«Μασάζ» σε κόμμα και βουλευτές από Τσίπρα και Κατρούγκαλο

Gazzetta team
«Μασάζ» σε κόμμα και βουλευτές από Τσίπρα και Κατρούγκαλο
Πρωθυπουργός στην Πολιτική Γραμματεία: Βασική μας επιλογή να μην μειώσουμε τισ συντάξεις - Κατρούγκαλος: Δεν μας είπαν να μειώσουμε συντάξεις, όλα τα άλλα είναι ανοικτά - Μαξίμου: Η διαπραγμάτευση προιωνίζεται σκληρή.

Μετά το διπλό... πατατράκ της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επιχείρησαν την Τρίτη να κάνουν «μασάζ» σε κόμμα και βουλευτές για το ασφαλιστικό, την ώρα που πηγές από το Μαξίμου διεμήνυαν πως η διαπραγμάτευση προοιωνίζεται σκληρή.

Ο κ. Τσίπρας, σε έκτακτη παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε εκτενώς για το αγροτικό, υποστηρίζοντας πως δεν είναι αλήθεια ότι η πρόταση της κυβέρνησης επιβαρύνει αβάσταχτα τους αγρότες.

Επεξηγώντας την άποψή του ανέφερε πως «η επιβάρυνση από 15-25 ευρώ το μήνα, μετά από μια τετραετία, γιατί θα είναι σταδιακές οι αυξήσεις των εισφορών, προκειμένου ο αγρότης να πάρει μια σύνταξη αξιοπρέπειας και όχι φιλοδώρημα, κατά σχεδόν τριακόσια ευρώ υψηλότερη, δεν είναι ούτε αβάσταχτη, ούτε παράλογη, ούτε αποτελεί επιβάρυνση άνευ αντικρίσματος».

Επιπλέον θύμισε πως τo 2014 οι αγρότες πλήρωσαν συνολικά 411 εκατομμύρια για φόρους, ενώ το 2016 θα πληρώσουν περίπου 225 εκατομμύρια. «Κι αυτό γιατί με παρέμβαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν φορολογούνται οι αγροτικές ενισχύσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, τόνισε πως το σύνολο των σημερινών συνταξιούχων αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, των μισθωτών, των ανέργων, αλλά και των αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών, επωφελούνται από τη πρόταση της κυβέρνησης. Όπως υπογράμμισε, αυτό συμβαίνει γιατί «βασική μας επιλογή είναι να μην μειώσουμε εκ νέου τις συντάξεις, ενώ μοιράζουμε τις εισφορές ανάλογα με το εισόδημα, ώστε ο καθένας να επιβαρύνεται ανάλογα με την οικονομική του κατάσταση».

Μιλώντας για την κατάσταση που βρίσκεται η κυβέρνηση υπογράμμισε πως πήρε τρεις φορές, μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό.

«Σε κάποιους αυτό δεν αρέσει, αλλά δεν είναι αυτοί που μας νομιμοποιούν και μας στηρίζουν. Είναι ο ελληνικός λαός που μας έδωσε καθαρή εντολή να υλοποιήσουμε τη συμφωνία κρατώντας απαρέγκλιτα τις κόκκινες γραμμές που αφορούν τη προστασία των αδύναμων, την προστασία των πολλών. Και αυτό θα κάνουμε απέναντι σε οργανωμένα συμφέροντα, τόσο εκτός όσο και εντός της χώρας. Και θα τα καταφέρουμε», τόνισε.

Κατρούγκαλος: Δεν μας είπαν να μειώσουμε συντάξεις, όλα τα άλλα είναι ανοικτά

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή, λίγο πριν από την έναρξη προγραμματισμένης ενημέρωσης σε μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη και αμέσως μετά με την πρώτη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου, είπε πως όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά και ότι δεν έχει ακόμη απορριφθεί τίποτα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έβαλαν θέμα μειώσεων κυρίων συντάξεων σε αυτή τη συνάντηση. Βέβαια, αυτό δεν αποκλείει πως στη συνέχεια δεν θα ανοίξει ένα τέτοιο ζήτημα, όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε.

Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε πως το κλίμα ήταν καλύτερο απ' ότι περίμενε γι' αυτή την πρώτη συνάντηση.

Πηγή: protothema.gr