Επιμένει η τροίκα στην πλήρη απελεύθερη των «κόκκινων» δανείων

Gazzetta team
Επιμένει η τροίκα στην πλήρη απελεύθερη των «κόκκινων» δανείων
Τι κατάθεσε ο Σταθάκης για «κόκκινα» δάνεια και υπερχρεωμένες επιχειρήσεις - Γυρίζει ξανά στις 15 Φεβρουαρίου το κουαρτέτο, σύμφωνα με πληροφορίες.


Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας την τροπολογία που θα δίνει παράταση ενός μήνα στη μη πώληση των «κόκκινων» δανείων, προθεσμία η οποία έληγε στις 15 Φεβρουαρίου.

Κατά τη συνάντηση με τους Θεσμούς την Τρίτη, με τη συμμετοχή της ειδικής γραμματείας που έχει συσταθεί για τα «κόκκινα» δάνεια, η ελληνική πλευρά ζήτησε να παραταθεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου, αίτημα που έγινε αποδεκτό.

Την Τετάρτη στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση των Θεσμών για ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο και σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα θα αποχωρήσει από την Αθήνα την Παρασκευή για μία εβδομάδα και θα επιστρέψει στις 15 Φεβρουαρίου, με κύρια επιδίωξη να έχουν κλείσει όλα πριν το Eurogroup στις αρχές Μαρτίου.

Παράλληλα, κατά την πρώτη συνάντηση -και τελευταία του πρώτου γύρου- ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης παρουσίασε την πρόταση για συνολική απαγόρευση πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν προσημείωση πρώτης κατοικίας, αλλά και ένα σχέδιο που θα βάζει κριτήρια για τη μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων σε funds.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και το κλίμα ήταν καλό, η τρόικα και ιδιαίτερα το ΔΝΤ εξέφρασε την αντίρρησή της, ζητώντας πλήρης απελευθέρωση.

Η ελληνική πλευρά παρουσίασε, επίσης, μία βελτιωμένη εκδοχή του νόμου Δένδια καθώς και τις λεπτομέρειες για τη λειτουργία του λεγόμενου Μηχανισμού Συντονισμού, σύμφωνα με τον οποίον θα γίνεται διαμεσολάβηση μεταξύ υπερχρεωμένων επιχειρήσεων με οφειλές πάνω από 1.000.000 ευρώ προς τράπεζες και ένα 1.000.000 ευρώ προς Δημόσιο και Ταμεία. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία πιο ευέλικτη εκδοχή της ένταξης στο άρθρο 99 και έτσι αν συμφωνήσουν οι πιστωτές τότε θα γίνεται ρύθμιση, αλλά και κούρεμα χρεών.

Σύμφωνα με πηγές, η τρόικα από Δευτέρα θα αποστείλει τα σχόλια και της παρατηρήσεις της, ώστε στις 15 Φεβρουαρίου να προχωρήσουν τα ανοιχτά ζητήματα για το νομοσχέδιο των «κόκκινων» δανείων. Τέλος, οι δανειστές ζητούν πέρα από την ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων και της Γραμματείας για τα «κόκκινα» δάνεια που υπάγεται στον υπουργείο Οικονομίας.

Πηγή: protothema.gr