Γεωργιάδης: Η Κύπρος βγαίνει στις αγορές γιατί εφάρμοσε το μνημόνιο

Γεωργιάδης: Η Κύπρος βγαίνει στις αγορές γιατί εφάρμοσε το μνημόνιο

«Η χειρότερη λιτότητα είναι οι υψηλοί φόροι που βαραίνουν τους πάντες για να συνεχίσει ένα κράτος να χρηματοδοτεί ένα επίπεδο δαπανών που δεν αντέχει», τόνισε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών  

Γεωργιάδης: Η Κύπρος βγαίνει στις αγορές γιατί εφάρμοσε το μνημόνιο

Η Κύπρος βγαίνει οριστικά από το μνημόνιο το Μάρτιο. Όπως δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, η Κύπρος έχει αποκαταστήσει την πρόσβαση στις αγορές, έχει εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της και έχει σταθεροποιήσει το τραπεζικό της σύστημα, όμως πρέπει να συνεχίσει την πορεία της δημοσιονομικής σοβαρότητας και των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ο κ. Γεωργιάδης ενημέρωσε τη Δευτέρα (25/1) την Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες για την πορεία της οικονομίας, λέγοντας πως δεν θέλει να παρουσιάσει μια ρόδινη εικόνα, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι η Κύπρος ξεκίνησε από μεγάλες δημοσιονομικές και μακροοικονομικές ανισορροπίες και έφτασε να αποτελεί μια ιστορία επιτυχίας, με σοβαρές οικονομικές προοπτικές.

Όπως είπε, οι πολίτες έδειξαν κατανόηση για τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν απεργίες ή αντιδράσεις που θα καθυστερούσαν το πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόστηκε όπως συμφωνήθηκε. Σημείωσε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση λάμβανε τέτοια μέτρα, που δεν επέτρεψε στο ΔΝΤ να κάνει υποδείξεις και να ζητήσει μέτρα που ενδεχομένως δεν ταίριαζαν με τα κυπριακά δεδομένα.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι οι καταθέσεις που είχαν αποσυρθεί επιστρέφουν. Όπως είπε χαρακτηριστικά διαλύεται και το ψεύτικο δίλημμα μεταξύ ανάπτυξης και λιτότητας. «Η χειρότερη λιτότητα», είπε, «είναι οι υψηλοί φόροι που βαραίνουν τους πάντες για να συνεχίσει ένα κράτος να χρηματοδοτεί ένα επίπεδο δαπανών που δεν αντέχει. Είναι κοινή λογική».

Πηγή: protothema.gr

Best of internet