Η Αλβανία πουλάει τα αεροπλάνα της... κομμουνιστικής εποχής

Gazzetta team
Η Αλβανία πουλάει τα αεροπλάνα της... κομμουνιστικής εποχής
Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 22 Φεβρουαρίου στα Τίρανα και έχουν δηλώσει συμμετοχή συλλέκτες από Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ

Τη διεξαγωγή δημοπρασίας με 40 αεροπλάνα της... κομμουνιστικής της περιόδου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Αλβανίας, συνδυάζοντας το... τερπνόν μετά του ωφελίμου. Από τη μία θα εισρεύσει ένα ποσό στο κρατικό ταμείο και από την άλλη θα «αποκηρύξει» το παρελθόν της.

Το υπουργείο Αμυνας της γειτονικής χώρας ανέφερε πως τα υπό δημοπράτηση αεροσκάφη είχαν αποκτηθεί από την άλλοτε Σοβιετική Ένωση (ΕΣΣΔ) ή την Κίνα. Η ανοικτή δημοπρασία των MIG ορίστηκε για τις 22 Φεβρουαρίου στα Τίρανα και αναμένεται να προσελκύσει πολλούς από τους συλλέκτες ανά τον κόσμο.

Όπως διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας, τα συγκεκριμένα αεροπλάνα έχουν μόνο ιστορική και συλλεκτική αξία. Όσο για την τιμή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των διοργανωτών, η εκκίνηση θα δοθεί στα 440.000 ευρώ για το καθένα.

Στη λίστα περιλαμβάνοντα 10 MIG-19s, έξι MIG-21s, έξι YAK-18s και τέσσερα ελικόπτερα Mi-4. Όπως αποκάλυψαν από το υπουργείο Άμυνας της γειτονικής χώρας, ενδιαφέρον έχει εκφραστεί από Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Πηγή: protothema.gr