Spiegel: Ήρωας που έγινε αντίπαλος για τους αγρότες ο Τσίπρας

Gazzetta team
Spiegel: Ήρωας που έγινε αντίπαλος για τους αγρότες ο Τσίπρας
Η γερμανική εφημερίδα γράφει για τον πρωθυπουργό: «Κάποτε ήταν ο ήρωάς τους. Τώρα είναι ο αντίπαλός τους. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας θέλει να περικόψει τα προνόμια των αγροτών και να αυξήσει τη φορολογία»

Τη δύσκολη θέση του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στους απεργούς, το ζήτημα Σένγκεν καθώς και την πρόθεση της Σουηδίας να απελάσει 80.000 αιτούντες ασύλου σχολιάζουν σήμερα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Το θέμα των απεργιών απασχολεί και την ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel. «Κάποτε ήταν ο ήρωάς τους. Τώρα είναι ο αντίπαλός τους. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας θέλει να περικόψει τα προνόμια των αγροτών και να αυξήσει τη φορολογία».

Το άρθρο κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν και στη δημοτικότητα που είχε ο Αλέξης Τσίπρας το 2013: «Τότε ο Τσίπρας ήταν μια ηγετική φιγούρα της αριστερής αντιπολίτευσης, ένας θερμόαιμος που υποσχόταν να αγωνιστεί για το δίκαιο των αγροτών. Σήμερα ως επικεφαλής της κυβέρνησης θέλει να περάσει νόμο που περικόπτει τα προνόμια των αγροτών, διπλασιάζει τη φορολογία και τριπλασιάζει τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία».

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι τα περιθώρια του Έλληνα πρωθυπουργού είναι στενά. «Πώς θα αντιδράσει ο Τσίπρας στις μαζικές κινητοποιήσεις; Ο πρωθυπουργός είναι ανοιχτός σε συζήτηση με τους αγρότες. Όμως συμφωνία δεν διαφαίνεται. Ο Τσίπρας δεν μπορεί να προχωρήσει σε συμβιβασμούς που θα θέσουν σε κίνδυνο τη θετική αξιολόγηση των δανειστών όσον αφορά την υλοποίηση του συμπεφωνημένου προγράμματος λιτότητας».

Το περιοδικό όμως δεν είναι το μόνο έντυπο στη Γερμανία που ασχολείται σήμερα με την ελληνική επικαιρότητα. «Αγρότες και δικηγόροι, ενωμένοι και οργισμένοι» είναι τίτλος της εφημερίδας της Süddeutsche Zeitung. Στο συγκεκριμένο άρθρο γίνεται εκτενής αναφορά στις απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών:

«Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει εκείνους που ζητούν τον αποκλεισμό της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν, πλησιάζει ήδη η επόμενη δοκιμασία. Εδώ και μέρες το κύμα των απεργιών και διαμαρτυριών έχει παραλύσει τον δημόσιο βίο» γράφει χαρακτηριστικά και σχολιάζει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πρωθυπουργός. «Οι διαμαρτυρίες κατά της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού φέρνουν τον έλληνα πρωθυπουργό Τσίπρα σε δύσκολη θέση».

Πηγή: protothema.gr