Τσίπρας: Τέλος στο παιχνίδι ευθυνών για το προσφυγικό, η Ευρώπη να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της

Gazzetta team
Τσίπρας: Τέλος στο παιχνίδι ευθυνών για το προσφυγικό, η Ευρώπη να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της
Από το Ισραήλ, έπειτα από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο κ. Τσίπρας αντεπιτέθηκε στους Ευρωπαίους, καλώντας τους να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους και να σταματήσουν το «παιχνίδι» της απόδοσης ευθυνών (blame game).

«Να σταματήσει το blame game. Δεν είναι αποτελεσματικό. Είναι σημαντική η συνεισφορά μας στην Ευρώπη, δεν έχει σημασία αν την καταλαβαίνουν κάποιοι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες. Η πραγματικότητα είναι καταγεγραμμένη και αναγνωρισμένη», δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την Ευρώπη να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η λύση πρέπει να δοθεί στη Συρία και με τη συνεργασία της Τουρκίας, σε συνεννόηση για τον καταμερισμό των βαρών.

«Εχουμε αναλάβει δεσμεύσεις, έχουν προχωρήσει, θα είμαστε έτοιμοι τον επόμενο μήνα. Μένει να δούμε αν και η Ευρώπη θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντί μας», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η προσφυγική κρίση δεν είναι ελληνική κρίση. «Η λύση δεν μπορεί να είναι στο σύμπτωμα, αλλά στη Συρία και περνά μέσα από την ουσιαστική συνεργασία με την Τουρκία αλλά και μέσα από την κατάλληλη συνεννόηση και τον διαμερισμό βαρών».

Αν η ΕΕ δεν μπορεί να μοιράζει τα βάρη, δεν θα έχει νόημα ύπαρξης, συνέχισε ο κ. Τσίπρας. Τονίζοντας ότι οι εικόνες των νεκρών μικρών παιδιών ντροπιάζουν την Ευρώπη, ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα, παρά τις μεγάλες αδυναμίες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, καταφέρνει να αντιμετωπίζει το προσφυγικό αναδεικνύοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης.

Πηγή: koolnews.gr