Δανία: Εννιά χρόνια φυλακή στην έφηβη οπαδό των τζιχαντιστών

Gazzetta team
Δανία: Εννιά χρόνια φυλακή στην έφηβη οπαδό των τζιχαντιστών
Η γνωριμία της με τον 29χρονο Ιρακινό, ο φανατισμός της για το Ισλαμικό Κράτος, τα βίντεο με τις εκτελέσεις... Όλα όσα οδήγησαν στο έγκλημα την «ξανθιά οπαδό του ISIS», όπως την αποκαλούν.

Σε ηλικία μόλις 15 ετών, σχετίστηκε με 29χρονο μουσουλμάνο. Ξεκίνησε τη δράση της «ανεβάζοντας» βίντεο στα social media με προπαγανδιστικό περιεχόμενο υπέρ του Ισλαμικού κράτους. Εντοπίστηκε να παρακολουθεί εκτελέσεις δυτικών από τζιχαντιστές. Κατέληξε να σκοτώσει, με το φίλο της, τη μητέρα της με είκοσι μαχαιριές. Η 17χρονη, πλέον, ξανθιά οπαδός του Ισλαμικού Κράτους, όπως έγινε ευρύτερα γνωστή, Λάιζα Μπορς, καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα ετών από το δικαστήριο της Δανίας, το οποίο δεν μπόρεσε να αποσαφηνίσει αν ήταν εκείνη που σκότωσε τη μητέρα της, Τίνα Ρέμερ Χότεγκααρντ, ή ο φίλος της, ο 29χρονος Μπακχτιάρ Μοχάμεντ Αμπντούλα.


Η περιπέτεια της νεαρής κοπέλας ξεκίνησε όταν θέλησε να επισκεφθεί ένα κέντρο προσφύγων. Εκεί γνωρίστηκε με τον 29χρονο Ιρακινό. Οι δύο τους διατήρησαν επικοινωνία και τελικά σύναψαν σχέση. Σταδιακά, η Λάιζα Μπορς άρχισε να υποστηρίζει τη δράση των τζιχαντιστών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το έγκλημα κατά της μητέρας της πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2014, αφού είχε παρακολουθήσει τη «ζωντανή» εκτέλεση των Βρετανών ομήρων Άλαν Χένινγκ και Ντέιβιντ Χέινς.




Στη διάρκεια της πρώτης δίκης, που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, το δικαστήριο έκρινε ότι η ξανθιά έφηβη έχει υιοθετήσει πλήρως τις απόψεις των τζιχαντιστών και έχει εξελιχθεί σε φανατική. Το ζευγάρι σκότωσε τη γυναίκα όταν ο πατριός της Λάιζα Μπορς απουσίαζε σε ταξίδι. Αφού συνέβη και ενώ η αστυνομία ερευνούσε την υπόθεση, το ζευγάρι διέλυσε τη σχέση του, διότι ο Ιρακινός μετανάστης έφυγε από τη Δανία, πηγαίνοντας στη Σουηδία, προκειμένου να συναντήσει τη σύζυγο και το παιδί του.

Αμέσως μετά το φόνο της μητέρας της, η 15χρονη τότε κοπέλα ειδοποίησε την αστυνομία σε κατάσταση πανικού. Όταν κατέφτασαν στο σημείο οι αστυνομικοί, βρήκαν τη Λάιζα Μπορς να παίξει με το iphone της στον καναπέ του καθιστικού. Όταν τη ρώτησαν που είναι η μητέρα της, εκείνη αρνήθηκε να εγκαταλείψει την ασχολία της και υπέδειξε στους αστυνομικούς να ανέβουν στο πάνω δωμάτιο. Αργότερα ισχυρίστηκε ότι ομολόγησε το έγκλημα, διότι φοβόταν την αντίδραση του 29χρονου Ιρακινού.

Η ποινή των εννιά χρόνων κάθειρξης, είναι η μεγαλύτερη που έχει επιβληθεί ποτέ σε ανήλικη στη Δανία.

Πηγή: protothema.gr