«Μπηχτή» Ρέντσι για την Ελλάδα: «100% επιτυχία της Ιταλίας στην καταγραφή μεταναστών»

Gazzetta team
«Μπηχτή» Ρέντσι για την Ελλάδα: «100% επιτυχία της Ιταλίας στην καταγραφή μεταναστών»
Μπορεί να εξαπέλυσε δριμεία κριτική στην Ευρώπη, αλλά ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, τώρα τα… γυρίζει με αφορμή το προσφυγικό.

Στη συνάντηση που πραγματοποίησε με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο κεντρικό ζήτημα των συνομιλιών τους ήταν η προσφυγική κρίση.

«Ζούμε μία ευαίσθητη στιγμή στην ιστορία της Ευρώπης, αντιλαμβάνομαι την ευθύνη. Η Ιταλία είναι ενωμένη με την Γερμανία όταν λέει ότι θέλουμε περισσότερη Ευρώπη, μία πιο ισχυρή Ευρώπη, ικανή να δώσει απαντήσεις σε όλα τα προβλήματα από την μετανάστευση στην οικονομία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Παρά τα επικριτικά σχόλια κατά της Γερμανίας ότι επιβάλει τις αποφάσεις της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ρέντσι τόνισε πως η χώρα του είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα για να ξεπεραστούν οι παρεξηγήσεις.

Σχετικά με τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στα ιταλικά σύνορα, ο πρωθυπουργός άφησε υπόνοιες για την έλλειψη μέτρων από την ελληνική πλευρά, λέγοντας: «Θέλω να διαβεβαιώσω τη γερμανική κοινή γνώμη ότι ακόμα κι αν στο παρελθόν υπήρχαν δύσκολες διαδικασίες, σήμερα χάρη στη δουλειά της ιταλικής αστυνομίας βρισκόμαστε στο 100% της ψηφιακής καταγραφής των δαχτυλικών αποτυπωμάτων και της καταγραφής προσώπου για τους μετανάστες».

Όπως είπε, μάλιστα, η παραπάνω διαδικασία είναι πολύ χρήσιμη για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, έκανε λόγο για έναν «κοινό εχθρό» με τη Γερμανία, παρότι προ μηνών είχε συγκρουστεί με τη γερμανική ηγεσία.

Εντούτοις, η κρίση ανάμεσα στις δύο πλευρές φαίνεται να ανήκει στο παρελθόν, με τον Ρέντσι να τονίζει: «Δε συμφωνούμε σε όλα, γιατί προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες. Αλλά πιστεύουμε ότι το να πολεμήσουμε την ανεργία είναι μία μάχη κατά του λαϊκισμού. Ο εχθρός μας είναι ο ίδιος».

Όσο για τη συνθήκη Σένγκεν, ο Ρέντσι τόνισε πως αν η Ευρώπη χάσει τη συνθήκη θα χαθεί η ίδια.

«Κάθε προσπάθεια που μπορούμε να κάνουμε μαζί είναι για να διατηρηθεί ζωντανό το ευρωπαϊκό ιδεώδες. Για μήνες η μετανάστευση έμοιαζε μόνο ένα ιταλικό πρόβλημα, τώρα είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που θα διαρκέσει μήνες, ίσως χρόνια», επισήμανε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για «πραγματικά φιλικές συνομιλίες» και ευχήθηκε επιτυχία στην Ιταλία για τις «φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις» της.

Την ίδια στιγμή, εξέφρασε την επιθυμία να πραγματοποιηθεί μία διμερής για οικονομικά ζητήματα ώστε να εξασφαλισθούν μεγαλύτερες συνεργασίες ανάμεσα στην Ιταλία και τη Γερμανία.

Όσο για το μεταναστευτικό η Μέρκελ εξήγησε πως με τον Ρέντσι συζήτησε για τη συμφωνία με την Τουρκία, η οποία όπως είπε πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή, επισημαίνοντας πως πρέπει να αντιμετωπιστεί η παράνομη διακίνηση ανθρώπων και τονίζοντας ότι πρέπει να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα.

Αναφερόμενη στην Ιταλία, μάλιστα, έκανε λόγο για «ισχυρό εταίρο» σχετικά με την πολιτική για τους πρόσφυγες.

Η Μέρκελ, πάντως, απέφυγε να σχολιάσει το καυτό ζήτημα που ανέκυψε μεταξύ Ρέντσι και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σχετικά με το θέμα της «ευελιξίας».

Ο Γιούνκερ είχε εκφράσει την έκπληξή όταν στο τέλος του ιταλικού εξαμήνου της προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Ρέντσι δήλωσε ότι την ευελιξία την υιοθέτησε εκείνος. «Αντιθέτως, είναι κάτι που έκανα εγώ, έστω και με την σύμφωνη γνώμη του», είχε πει προ εβδομάδων. Αμετανόητος ο Ρέντσι, όμως, τόνισε πως δεν έχει αλλάξει ιδέα.

Πηγή: protothema.gr