Τσίπρας: Για πρώτη φορά κάποιοι αγρότες δεν θέλουν διάλογο με τον πρωθυπουργό

Gazzetta team
Τσίπρας: Για πρώτη φορά κάποιοι αγρότες δεν θέλουν διάλογο με τον πρωθυπουργό
«Δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες, αλλά με τα προβλήματα του τόπου».

«Θέλουμε να βρούμε λύσεις και για αυτό είμαστε ανοικτοί στον διάλογο και δεν προκρίνουμε ούτε την καταστολή των κινητοποιήσεων, ούτε θέλουμε να δυσφημήσουμε τους αγώνες. Σε αυτό το σημείο να εκφράσω την απορία μου για ένα πρωτοφανές γεγονός. Πάντα οι αγρότες ήθελαν να συναντήσουν τον πρωθυπουργό και για πρώτη φορά τους ζήτησα να συναντηθούμε. Κάποιοι από τους αγρότες αρνήθηκαν να με συναντήσουν. Χωρίς διάλογο δεν υπάρχει λύση. Δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες, αλλά με τα προβλήματα του τόπου», τόνισε για τις αγροτικές κινητοποιήσεις ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Βουλή παρουσίασε τις βασικές αρχές και την φιλοσοφία της κυβερνητικής πρότασης για το Ασφαλιστικό και συγκεκριμένα:

-Ενιαίος φορέας κοινωνικής Ασφάλισης με θέσπιση ενιαίων κανόνων για όλους για τον υπολογισμό των εισφορών.

Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι θα υπάρξει πρόνοια για ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, με τους οποίους, όπως είπε, πρέπει να υπάρξει διάλογος.

-Θεσμοθέτηση της Εθνικής Σύνταξης για όσους έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.

Ανέφερε ότι η Εθνική Σύνταξη θα είναι συνδεδεμένη με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, «όσο θα αυξάνεται το ΑΕΠ, τόσο θα αυξάνεται κι αυτή», ενώ σήμερα θα εκκινεί από τα 384 ευρώ.

Η Εθνική Σύνταξη θα δίνεται χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο και θα χρηματοδοτείται από τον Προϋπολογισμό και θα αναπροσαρμόζεται κατ' έτος με Υπουργική Απόφαση.

-Η κύρια σύνταξη θα είναι το άθροισμα που προκύπτει από την Εθνική Σύνταξη και από αναλογική σύνταξη που εξαρτάται από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στο σύνολο του εργάσιμου βίου. Τον συνολικό χρόνο ασφάλισης και το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών.

«Με το σύστημα αυτό εξασφαλίζουμε τον δημόσιο και αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης παρέχοντας ταυτόχρονα κίνητρα ασφάλισης και παραμονής στην εργασία» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: newsbeast.gr