάδα, εμπειρία στο αντικείμενο», λέει στο protothema.gr, ο Συντονιστής Διευθυντής της Β’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Ιπποκράτειου.

Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο τις ημέρες που η κλινική εφημερεύει, μεταφέρονται ασθενείς από τη μισή Ελλάδα, από την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα και από την Κρήτη και τη νησιωτική χώρα, παρότι η μετακίνηση τους με ασθενοφόρο σε πολλές περιπτώσεις κρίνεται επιεικώς απαγορευτική. «Παρά την ύπαρξη περιφερειακών Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων (Κρήτη, Πάτρα, Ιωάννινα, Λάρισα) επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά μεταφέρονται κάτω από άκρως επικίνδυνες για τον ασθενή συνθήκες μέσω ΕΚΑΒ από τα εν λόγω νοσοκομεία με δικαιολογίες του τύπου " Ο διευθυντής δεν είναι εδώ, δεν έχουμε εργαλεία" κτλ», αναφέρει ο κ. Οικονομόπουλος και συνεχίζει περιγράφοντας τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής. « Αποτέλεσμα; Τα καρδιοχειρουργικά τμήματα του Ιπποκράτειου και του Ευαγγελισμού που εφημερεύουν μέρα παρά μέρα να δέχονται περιστατικά μεταφερόμενα κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες, θέτοντας σε πραγματικό κίνδυνο τη ζωή των ασθενών. Για παράδειγμα, η πιθανότητα θανάτου λόγω ρήξεως της αορτής είναι 5% ανά ώρα από την στιγμή που θα επέλθει η ρήξη. Για σκεφτείτε πόσο επικίνδυνο είναι όταν ασθενείς μεταφέρονται από μεγάλες αποστάσεις και φτάνουν στο Ιπποκράτειο αρκετές ώρες μετά το συμβάν. Δεν σας κρύβω ότι σε ορισμένες περιπτώσεις έφθασαν νεκροί προς νοσηλεία!».



Αποδεκατισμένα από προσωπικό χειρουργεία

Παράλληλα, οι τραγικές ελλείψεις του προσωπικού έχουν σαν αποτέλεσμα τα χειρουργεία να λειτουργούν με το 50% των δυνατοτήτων τους, ενώ οι ασθενείς στη ΜΕΘ να επιβλέπονται μόνο από δύο νοσηλευτές κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον οκτώ. «Οι δυνατότητες των καρδιοχειρουργικών τμημάτων του νοσοκομείου είναι περιορισμένες λόγω τραγικών ελλείψεων νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού. Είναι δραματικό ότι σε ημέρα εφημερίας διαθέτουμε μια χειρουργική αίθουσα διότι δεν υπάρχει ταυτόχρονη βάρδια για τη δεύτερη χειρουργική αίθουσα. Έτσι, εάν κατά την διάρκεια του επείγοντος χειρουργείου προκύψει δεύτερο επείγον περιστατικό ο ασθενής θα περιμένει να τελειώσει το πρώτο επείγον» εξηγεί ο κ. Οικονομόπουλος , προσθέτοντας ότι έχει στείλει ουκ ολίγες αναφορές για την κατάσταση στους αρμοδίους, αλλά χωρίς ανταπόκριση.

Ωστόσο, το συμβάν που έφερε εκτός ορίων τον Διευθυντή της Καρδιοχειρορουργικής κλινικής του Ιπποκρατείου σημειώθηκε χθες το πρωί, όταν του ζητήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας να παραλάβει ασθενή με σοβαρή καρδιακή πάθηση. «Το πούπουλο που έσπασε τη ράχη της καμήλου είναι το περιστατικό που συνέβη χθες. Παρότι ειδοποίησα έγκαιρα το ΕΚΕΠΥ, περίπου στις έντεκα το πρωί, ότι δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να δεχτούμε δεύτερο περιστατικό λόγω του γεγονότος ότι βρισκόταν εν εξελίξει επείγον χειρουργείο και επίσης λόγω της μη ύπαρξης κλινών τόσο στην ΜΕΘ όσο και στον όροφο, εν τούτοις η απάντηση ήταν να δεχθούμε το περιστατικό με νοσηλεία σε ράντζο. Ο ασθενής είχε στεφανιαία νόσο και ασταθή στηθάγχη».



Μετά το συμβάν αυτό και την πίεση που δέχτηκε να νοσηλεύσει ασθενή έστω και σε ράντζο, ο κ. Οικονομόπουλος δηλώνει ότι ουσιαστικά με αυτή τη ματαίωσή του ως γιατρού και ως καρδιοχειρουργού δρομολογήθηκε η οικειοθελής αποχώρησή του από το σύστημα υγείας.

Τους προβληματισμούς του και τις δραματικές επισημάνσεις για τη βαριά δυσλειτουργία του Ιπποκρατείου ο συντονιστής διευθυντής θα τις περιλάβει σε επιστολή του που θα κοινοποιήσει για μια ακόμη φορά στο υπουργείο Υγείας. «Πιστεύω ότι το σύστημα υγείας της χώρας μας με τους εν λόγω κυρίους έχει γίνει πλέον επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία! Επειδή μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής μου θα υπάρξουν " αντιδράσεις" από τους" αρμόδιους" τους προλαβαίνω θέτοντας την παραίτηση μου στην δικαιοδοσία του Υπουργού», θα αναφέρει η επιστολή του.


O συντονιστής διευθυντής της Β' καρδιοχειρουργικής κλινικής Γιώργος Οικονομόπουλος











Πηγή: protothema.gr