+slo-gun

Μήνυμα των μεγάλων funds στην κυβέρνηση

Μήνυμα των μεγάλων funds στην κυβέρνηση

Ο Prem Watsa της Fairfax μετά τη συνάντηση με Τσίπρα: Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμόζονται με συνέπεια

Μήνυμα των μεγάλων funds στην κυβέρνηση

Η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές αλλά και η γενικότερη εικόνα της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στο επίκεντρο του μπαράζ επαφών που έχουν σήμερα οι ξένοι μεγαλοεπενδυτές, οι οποίοι βρίσκονται από χθες στην Αθήνα.

Οι επικεφαλής των ξένων funds, με πρωταγωνιστές τους Prem Watsa, Wilbur Ross και John Paulson, συναντήθηκαν σήμερα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και έχουν στην ατζέντα τους συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά, τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γ. Σταθάκη, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ενώ απόψε θα παραστούν σε δείπνο με Έλληνες επιχειρηματίες.

Στο πλαίσιο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των επικεφαλής δέκα κορυφαίων διεθνών funds, ο Prem Watsa, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings, έκανε την εξής δήλωση: «Είχαμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η οποία επικεντρώθηκε στην ελληνική οικονομία και τις επικείμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Εκφράσαμε την αισιοδοξία μας για το μακροπρόθεσμο ρόλο της Ελλάδας μέσα στη ζώνη του ευρώ και επιβεβαιώσαμε τη στήριξή μας στις προοπτικές της χώρας».

«Η Fairfax διακρίνει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμόζονται με συνέπεια και μέσα σε ένα περιβάλλον κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας. Είμαστε μακροπρόθεσμοι επενδυτές αξίας με ισχυρή πίστη στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και στις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού της. Συνεχίζουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα, όχι μόνο μέσω της συμμετοχής μας στην Eurobank, την οποία και αυξήσαμε με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, και των επενδύσεών μας στην Grivalia, την Praktiker και άλλες εταιρείες, αλλά επιπλέον με την εξαγορά της ασφαλιστικής εταιρείας Eurolife, μπαίνοντας έτσι σε έναν κλάδο όπου έχουμε μεγάλη εμπειρία και βλέπουμε σπουδαία προοπτική» συμπλήρωσε. 

Νωρίτερα σήμερα, οι κύριοι Watsa, Ross και Paulson συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα και τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, με τους οποίους συνομίλησαν για περίπου μία ώρα.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι έχουν τοποθετήσει σημαντικά κεφάλαια, κυρίως στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αναμένεται να δηλώσουν την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει.

​Prem Watsa, Wilbur Ross και John Paulson είχαν χθες συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών, κατά τις οποίες προϊδέασαν για το μήνυμα που θα δώσουν στην κυβέρνηση και το οποίο θα είναι δηλωτικό της πρόθεσης να στηρίξουν τη χώρα και τον πρωθυπουργό, τον οποίο θεωρούν «νέο και υποσχόμενο». 

Όπως επισήμαναν, ήταν μια δύσκολη απόφαση γι΄ αυτούς να ξανατοποθετηθούν στις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο η εκ νέου επένδυσή τους αποδεικνύει ότι προσδοκούν σε κέρδη από την ανάπτυξη της Οικονομίας και των τραπεζών.

Όπως εκτιμούν, η Ελλάδα έχει μεγάλη δυναμική ανόδου, αρκεί η κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα σε αποφάσεις και να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η επίσκεψη Watsa - Ross στη Eurobank. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του καναδικού fund Prem Watsa, ο οποίος συναντήθηκε χθες τόσο με την διοίκηση της Eurobank όσο και με την διοίκηση της Grivalia τόνισε την ανάγκη η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας να ολοκληρωθεί γρήγορα έτσι ώστε η Ελλάδα να αποκομίσει τα οφέλη στο μέτωπο της φθηνής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και να σταλεί μήνυμα σταθερότητας προς τους επενδυτές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εξέφρασε την πεποίθηση του πως η διαπραγμάτευση θα εξελιχθεί ομαλά και εφόσον επιτευχθεί αυτό η Ελλάδα θα αποτελεί επενδυτική ευκαιρία.Σημειώνεται ότι το αφεντικό της Fairfax, Prem Watsa, συνόδευαν τα δύο κορυφαία στελέχη του ομίλου του, Wade Burton και Bradley Martin, ενώ τον Wilbur Ross συνόδευε το νούμερο 2 του επενδυτικού του ομίλου, Steven Johnson.

Ο Prem Watsa απευθύνθηκε στο προσωπικό της Eurolife την οποία η Fairfax απέκτησε πρόσφατα, παρουσιάζοντας τον τρόπο λειτουργίας της Fairfax διεθνώς, λέγοντας ότι δεν επεμβαίνει στη διοίκηση των επενδύσεών της σε κάθε γεωγραφική περιοχή, αλλά εμπιστεύεται τις κατά τόπους διοικήσεις. Η μόνη εμπλοκή της κεντρικής διοίκησης της Fairfax, όπως είπε, αφορά την αξιολόγηση της απόδοσης των επενδύσεών της, τον τρόπο αμοιβών και τη διαδοχή των σχημάτων διαχείρισης.

Το ενδιαφέρον στρέφεται σήμερα στις επαφές με τον πρωθυπουργό, καθώς αναμένεται να μεταφέρουν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να στηρίζουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα με στόχο, μάλιστα, να διευρύνουν τις επενδυτικές τους προοπτικές, ακόμη και μέσα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Παράλληλα, θα καταθέσουν και τους προβληματισμούς τους για την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Σε ό,τι αφορά την αποψινή συνάντηση με επιχειρηματίες, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς ενδέχεται να προκύψουν συζητήσεις για μελλοντικά deals.

 

Το Μαξίμου για τις επαφές με τους μεγαλοεπενδυτές

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε σήμερα με επιχειρηματίες που επενδύουν στην Ελλάδα, αναφέρεται σε συνοπτική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.
 
Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι κ.κ. Prem Watsa (Fairfax Financial Holdings Ltd), John Paulson (Paulson & Co), Stephen Johnson (Wilbur Ross & Co), Jonathan Haick (Brookfield Capital Partners Ltd), Samir Parekh (Capital Research & Management Company), Ben Watsa ( Lissom Investments), Lawrence Chin (Mackenzie Cundill), Jamie Lowry (Schroder’s Investment Management), Daniel Pozen (Wellington Management Company), Νικόλαος Καραμούζης και Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

Από πλευράς κυβέρνησης, παρόντες ήταν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, και ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πορεία της πρώτης αξιολόγησης, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης, και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για δημιουργία φιλικού επενδυτικού κλίματος. 

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους επενδυτές σχετικά με τις κυβερνητικές θέσεις και πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιβληθεί σταθερό φορολογικό σύστημα, να αντιμετωπιστούν η γραφειοκρατία και η διαφθορά, και να πολλαπλασιαστούν οι επενδυτικές ευκαιρίες μέσα από την εδραίωση της πολιτικής σταθερότητας.

Συζητήθηκαν επίσης τα οικονομικά δεδομένα που στοιχειοθετούν εικόνα ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία, με κύριους συντελεστές, την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την υπέρβαση των προϋπολογισμένων εσόδων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ για το 2015 και την σταθεροποίηση της οικονομίας, με βραχυπρόθεσμη προοπτική επιστροφής σε ρυθμούς ανάπτυξης. 

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα είναι μια αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα.

Πηγή: newmoney.gr

Best of internet