Δουλειές για 1 εκατ. πρόσφυγες αναζητά η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης

Gazzetta team
Δουλειές για 1 εκατ. πρόσφυγες αναζητά η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης
Ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας χρειάζονται για πρόσφυγες από τη Συρία για να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των σε γειτονικές χώρες, οι οποίες έχουν αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης από την έναρξη του πολέμου εδώ και πέντε σχεδόν χρόνια, είπε ο επικεφαλής μιας μεγάλης οργάνωσης ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (ΔΕΔ), με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ότι οι πρόσφυγες δεν έχουν πια χρήματα, παλεύουν για να πάρουν βοήθεια και αδυνατούν όλο και περισσότερο να στηρίξουν τον εαυτό τους και τα μέλη της οικογένειάς τους. Πολλές οικογένειες καταλήγουν να στέλνουν τα παιδιά τους στη μαύρη αγορά για δουλειά ενώ οι οικονομικές δυσκολίες έχουν εκθέσει γυναίκες και κορίτσια ιδιαίτερα στον κίνδυνο να εξαναγκαστούν σε γάμο σε νεαρή ηλικία ή πορνεία για να επιζήσουν, είπε.

Την Πέμπτη, τα κράτη που αποτελούν τους μεγαλύτερους δωρητές θα συναντηθούν στο Λονδίνο για μια διεθνή διάσκεψη δέσμευσης ανεύρευσης πόρων για να εξασφαλιστούν οι ανάγκες των 4,6 εκατομμυρίων προσφύγων της Συρίας και 13,5 επιπλέον εκατομμυρίων που χρειάζονται βοήθεια μέσα στη χώρα. Κατά τη διάσκεψη, που οργανώνεται ενώ η χρηματοδότηση για τη συριακή κρίση είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, αναμένεται να συζητήσει ευκαιρίες εργασίας για Σύρους πρόσφυγες στη Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο, όπου ζουν πάνω από 90% των προσφύγων.

"Αυτή η διάσκεψη πρέπει να θέσει τέλος στο παραμύθι ότι ο πόλεμος στη Συρία πρόκειται να τελειώσει σύντομα", είπε στο Ίδρυμα Τόμσον Ρόιτερς ο Μίλιμπαντ, πρώην υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνέντευξης.

"Όσο και να είναι το βάρος όλης της Ευρώπης, ο Λίβανος και η Ιορδανία σηκώνουν το μεγαλύτερο μερίδιο του βάρους της συριακής προσφυγικής (κρίσης), και χρειάζεται να υπάρξει μια μεγάλη συνδυασμένη κοινωνική και οικονομική παρέμβαση για να βοηθηθούν και οι πρόσφυγες και οι χώρες υποδοχής", πρόσθεσε.

Οι πρόσφυγες πρέπει να λάβουν κάτι παραπάνω από βραχυπρόθεσμη βοήθεια, και χρειάζονται οικονομικές ευκαιρίες ώστε να μπορέσουν να συνεισφέρουν στις κοινωνίες στις οποίες ζουν, είπε ο Μίλιμπαντ. Η δημιουργία 1 εκατομμυρίου αδειών εργασίας είναι το πρώτο βήμα για να ωφεληθούν οι πρόσφυγες καθώς και οι χώρες υποδοχής.

Η ΔΕΔ προτείνει να δημιουργηθούν 200.000 άδειες εργασίες στον Λίβανο και την Ιορδανία αντίστοιχα, και 600.000 στη Τουρκία, βάσει των αριθμών των προσφύγων που βρίσκονται ήδη στις χώρες αυτές και είναι σε ηλικία και θέση να εργαστούν.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες χρειάζονται άδεια παραμονής πριν μπορέσουν να βρουν δουλειές νόμιμα, αλλά συχνά δεν είναι σε θέση να πληρώσουν για τις άδειες ή το παράνομο αντίτιμο για να τις εξασφαλίσουν, τονίζει σε δήλωσή της η ΔΕΔ. 'Ετσι, εκατομμύρια ωθούνται στη φτώχεια, με 69% και 64% των Σύρων προσφύγων στην Ιορδανία και τον Λίβανο αντίστοιχα να ζουν στη φτώχεια το 2015, είπε η ΔΕΔ.

Ο Μίλιμπαντ έχει ζητήσει από τη διάσκεψη να δώσει προτεραιότητα σε άδειες εργασίας για δασκάλους για να επιταχυνθούν οι ρυθμοί διδασκαλίας, καθώς 200.000 παιδιά στον Λίβανο παραμένουν χωρίς σχολική εκπαίδευση παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να διορθώσει την κατάσταση. Οι χώρες υποδοχής, επίσης, χρειάζονται τη στήριξη μεγάλων διεθνών οργανισμών όπως την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία δεν μπορεί να δράσει στην Ιορδανία και τον Λίβανο γιατί οι χώρες αυτές έχουν υπαχθεί στις χώρες μεσαίου εισοδήματος, είπε.

Όπως τόνισε ο Μίλιμπαντ, οι βελτιωμένες προοπτικές εργασίας για τους πρόσφυγες στην περιοχή θα επηρεάσουν θετικά και την Ευρώπη, η οποία έχει υποδεχθεί πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες το 2015, οι μισοί από τους οποίους διέφυγαν από τον εμφύλιο της Συρίας. Μια συμφωνία 3 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας για να μειωθεί το μεταναστευτικό κύμα θα πρέπει να υπογραφεί και με την Ιορδανία και τον Λίβανο, είπε.


Πηγή: iefimerida.gr